Permanent urinkateter (KAD)

Et urinveiskateter er en tynn dreneringsslange som legges inn i blæren via urinrøret. Urin fra blæren føres via slangen ned i en pose som er festes på beinet eller på et stativ. Hensikten med kateteret er å tømme blæren fullstendig for urin.


Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før innleggelsen vaskes underlivet med mild såpe og lunkent vann.

Under

Vi fyller lokalbedøvelse inn i urinrøret før kateteret legges inn. Du kan kjenne litt ubehag. Kateteret blir ført inn i blæren via urinrøret og holdes på plass i blæren med en væskefylt ballong. Selve innleggelsen av kateteret tar bare et par minutter.

Etter

Hjemmebehandling

Utstyr

Urinpose og utstyr for å feste posen bestilles på blå resept og kan hentes ut på apoteket eller bandagist. Du vil få god veiledning i bruk av utstyret. 

Hygiene

For å unngå urinveisinfeksjon er det viktig med god hygiene ved stell av kateteret,  
Vask hendene før og etter skifte og tilkobling av urinpose, samt før og etter tømming av posen. 
Underlivet bør vaskes med mild såpe og lunkent vann morgen og kveld. Du kan gjerne dusje, men vi anbefaler ikke karbad. Vask kateteret rent med lunkent vann dersom det er slim eller skorpedannelser på det.


Menn

Trekk forhuden tilbake. Vask kateter, penishode og forhud. Tørk forsiktig og trekk forhuden fram.

Kvinner 

Skill kjønnsleppene fra hverandre. Vask urinrørsåpningen og kateteret. Vask forfra og bakover mot endetarmen. Tørk forsiktig.

Feste kateteret

Kateteret er enten koblet til en urinpose eller en ventil med tappekran. Det er viktig å feste kateteret slik at hverken kateter eller slange blir avklemt. Fest på skrå mot lysken/hoftekammen i en U-form, enten med tape/plaster eller en spesiell kateterfester.
Feste av urinveiskateter - mann. Illustrasjonstegning.

Menn fester kateteret på skrå oppover mot magen. Pass på at du ikke fester for stramt.Feste av urinveiskateter - kvinne. Illustrasjonstegning.

Kvinner fester kateteret på skrå mot hoften. Pass på at du ikke fester for stramt.


Plassering av urinposen i liggende stilling. Illustrasjonstegning.

Posen plasseres under blærens nivå.

Urinposen

Det finnes to typer poser, en som kan festes til lår eller legg på dagtid, og en større pose som kan kobles på til natten. 

Når du ikke ligger festes posen på lår eller legg med elastiske bånd eller strømpe. Bruk løstsittende klær som ikke klemmer på slangen så hindrer urinen renner fritt ned i posen. 

Når du ligger, bør posen henge på et stativ som festes til sengen eller legges i en ren bøtte på gulvet. 

Posen skal alltid henge under blærenivå, slik at urinen får renne fritt.

Hvis du skal ha kateter mindre enn 14 dager, anbefaler vi deg å ikke bytte pose. Hvis du skal ha kateteret over lengre tid, anbefales det at du bytter pose ca. 1 gang per uke.  

Kobling mellom kateter og pose/ventil

Sjekk koblingen regelmessig og forsikre deg om at poseslangen eller ventilen sitter godt. Ha ekstra underlag i sengen hvis du er redd for at koblingen skal løsne. 

Tømming av urinposen 

Det er en åpne/stenge-kran i bunnen av posen. Åpne kranen og tøm posen i klosettet så ofte som nødvendig. Husk å stenge kranen etter tømming. 


Tømming av urinblære ved bruk av ventil

Tøm blæren ca. hver 3-4 time ved å åpne ventilen. Ventilen byttes hvis den blir tilsmusset eller fungerer dårlig. 


Drikke

Det er viktig å drikke godt for å opprettholde god nyrefunksjon og unngå urinveisinfeksjon. Prøv å drikke 8 glass i døgnet (ca. 2 liter), hvis ikke legen har gitt deg annen beskjed. 


Seksualliv

Du kan tilfredsstille deg selv og det er mulig å gjennomføre samleie selv om det ligger et kateter i urinblæren. Be om å få en time hos uroterapeut hvis du ønsker råd og veiledning om dette.


Kontroll

Du avtaler time for kateterskift, kontroll eller kateterfjerning med fastlegen din eller hjemmesykepleien.Vær oppmerksom

Ved lekkasje eller lite urin i posen

  • Sjekk om kateteret eller poseslangen har fått en knekk eller ligger i klem
  • Sjekk at posen er plassert under blærens nivå
  • Har du drukket nok / rikelig?

Kontakt hjemmesykepleie, fastlege eller legevakt
  • Hvis du får smerter, blærespreng, sykdomsfølelse og/eller feber
  • Hvis du plutselig får blod i urinen som varer over flere dager

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?