Råd til medarbeidere
Hjelp til selvhjelp
For å kunne stå i krevende situasjoner over lang tid, er det viktig at du ivaretar deg selv på best mulige måte. Her er noen råd:
Kollegastøtter
Nordlandsykehusets kollegastøtteordning kan også kontaktes. Kollegastøtten skal være en likemann- eller dame - en som kjenner til hvordan det er å stå i lignende situasjoner som den du har opplevd.
Råd til ledere
Ledere og teamledere må:
- Ha ekstra fokus på ivaretagelse av medarbeidere.
- Sikre god informasjon, anerkjennelse, skape trygghet, dempe uro og bidra til samhørighet.
- Etterspørre og sikre grunnleggende behov; søvn, mat, hvile.
- Være ekstra oppmerksomhet mot de som bor alene og ikke har nettverk rundt seg.
- Tilrettelegge for at de som jobber sammen i team kan få kort avklaringssamtale (defusing, se litt lengre ned i artikkelen) etter hver vakt, som inneholder både tekniske og stressrelaterte temaer. Samtalen kan tilrettelegges av teamleder eller andre i teamet, slik at noen har klart ansvar for det.
- Være oppmerksomme på medarbeidere som brått setter økende grenser for seg selv underveis under krevende arbeidsforhold.
- Normalisere og snakke om vanlige krisereaksjoner.
Vedvarende krisereaksjoner
Vær særlig oppmerksom på sterke og vedvarende krisereaksjoner. Målrettede tiltak vil da kunne være nødvendig. HMS-seksjonen kan kontaktes for bistand av psykiater, som defineres som kollegastøtte/veiledning og ikke som helsehjelp og journalføres dermed ikke.
Forslag til plan for avklaringssamtale
Start med en kort innledning om hensikten og innholdet i samtalen.
Deretter en runde til hver enkelt, kort om hvordan vakten har vært for de som ønsker å drøfte dette:
Om noen har opplevd spesielt sterke sanseinntrykk (noe de har sett, hørt, eller luktet), skal opplevelsen bekreftes, men skal ikke fokuseres på eller fordypes i. Det er ingen egennytte i å fokusere på sterke inntrykk og følelser.
Om noen uttrykker sterke følelser, gi støtte og empati, gi genuin bekreftelse, men ikke legg opp til en runde der alle oppfordres til å uttrykke sine følelser. Åpne for de som ønsker det.
Når dette gjøres i en gruppe som er sliten og kanskje traumatisert, øker dette aktivering og sterke følelser, og det kan være ubehagelig å avslutte arbeidsdagen på denne måten.
Selvhjelpsråd er å engasjere seg i dagligdagse gjøremål og aktiviteter.
Debriefing
Debriefing brukes for samtaler som gjennomføres når det har gått mer enn 24 timer etter hendelsen. Samtalens hensikt er å forsterke og utdype læringen fra hendelsen, gjennom å klargjøre misoppfatninger om hendelsen og dens konsekvenser.
Videre skal deltakerne få hjelp til å kunne gjenkjenne, akseptere og diskutere følelser og andre stressreaksjoner som har oppstått i etterkant.
En slik gjennomgang vil også kunne øke de involvertes evner til å hjelpe hverandre. Debriefingen skal også brukes til å identifisere risikopersoner som vil ha behov for lengre psykologisk oppfølging.
Ved behov for en gjennomgang av hendelsen avtales tidspunkt for dette før medarbeiderne forlater arbeidsstedet.
Elementer i debriefing
- Gjennomgå vanlige reaksjoner etter slik innsats.
- Gjennomgå innsatsen med diskusjon om kritiske punkter. Leder av innsatspersonellet bør eventuelt gjøre dette sammen med en veileder. Dette er særlig gjeldende dersom lederen har vært direkte involvert i hjelpearbeidet. HMS-seksjonen kan kontaktes og psykiater kan bistå leder.
- Understreke at ved akutt innsats er mye uforutsigbart. I ettertid ser man ofte ting som kunne vært gjort annerledes, men det betyr ikke at man har gjort en dårlig jobb.
- Kommunisere rundt emosjonelle påkjenninger og hvordan mestre dette.
- Kommunisere rundt ulik mestringsstil hos innsatspersonellet. Vise respekt og støtte.
- Kommunisere rundt uheldige mestringsmåter (isolere/avverge). Bruk av ulike stimulantia.
- Gi anerkjennelse for godt arbeid – ved langvarig innsats er oppmerksomhet fra ledelsen ekstra viktig.
- Vær oppmerksom på at alle medarbeidere har ulike mestringsstrategier, reaksjoner og dermed også ulike behov etter krevende hendelser.
HMS-seksjonen
Tilbyr informasjon og støtte til medarbeidere og ledere under pandemien.
Her kan du lese mer om HMS-seksjonen og hvordan du tar kontakt for ivaretakelse av helse, sikkerhet og arbeidsmiljø
Av:
Hedda Soløy-Nilsen, klinikksjef psykisk helse- og rusklinikken.