Eksponering med responsprevensjon (ERP). Vesterålen

Vesterålen distriktspsykiatriske senter

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å eksponeres/ utsette seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke utføres.

Innledning

Eksempelvis at du har smittetvang. Da skal du trene ved først å ta på noe du vurderer som "litt skittent" (som et tørkepapir som så vidt har vært i borti et annet tørkepapir, som igjen har vært i kontakt med enden på en tannpirker, som har vært i kontakt med en bok som har vært et sted personen opplever som skittent). Dette er "eksponeringen". "Responsprevensjonen" består i at du ikke skal vaske deg etter at du har tatt i tørkepapiret.

Et annet eksempel kan være å forlate huset og sjekke låsen bare én gang (eksponering) uten å gå tilbake og sjekke igjen (responsprevensjon). Du venner deg ganske raskt til den situasjonen som gir angst, og oppdager at angstnivået ditt har sunket betraktelig. Du kan da gå videre til å berøre noe som er mer "forurenset" eller ikke sjekke låsen i det hele tatt, uten å utføre den rituelle atferden som vasking eller sjekking.

Det finnes betydelig dokumentasjon som viser at eksponering og responsprevensjon (ERP) er en effektiv metode. Generelt er dette ansett å være den mest effektive behandlingen for tvangslidelser (OCD).

1. Før

Det er et krav at spesialisthelsetjenesten skal benytte evidensbaserte metoder. Før du kommer inn til behandling kan det være lurt å tenke over hva du ønsker å oppnå med nehandlingen. Om du klarer å gjøre noen små endringer i ventetiden er det verdifullt.

2. Under

I all behandling er det viktig at du sammen med behandler blir enig om mål for behandlingen. En god relasjon til behandler er viktig for å få god hjelp, og det finnes mange ulike behandlingsstrategier.

Eksponering med responsprevensjon innebærer som nevnt gradvis å eksponeres/ utsette seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke utføres.

3. Etter

Det er viktig at du fortsetter å bruke det du har lært i behandling. Når terapiperioden nærmer seg slutten er det vanlig å snakke om hvordan vi/du kan redusere faren for tilbakefall.

Vesterålen distriktspsykiatriske senter

mandag0800 - 1530
tirsdag0800 - 1530
onsdag0800 - 1530
torsdag0800 - 1530
fredag0800 - 1530

Søndre gate 19 - A, Stokmarknes

Søndre gate 19, Stokmarknes(Google maps)
Søndre gate 19, 8450 Stokmarknes

Reise med rutegående transport til og fra Nordlandssykehuset Vesterålen

​Reiseplanlegger og bussruter for Nordland finner du her:

Link til Pasientreiser:
www.pasientreiser.no

Fra Svolvær – Vestpollen – Laupstad – Fiskebøl – Melbu:
Bussrute linje 23-754 går fra Svolvær 9:50 – via ferge Fiskebøl-Melbu – ankommer Stokmarknes sykehus 11:18. Se rutetabell for stoppesteder og tidspunkt for passeringer, og returreise:
Bussrute linje 23-754

Fra Digermulen – Raften – Tengelfjord – Kongsmark – Raftsund bru – Myrland - Fiskebøl:
Buss rute 18-724 går fra Digermulen kl 9:15 – via ferge Fiskebøl-Melbu – bytte til buss rute 18-754 på Fiskebøl, ankommer sykehuset 11:18
Bussrute linje 18-724

Fra Lødingen:
Bussrute linje 18-802, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset  9:16.
Bussrute linje 18-802

Fra Sortland:
Bussrute 23-754

Fra Andøy:
Bussrute linje 18-871 fra Andenes, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-871

Fra Myre/Stø:
Bussrute linje 18-862 fra Stø kl 6:55, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-862

Fra Straume/Steine:
Bussrute linje 18-841 fra Straume kl 7:05, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-841

Fra Sigerfjord:
Bussrute linje 18-821 fra Sigerfjord  kl 8:05, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-821

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk.
Nettverksnavn: HN-GJEST
Du trenger ikke oppgi passord

Kantine, Vesterålen Stokmarknes

​Kantina i Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes ligger ved hovedinngangen. Du kan betale med kort.

Åpningstid:

Man- fred.  08.00-15.30

Helger/helligdager: stengt

Telefon:

Tlf: 75424197

Kantina byr blant annet på påsmurt mat i disken/kaker, selger lunsj/middag hver dag og har nydelig kaffe og kakao.  ;)

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk.
Nettverksnavn: HN-GJEST
Du trenger ikke oppgi passord