Flere kurs i 2020

Til tross for pandemi og nedstengning, deltok 89 personer med kne- eller hofteartrose på kurs ved Nordlandssykehuset i 2020.

To menn sammen hvor den ene trener kne og den andre veileder

Fysioterapeut Trond Haave sammen med brukerrepresentant Edgar Wammervold som viser en av treningsøvelsene som ofte brukes ved artrose i hoften. (Foto: Lærings- og mestringssenteret)

- Fastlegene har vært flinke til å henvise pasienter til det nye tilbudet.

Det sier rådgiver ved Lærings- og mestringssenteret, Anniken Evjen.

Kurset for pasienter med artrose i hofte og kne drives av kursleder Solveig Holmøy og fysioterapeutene Trond Haave og Sigurd Sivertsen. Brukerrepresentant Edgar Wammervold har vært med på å forme innholdet.

Deler erfaringer

På kurset forteller Wammervold om sine erfaringer med målrettet trening og hvordan dette har påvirket hans artrose. Lege Dag Grundel fra ortopedisk avdeling er medisinsk ansvarlig for kurset. I tillegg har ernæringsfysiologer og ernæringsveiledere vært innom og snakket om kosthold.

I forbindelse med kurset gjøres det fysiske tester. Etter kurset sluses pasientene ut til trening, individuelt eller i grupper, hos lokal fysioterapeut før de kommer tilbake til ny testing på sykehuset etter tre måneder.

Bidratt til forståelse

Kurset er en del av AktivA, et program for å implementere nasjonale retningslinjer for pasienter med artrose. Retningslinjene vektlegger pasientopplæring, trening og vektreduksjon, dersom det er nødvendig

Samtlige deltakere fra høstens kurs har kommet med tilbakemeldinger om at kurset har bidratt til å gi forståelse for hvorfor de har fått artrose og hva de kan gjøre for å møte utfordringer i forbindelse med sykdommen. De aller fleste har også blitt motivert til å iverksette den nødvendige treningen for å holde sykdommen i sjakk.