Tåler peanøttallergikere å bli eksponert for peanøttstøv?

«Peanøttstudien» har til formål å kartlegge om peanøttallergikere reagerer på peanøttstøv. Dette er en multisenterstudie i Norge hvor barneavdelingen i Bodø er et av studiesentrene

Peanøtter - illustrasjon.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Informasjon om «peanøttstudien»

Det er stor bekymring i befolkningen angående matvareallergi. Mange peanøttallergikere er redde for å være i lokaler hvor det serveres peanøtter. Dette har blant annet medført at flere skoler og barnehager har innført forbud mot peanøtter og matvarer som inneholder peanøtter. Det foreligger lite data på dette området. 

«Peanøttstudien» har til formål å kartlegge om peanøttallergikere reagerer på peanøttstøv. Dette er en multisenterstudie i Norge hvor barneavdelingen i Bodø er et av studiesentrene. 

Vi rekrutterer barn og ungdom i alderen 5 - 18 år fra hele Nordland fylke. Deltakerne må ha legediagnostisert peanøttallergi og blitt anbefalt å ikke spise peanøtter. Studien inkluderer også barn og unge som har reagert alvorlig på peanøtter. Barn med astma og eksem må være i stabil fase før de kan provoseres.

Pasienter som er aktuelle for deltagelse i «Peanøttstudien» kan henvises til barnepoliklinikken i Bodø.

Barnepoliklinikken
Nordlandssykehuset HF
Postboks 1480

8092 Bodø

Dersom det er spørsmål angående studien ta kontakt med studieansvarlig overlege Bjørg Evjenth tlf 41401186 eller sykepleier ved dagposten tlf 95303681.