De aller fleste innleggelsene ved nyfødtintensiv er ø-hjelp. Hvert år tar enheten imot ca. 250 fortidlig fødte og syke nyfødte barn fra hele Nordland fylke, med unntak av Ofoten som tilhører UNN.
Behandling
Ved Nyfødt intensiv behandles premature fra svangerskapsuke 26 og kristisk syke nyfødte. Alle nyfødte som legges inn ved enheten har behov for behandling, observasjon og/eller utredning avhengig av alvorlighetsgrad, og oppholdet kan variere fra timer til måneder. Alder ved fødsel, tilstand og diagnose bestemmer lengden på oppholdet. Vi tilstreber at en eller begge foreldrene er sammen med barnet så lenge det er innlagt.
Vi har fire intensivplasser og seks sengeplasser for barn med mindre behov for overvåkning. Enheten er utformet med tre kuvøse/intensivrom, ett flersengsrom og fem enerom, derav to isolat og to pårørenderom. På disse rommene kan begge foreldrene bo sammen med barnet sitt.
Personal
Personalet består av spesialsykepleiere, sykepleiere, barnepleiere, avdelingsassistent og barneleger. Vi har et tverrfaglig samarbeid med sosionom, fysioterapeut, spesialpedagog. I tillegg har vi et CL-team bestående av psykologspesialist, barnepsykiater og klinisk konsulent, som bistår familier som har barn innlagt ved nyfødtintensiv.
Hjemmesykehus
Når spisetrening er det som gjenstår for de pasientene som har hatt et lengre opphold, tilbyr vi hjemmesykehus, NAST, eller video-NAST. Den nyfødte er da hjemme med sine foreldre og evt. søsken, og får besøk av sykepleier fra enheten tre dager i uken eller en likeverdig videokonsultasjon for kontroll. Slik kan familier i hele Nordlandssykehuset sitt nedslagsfelt benytte tilbudet av NAST. Vi vektlegger at foreldrene skal bli tidlig kjent med babyen sin og føle seg trygge i omsorgen. Familiene er svært glade for å komme hjem tidligere, og fortsette barnets behandling der med regelmessig, kyndig veiledning.
Enheten har et kuvøseteam bestående av erfarne sykepleiere og barneleger. Teamet reiser ut til lokalsykehus i fylket og henter syke nyfødte barn, eller frakter nyfødte som har behov for kirurgi eller annen spisskompetanse til større, regionale sykehus.
Overnatting for foreldre
Rett etter fødsel har mor barseldøgn på fødeavdelingen, og tilreisende far får også tilbud om overnatting der. Når mor utskrives fra fødeavdelingen får hun enten bo i enheten sammen med barnet, et tilstøtende rom eller på pasienthotellet Zefyr Hotell. Far har krav på overnatting første døgn etter innleggelse, første uken ved permatur fødsel, og deretter avhengig av alvorlighetsgraden av innleggelsesårsak.
Enhetssleder: Anne Grethe Skogøy
Assisterende enhetsleder: Hanne Sofie Ramstad Andreasson
Seksjonsoverlege: Ingebjørg Fagerli