Artrosekurs, hofte og kne - Vesterålen

Dagskurs med påfølgende testing og trening og for deg som har begynnende eller moderat artrose i hofte og/eller kne.

Henvisning - du må ha henvisning for å delta

du må ha henvisning for å delta

Du må ha henvisning fra lege for å delta. Henvisning kan sendes elektronisk (EPJ) til tjenestetypen "Fysioterapi" og merkes med tittelen "Artroseskole". 

Pasienter over 35 år med belastningssmerter i hofte og/eller kne (begynnende eller moderat artrose) kan henvises direkte til artroseskole for opplæring før man vurderer operasjon. Etter kurset sluses pasienten ut til lokal fysioterapeut med 6 -12 ukers individuelt tilpasset opplæringsprogram  i samarbeid med fysioterapeut på sykehuset. Hvorfor delta på kurs

Målet med pasient- og pårørendeopplæring i gruppe er å legge til rette for at pasienter og pårørende tilegner seg kunnskaper, ferdigheter og bevisstgjøring av egne ressurser for å ta gode beslutninger om egen helse, gjennomføre endringsprosesser og mestre langvarige helseutfordringer.

På artrosekurset er hovedmålet at du skal få kunnskaper og ferdigheter til å kunne vedlikeholde aktivitetsnivået, utsette eller eventuelt unngå operasjon.

I forkant av lærings- og mestringskurset kan du ta et e-læringskurs som forbereder deg på hva du kan forvente av kurset. E-læringen tar cirka 15 minutter å gjennomføre.
Her er lenke til E-læringskurset

Innhold i kurset

På kurset møter du tverrfaglig helsepersonell og en erfaren bruker som vil gi deg innsikt i artrosesykdom, behandlingen av denne og hva du selv kan gjøre for å bedre symptomer og plager. 

Kurset etterfølges av fysisk test og en veiledet treningsperiode på 6-12 uker som du gjennomfører individuelt eller i gruppe. Denne treningen foregår primært hos fysioterapeut lokalt i din kommune. Etter 3 måneder er det ny fysisk test, og videre oppfølging avtales. 

Ved oppstart og etter 3, 12 og 24 måneder vil du besvare spørsmål som omhandler artrosesykdom, livskvalitet, aktivitetsnivå etc gjennom et elektronisk registreringssystem.

Praktisk informasjon

Dagskurs for deg med artrose i hofte eller kne. Kurset er starten på et forløp med testing og trening som du skal gjennomføre som egentrening. 

Kurset er en del av AktivA, et program for å implementere internasjonale retningslinjer for pasienter med artrose. Retningslinjene vektlegger pasientopplæring, trening og vektreduksjon (hvis nødvendig).

Kurset gjennomføres i tredje etasje på sykehuset og lunsj kan kjøpes  i sykehusets kantine. Vi serverer kaffe/te. 


Nyttige nettadresser

Her kan du finne nettsteder med kvalitetssikret helseinformasjon. Klikk på lenkene for å åpne nettsidene

Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering

Helsenorge

Helsebiblioteket

AktivA

Norsk Revmatikerforbund

Kursoversikt for pasienter og pårørende

Lenke til våre øvrige kurstilbud for pasienter og pårørende

Kurs og opplæring for pasient og pårørendeFant du det du lette etter?