Psykologisk behandling ved bipolar lidelse, Vesterålen

Vesterålen distriktspsykiatriske senter

Målet med psykologisk behandling er å forebygge at pasienter med bipolar lidelse får nye sykdomsepisoder, lindre symptomer som oppstår mellom episoder, normalisere funksjonsnivået og hindre blant annet rusmiddelproblem og selvmord.

Innledning

Mange trenger hjelp til å forstå lidelsen, løse sosiale og relasjonelle problemer og andre konsekvenser av lidelsen. Kunnskap om egen sykdom er viktig for at du skal kunne lære å kontrollere sykdommen bedre, og eventuelt raskt søke hjelp hvis du trenger det.

Vi deler inn den psykologiske behandlingen i:

• Opplæring (psykoedukasjon)
  • Annen psykologisk behandling
  • Arbeid med kriseplan
  • Vedlikehold

1. Før

Du må være stabilisert ved hjelp av medikamentell behandling før den psykologiske behandlingen kan starte.

Det er legen, psykologen eller behandlingsteamet som i fellesskap med deg setter opp din plan for den psykologiske behandlingen.

2. Under

Psykoedukasjon

Du får systematisk opplæring i hvordan du skal leve for ikke å få tilbakefall ved å kjenne igjen symptomer. Du blir motivert til å følge opp legemiddelbehandlingen og konsultasjoner med behandler. Du får også hjelp til å holde orden på rutiner og god døgnrytme.

Samtalebehandlingen foregår individuelt og/eller i gruppe.

Hvis du likevel får symptomer, er det viktig at du kontakter lege og kommer tidlig til behandling.

Annen psykologisk behandling

Pasienter som er i stabil fase (etter å ha blitt stabilisert med medisiner) får tilbud om psykologisk behandling som vedlikeholdsbehandling.

Arbeid med kriseplan

Behandlingen skal også hjelpe deg til å oppdage og kjenne igjen tegn på tilbakefall. Dette blir gjennomgått sammen med deg:

• Varselsignaler ved både hevet og senket stemningsleie
  • Tiltak du kan sette i verk selv, inkludert «nødmedisin»
  • Hvem som skal kontaktes når du har behov for hjelp

Vedlikehold

Det er viktig at du selv bidrar til å holde deg frisk. Det innebærer blant annet at du tar medisinen du har fått anbefalt av legen, at du lever et mest mulig sunt og regelmessig liv med mye fysisk aktivitet, får nok søvn og er forsiktig med alkohol.

3. Etter

Den mest effektive psykologiske behandlingen ved bipolar lidelse består av opplæring.

Det er viktig at du tar denne kunnskapen med deg videre i livet. Ved å være oppmerksom på tidlige tegn på tilbakefall, kan du raskt søke hjelp og forebygge nye episoder av depresjon eller mani.

Du vil også trenge å ha regelmessig kontakt med fastlegen. Det er et mål at du i behandlingen i spesialisthelsetjenesten skal bli så stabil at fastlegen kan følge deg opp.

Vesterålen distriktspsykiatriske senter

mandag0800 - 1530
tirsdag0800 - 1530
onsdag0800 - 1530
torsdag0800 - 1530
fredag0800 - 1530

Søndre gate 19 - A, Stokmarknes

Søndre gate 19, Stokmarknes(Google maps)
Søndre gate 19, 8450 Stokmarknes

Reise med rutegående transport til og fra Nordlandssykehuset Vesterålen

​Reiseplanlegger og bussruter for Nordland finner du her:

Link til Pasientreiser:
www.pasientreiser.no

Fra Svolvær – Vestpollen – Laupstad – Fiskebøl – Melbu:
Bussrute linje 23-754 går fra Svolvær 9:50 – via ferge Fiskebøl-Melbu – ankommer Stokmarknes sykehus 11:18. Se rutetabell for stoppesteder og tidspunkt for passeringer, og returreise:
Bussrute linje 23-754

Fra Digermulen – Raften – Tengelfjord – Kongsmark – Raftsund bru – Myrland - Fiskebøl:
Buss rute 18-724 går fra Digermulen kl 9:15 – via ferge Fiskebøl-Melbu – bytte til buss rute 18-754 på Fiskebøl, ankommer sykehuset 11:18
Bussrute linje 18-724

Fra Lødingen:
Bussrute linje 18-802, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset  9:16.
Bussrute linje 18-802

Fra Sortland:
Bussrute 23-754

Fra Andøy:
Bussrute linje 18-871 fra Andenes, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-871

Fra Myre/Stø:
Bussrute linje 18-862 fra Stø kl 6:55, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-862

Fra Straume/Steine:
Bussrute linje 18-841 fra Straume kl 7:05, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-841

Fra Sigerfjord:
Bussrute linje 18-821 fra Sigerfjord  kl 8:05, bytte til bussrute linje 23-754 på Sortland, ankomst sykehuset 9:16.
Bussrute linje 18-821

Kantine, Vesterålen Stokmarknes

​Kantina i Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes ligger ved hovedinngangen. Du kan betale med kort.

Åpningstid:

Man- fred.  08.00-15.30

Helger/helligdager: stengt

Telefon:

Tlf: 75424197

Kantina byr blant annet på påsmurt mat i disken/kaker, selger lunsj/middag hver dag og har nydelig kaffe og kakao.  ;)

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk.
Nettverksnavn: HN-GJEST
Du trenger ikke oppgi passord

Kantine, Vesterålen Stokmarknes

Åpningstid:

Man- fred.  08.00-15.30

Helger/helligdager: stengt

Telefon:

Tlf: 75424197

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk.
Nettverksnavn: HN-GJEST
Du trenger ikke oppgi passord