Videokonsultasjon i Nordlandssykehuset

Nordlandssykehuset har tilbudt videokonsultasjon mellom pasient og behandler siden september 2019. Vi opplever at tilbudet blir godt tatt imot og at pasientene er veldig fornøyde. Videokonsultasjon brukes som et alternativ til fysisk oppmøte for timen din ved Nordlandssykehuset. 

 

​Deltagelse i videokonsultasjon er frivillig. I forbindelse med pandemien oppfordrer vi på det sterkeste at du godtar omgjøring av fysisk oppmøte til videokonsultasjon.

På den måten kan vi tilby trygge og gode konsultasjoner, og likevel følge helsemyndigheters anbefalinger og pålegg om å begrense fysisk kontakt der det ikke er strengt nødvendig.

Med bruk av videokonsultasjon kan vi minimere andelen konsultasjoner som må utsettes.

Hvem kan delta på videokonsultasjon?

Din lege eller behandler vil sammen med deg avgjøre om videokonsultasjon er et alternativ som dekker ditt behov.

Personvern

Samtalen blir journalført på lik linje som om samtalen skulle foregå ansikt til ansikt, eller per telefon. Samtalen er kryptert og blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere.

På samme måte som ved fysisk oppmøte, vil helsepersonellovens regler om taushetsplikt være styrende, både for selve samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen: Relevante og nødvendige helseopplysninger skal journalføres, og kan som hovedregel gis til helsepersonell som samarbeider om å yte helsehjelp dersom dette er nødvendig for å avgi forsvarlig helsehjelp, med mindre du som pasient motsetter deg dette.

Løsningen er sikker i forhold til å kunne dele konfidensiell pasientinformasjon.

Hva trenger du for å kunne delta på et videomøte?

Du kan bruke PC, nettbrett eller smarttelefon for å delta i en videokonsultasjon. For best opplevelse anbefales Safari på Apple-produkter (Mac, iPhone og iPad) og Chrome på Windows PC og Android brett/smarttelefoner.

Du må være koblet til internett og ha en e-postadresse vi kan sende innkallingen til. 

Det kreves ingen installasjon av programvare på din enhet. Kamera er nødvendig for å se og bli sett. Du kan derfor ikke bruke enheter som ikke har dette.

Vi anbefaler bruk av øretelefoner/ørepropper for en god lydopplevelse.

Før timen

Du vil i tillegg til det vanlige innkallingsbrevet få en møteinvitasjon til videokonsultasjon til din epostadresse. Når du aksepterer invitasjonen, vil den legge seg som en avtale i din kalender, og forsvinne fra e-posten.

I møteavtalen vil du finne informasjon om hvordan du kan teste at løsningen fungerer som den skal og en lenke for å koble deg opp til timen når den starter.

Vi anbefaler at du gjør testen så fort du får innkallingen på e-post. Du vil også få påminnelse om timen din på sms. 

Gjennomføring av selve timen

Vi anbefaler at du gjør deg klar i god tid før timen starter. Sørg for å være på en uforstyrret plass. Åpne avtalen i din kalender og klikk på lenken for å gå inn i møtet, gjerne noen minutter før det starter. Dersom du ikke har akseptert invitasjonen kan du gå inn via e-posten direkte.

Lege/ behandler gjør det samme og du vil se når legen/ behandleren er koplet opp og konsultasjonen kan begynne. Dersom du får spørsmål om å gi nettleseren tilgang til mikrofon og kamera må du trykke godta. Dersom du svarer nei blokkeres lyd og bilde å du vil ikke kunne gjennomføre videokonsultasjon.

Kontakt

Har du spørsmål angående timen, ta gjerne kontakt med 
Nordlandssykehuset Timeservice:  75 57 10 00

Har du spørsmål angående løsningen: ta kontakt på 75 57 83 00


Lege Nina i konsultasjon

 

Ofte stilte spørsmål

Hvordan tester jeg lyd og bilde før timen starter?

I din invitasjon til videokonsultasjon ligger det en lenke hvor du på forhånd kan teste løsningen og se at video, mikrofon og høyttaler virker som de skal.

Dette kan du gjøre når som helst og så mange ganger du vil. Vi anbefaler at du gjør dette så fort du får innkallingen.

Jeg får ikke lyd og bilde til å fungere?


Alternativ 1

Når du går inn i konsultasjonen må du gi nettleseren tilgang til mikrofon og kamera. Dersom du har blokkert adgang til mikrofon og kamera må du slette denne blokkeringen på en av følgende måter:

Chrome
  1. Åpne Chrome – trykk på de tre prikkene i høyre hjørne (tilpass og kontroller Chrome)
  2. Velg innstillinger
  3. Under Personvern og nettstedsinnstillinger: Finn Slett nettleserdata – velg avanserte innstillinger og sett V også på slett nettstedsinnstillinger – da vil brukeren få opp spørsmålet på nytt når han/hun går inn i ett nytt Videonor møte
Mac
  1. Velg Apple-menyen    >  Systemvalg,> Sikkerhet og personvern > Personvern.
  2. Velg Kamera.
  3. Marker avkrysningsruten ved siden av et program for å gi det tilgang til kameraet.
Mobil/nettbrett: Forsøk:
  1. Android: Innstillinger -  Apper /apper og tillatelser -  tillatelser (her skal du finne en oversikt over hvilke tillatelser de ulike apper har, og du skal kunne endre en blokkering) – kamera – Chrome - Tillat 
  2. I phone/I pad: Innstillinger->safari->kamera->alltid
  3. Innstillinger->safari->mikrofon->alltid

Alternativ 2

Du har muligens flere valg på kamera og mikrofon. Finn innstillinger og prøv å velge annen kamera og mikrofon.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen

Du trenger ikke laste ned noen programmer eller apper for å delta. Bare følg lenken i innkallingen du har fått til din epost. 

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. 

Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet for å skifte kameraet du viser.

Det har skjedd en forverring av helsen min som gjør at jeg er usikker på om videokonsultasjon er riktig

Du må ta kontakt med vår Timeservice-tjeneste –  75 57 10 00 så snart som mulig.

Behandleren er forsinket

Gi det noen minutter, behandleren tilstreber å møte presis spesielt til videokonsultasjoner, men forsinkelser kan dessverre oppstå på samme måte som på den vanlige poliklinikken. 

Jeg vet at jeg kommer til å bli forsinket

Ta kontakt med sekretær ved poliklinikken og gi beskjed, se kontaktinformasjon under «kontakt oss». Du kan risikere at konsultasjonen må utsettes.

Hele samtalen bryter underveis

Prøv å koble til på nytt. Kommer du ikke inn på nytt bil behandler kontakte deg pr telefon.

Noen kommer inn i rommet hvor jeg sitter

Gi beskjed til behandleren om at du ikke lengre er alene slik at samtalen pauses. Dersom mulig, sørg for at du igjen får rommet for deg selv.

Jeg har fått SMS om en videokonsultasjon men har ikke mottat innkalling på e-post

Timen din er opprettet i pasientjournalsystemet,men det kan ha skjedd en feil ved oppretting av videomøtet. Ta kontakt med timekontor:  75 57 10 00

Jeg har deltatt i videokonsultasjoner før, men nå virker det ikke

Du får ny invitasjon for hver time. Pass på at du går inn i riktig møterom, sjekk dato og tid på innkallingen i eposten du har fått. 

Du må også lukke nettleservinduet etter timen. Hvis flere nettleservinduer står åpne, vil disse «konkurrere» om kamera og mikrofon. 
Fant du det du lette etter?