– Et kvantesprang for akuttberedskapen vår

Torsdag 9. september åpnet den nye helikopterlandingsplassen på taket av Nordlandssykehuset. Klinikksjef Harald Stordahl på prehospital klinikk er klar på at den kan være forskjellen på liv og død.

Klinikksjef Harald Stordahl på prehospital klinikk foran Sea King.

Klinikksjef Harald Stordahl på prehospital klinikk kan endeling ta imot Sea King-en på taket av Nordlandssykehuset

- Vi sparer inntil 20 minutter på å lande her i stedet for på flyplassen, hvor vi må laste om fra helikopter til ambulansebil og kjøre inn til sykehuset og laste om igjen. Nå lader vi rett oppå behandlingsstedet og pasienten kan ligge på operasjonsbordet i løpet av 90 sekunder. Det er et kvantesprang for akuttberedskapen vår, sier klinikksjefen.

Forskjellen er bokstavelig talt livsviktig i akutte tilfeller.

- Åpenbart. Plattformen har allerede berget liv. Vi har hatt to nødrettslandinger her siden nyttår, før godkjenningene var på plass. Der var det ingen minutter å miste, forteller Stordahl.

Administrerende direktør Paul Martin Strand understreker helikopterlandingsplassens betydning for hele fylket.

Administrerende direktør Paul Martin Strand understreker helikopterlandingsplassens betydning for hele fylket.

Trygghet og sikke​​rhet for hele Nordland

Den gamle landingsplassen på taket ble stengt i 1997. Siden den gang har hele sykehuset gjennomgått en omfattende ombygging og renovering i mange faser.

24 år senere var det en meget tilfreds administrerende direktør som tok imot 330-skvadronens Sea King som markerte den offisielle nyåpningen på toppen av den nyrenoverte høyblokka.

– Renoveringen av sykehuset har vært helt nødvendig for å sikre befolkningen et moderne og fremtidsrettet sykehus. Helikopterlandingsplassen kan man godt si er kronen på verket, sier Paul Martin Strand som understreker at dette er kjempeviktig langt utenfor Bodø:

– Det gir økt trygghet for befolkningen og er et uvurderlig bidrag til bedre pasientsikkerhet for hele Nordland, siden pasienter fra både Lofoten, Vesterålen og Helgeland kommer hit for å få sin behandling.

Umiddelbart i bruk

Nordlandssykehuset har konsesjon til 200 flybevegelser per år før 2023. Godkjenningen fra Luftfartstilsynet tredte i kraft tirdags kveld, og allerede halv to natt til onsdag mottok sykehuset den første pasienten.

- De fleste landingene vil fremdeles skje på flyplassen. Det er de mest akutte tilfellene som lander rett på sykehuset, forteller Øystein Hoel, leder for brann, sikkerhet og beredskap.​