Smerte oppleves forskjellig av ulike personer. Felles for alle er at våre tanker, følelser og atferd påvirkes når vi har vondt. Nyere forskning tyder på at langvarig smerte har sammenheng med endringer i nervesystemet og at medikamenter ofte i begrenset grad vil kunne påvirke disse endringene. Det overordnede målet for all smertebehandling er å bidra til økt livskvalitet og høyere funksjonsnivå.
Vi tar utgangspunkt i en helhetlig forståelse som legger vekt på samspillet mellom medisinske, psykologiske og sosiale forhold.
På smerteklinikken arbeider anestesilege, psykologspesialist, spesialsykepleiere, spesialfysioterapeut og sekretær. Pasienter som kommer til smerteklinikken vil møte teamet i en tverrfaglig konsultasjon.
Vi utreder både langvarig smerte, der plagene har vart i flere måneder eller år, og relativt nylig oppstått smerte der det er en risiko for at plagene kan bli langvarige. Etter tverrfaglig konsultasjon vil det alltid gis rådgivende tilbakemelding til pasienten og henviser. Det kan også gis tilbud om utvidet utredning eller utprøvende behandling, eller tilbud om deltagelse på smertemestringskurs.
Målsetting
Med god relasjon til fastlege og primærhelsetjeneste bidra til
smertereduksjon
økt livskvalitet
bedre funksjonsnivå
Målgruppe
langvarige/kroniske smertetilstander
pasienten skal være ferdig medisinsk utredet
Arbeidsform og arbeidsområde
Smerteenheten ønsker å ha et helhetlig fokus der fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle forhold ivaretas.
Vi jobber med å utrede og kartlegge pasientens smerteproblem. Etter kartlegging foreslår vi behandlingstiltak og videre oppfølging. Noen pasienter går til behandling på vår poliklinikk, men de fleste henvises til lokale behandlingsinstanser. Det er viktig for oss å ha god relasjon til fastlege og primærhelsetjeneste for å finne gode løsninger for våre pasienter.
Undervisning
Smerteenheten yter systemrettet bistand i form av veiledning og undervisning til annet helsepersonell, samt tar imot hospitanter på relevante forespørsler.
Innlagte pasienter
Smerteenheten har ikke egne senger men tar mot henvisninger på innlagte smertepasienter, disse blir vurdert og evt. behandlet ved sengeposten i samarbeid med den aktuelle avdeling.
Henvisning til smerteenheten
I de tilfeller der henvisning kommer fra andre fastlege, skal kopi av henvisningen sendes til fastlegen.
Underliggende organisk sykdom kan være delforklaring til smertetilstanden, men en organisk diagnose er likevel svært sjelden eneste forklaring på pasientens lidelse og funksjonssvikt. Smerteproblematikk er ofte sammensatt. Det er derfor viktig at henvisningen inneholder opplysninger som beskriver både medisinske, psykologiske og sosiale forhold.
- Pasientproblem – beskrivelse av smertetilstand
- Familie – sosialt
- Fysisk aktivitet
- Psykisk påvirkning
- Søvn
- Relevante medisinske utredninger