Helin (5) fikk møte sykehusklovnene

To tirsdager i mai får Nordlandssykehuset digitalt besøk av Sykehusklovnene. Målet er at dette skal bli et fast tilbud til inneliggende pasienter. 


Barn og voksen ser på skjerm med Sykehusklovnene.

Helin (5) fikk besøk av Sykehusklovnene. Her sammen med barne-og ungdomsarbeider Silje Hageengen ved Nordlandssykehuset.

Helin Karatas (5) ser med store øyne på skjermen foran seg. Klovnene Konrad Rekord og Bella Bing Bong forsøker å trylle frem 32 hender på Helins mamma, men ender opp med elleve fingre i stedet. 

Helin trekker fram et stort smil og gjemmer seg bak mammas rygg.

Gavepenger

Nordlandssykehuset har lenge jobbet med å få på plass et fast tilbud med besøk av Sykehusklovnene for barn som er innlagt. 

Det er kjempestor etterspørsel etter Sykehusklovnene i norske sykehus, og vi jobber med å få til en permanent avtale med dem. Da koronapandemien kom, måtte vi finne på noe nytt. Derfor takket vi ja da vi fikk et digitalt tilbud, forteller klinikksjef Anita Kvarsnes. 

Sykehusklovnene har tilhørighet i Oslo og treffer barn og unge på sykehus. Sykehusklovnene kan bidra til at medisinske behandlinger løses lettere og bedre. Forskning viser også at latter og glede reduserer smerte, styrker immunforsvaret og gir mindre stress. 

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon, der sykehusene betaler en egenandel for å få besøk av dem. Til dette bruker Barneklinikken i Nordlandssykehuset gavepenger.

- Dette er helt nytt for oss, så det er veldig spennende både for oss og barna, sier Kvarsnes. 

Den digitale underholdningen strømmes via Norsk helsenett, et trygt nettsted der alle har taushetsplikt. 

To ansatte som har kledt seg ut som klovner

Barne- og ungdomsarbeider Silje Hageengen og enhetsleder Hege Pettersen ved Barnemedisin, dagbehandling og poliklinikk har for anledningen tatt på seg festlig utstyr.

Avbrekk i hverdagen

Sykehusklovnene er profesjonelle skuespillere som tilpasser underholdningen til hver enkelt pasient og situasjonen de befinner seg i. Denne dagen er det Konrad Rekord og Bella Bing Bong som er på besøk hos tre barn i Nordlandssykehuset. Konrad Rekord spilles av Andreas Medbøe Thoresen. 

- Noen ganger kommer vi inn i et pasientrom der stemningen er tom og barna kjeder seg. I møte med barna, merker vi at hele rommet løfter seg. Det beste vi vet er når vi hører latter i det vi går ut av rommet, forteller Medbøe Thoresen.

Bella Bing Bong spilles av Hedda Munthe. 

- Ofte når vi møter små barn, tar det litt tid. Mange er skeptiske og vi må ha tålmodighet før de kjenner trygghet. Vi involverer også foreldrene, fellesskap er viktig for barna, sier hun. 

Munthe forteller at alt dreier seg om barnet. 

- Vi kaster noen agn og ser hvordan leken utvikler seg. Vi prøver å få til interaksjon med barnet. Målet er ikke nødvendigvis latter, men en positiv opplevelse for dem. Det kan være alt fra et rolig møte i magiens verden på intensivenheten der stemmenivået må være lavt og man er begrenset på grunn av alt utstyret, til litt mer liv og røre på poliklinikken, forteller hun. 

- Det var gøy!

Helin har fått en liten halvtime med avbrekk fra den kjedelige sykehushverdagen. Klovnene har tryllet fram både vinger og hender, og gått på line i taket. 

I det barne- og ungdomsarbeider Silje Lundeng ved Nordlandssykehuset forlater rommet med klovnene på skjermen, høres en rungende latter fra senga. 

- Det var gøy! roper Helin til mamma.

Sykehusklovnene på iPad.

Sykehusklovnene kommer for øyeblikket på besøk via iPad, men målet er et fast tilbud med fysiske besøk for barn i Nordlandssykehuset.