Brystdiagnostisk senter, mammografi

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Undersøkelsen kan påvise brystkreft før det er mulig å kjenne svulsten eller se noen utvendige forandringer. I Norge tilbys kvinner mellom 50-69 år mammografi annen hvert år. Målsettingen med det offentlige tjenestetilbudet er å redusere dødeligheten av brystkreft, gjennom tidlig oppdagelse. 

Les mer om Brystdiagnostisk senter, mammografi

Brystdiagnostisk senter, mammografi

Litt om mammografi

En vanlig mammografiundersøkelse består av minimum 2 bilder av hvert bryst. Mange vil oppleve at det tas flere bilder, eller at det tas bilder i to omganger. Dette skyldes at radiograf og radiolog jobber tett sammen og derfor kan legge opp undersøkelsene etter problemstilling og bildefunn.
Selve mammografiundersøkelsen kan ikke gjennomføres uten en viss kompresjon av brystet i noen sekunder. De fleste kvinner føler ikke nevneverdig ubehag, men enkelte synes undersøkelsen er litt ubehagelig. Dette gjelder særlig kvinner med spesielt ømme bryster.

Ultralyd

Ultralyd er primært et supplement til mammografi og utføres etter radiologens vurdering. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med bare ultralyd.

Prøvetaking

Om det skulle vises forandringer i brystene, er det ofte nødvendig å ta vevsprøve (sylinderbiopsi) for å stille sikker diagnose. Prøvene tas vanligvis ultralydveiledet av radiolog. Ved sylinderbiopsi gis litt lokalbedøvelse og prøven tas med et tynt instrument gjennom en liten åpning i huden. Senteret har nært samarbeid med patolog og bioingeniør. Dette sikrer optimal diagnostikk.

Svartid

Selv om du får muntlig svar på hva mammografi, ultralydundersøkelse og eventuelt vevsprøver viser, sendes skriftlig svar til henvisende lege. Dette kan ta noen dager. Om du har vært undersøkt av kirurg og det er tatt vevsprøve er det vanlig at bilder og prøver diskuteres på vår ukentlige brystkonferanse der alle de involverte faggrupper er til stede. Svartiden blir da ofte noe lengre.

Oppfølging/ etterundersøkelser

Ved behov for videre utredning får du time på Brystdiagnostisk Senter (BDS). Her er det et tett samarbeid mellom radiografer, radiologer, kirurger, sykepleiere og patologer for å stille sikker diagnose så fort som mulig, gjerne samme dag dersom dette er praktisk/teknisk mulig.
Årsaken til at kvinner tas inn til utredning varierer, derfor vil det være ulike opplegg for den enkelte. Oftest er det behov for tilleggbilder for å få god nok oversikt som er hovedårsak til etterinnkalling.

Mammografibussen

Mammografibussen bemannes av radiografer fra Brystdiagnostisk senter. Bildene sendes til BDS og leses av de samme radiologer som leser bildene inne på senteret. På bussen er det ikke mulig å få utført mammografi for andre enn de som er invitert fra Kreftregisteret (Mammografiprogrammet) Invitasjon og svarbrev sendes ut fra Kreftregisteret. Du får svar via posten innen 2-4 uker.

Hvor er Mammografibussen i 2018?

Invitasjon om mammografi sendes kvinner født 1949/1968.  Vær oppmerksom på at invitasjoner sendes både pr vanlig  brev  og pr Digipost!

Vinter/vår 2018:

 
Mammografibussen står nå i Mosjøen. Der vil vi være ut uke 8.
Fra uke 9 , t.o.m uke 16 vil vi være i Sandnessjøen.
Fra uke 17 , t.o.m uke 21 vil vi være i Brønnøysund.

Høsten 2018:


Oppstart i Brønnøysund i uke 34 og avsluttes  uke 36.
Værøy/Røst besøker vi i uke 37.
Leknes : uke 38 t.o.m uke 43.
Svolvær får besøk av mammografibussen uke 44 t.o.m uke 48.

Alle Saltenkommuner inviteres inn til Brystdiagnostisk senter,  Nordlandssykehuset, Bodø.


Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Du finner oss i K2 og H2, ved ankomst henvend deg i ekspedisjon K2 helt i østenden av bygget. (K2 = 2. etasje i den nye K-fløya).

Telefon
75 53 48 84
mandag - torsdag 0830 - 1100, 1200 - 1430
Bodø, sentrum
Besøksadresse
Parkveien 95(Kart)
Parkveien 95, 8005 Bodø
Telefon
75 53 40 00
mandag - søndag 0000 - 2400

Dekning av reiseutgifter

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Parkering Bodø sentrum

Parkeringen i Bodø sentrum koster kr. 17,- pr time i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med Easy Park-appen, kode 8149.

Kartet under viser parkeringsplasser for besøkende.


Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Biblioteket, Bodø sentrum

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.

Plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Kantine, Bodø sentrum

Panorama kafè finner du i 9. etasje, se vår Facebookside

Åpningstider:

Kl. 09.30-19.00 på hverdager. Helg og høytider: stengt.

Kantinen har bankterminal.

Kiosk, Bodø sentrum

Narvesen ligger i 1. etasje og har følgende åpningstider:

  • Hverdager: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.30-20.00
  • Søndag: 11.00-20.00

Røyking

​​Det er satt opp en røykebu til venstre for den gamle hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område. For å komme seg inn i sykehuset igjen må man benytte inngangen ved siden av apoteket.

Trådløst nettverk

I Bodø og i Lofoten er det tilgang  på internett, men du må ha brukernavn og passord. Dette får du enten i resepsjonen eller hos den aktuelle klinikken du er på.

Lappene gir deg tilgang for enten ett døgn eller en uke.

Zefyr hotell, pasienthotell Bodø

Zefyr Hotell ligger på sykehusområdet og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Mammografihttps://nordlandssykehuset.no/behandlinger/mammografiMammografiMMammografiMammografiMammografiMammografi
Røntgenmerking - brystkrefthttps://nordlandssykehuset.no/behandlinger/rontgenmerking-brystkreftRøntgenmerking - brystkreftRBrystkreft - røntgenmerkingBrystkreft - røntgenmerkingBrystkreft - røntgenmerkingBrystkreft - røntgenmerking
Ultralydundersøkelse ved brystkrefthttps://nordlandssykehuset.no/behandlinger/ultralydundersokelse-ved-brystkreftUltralydundersøkelse ved brystkreftUUltralyd av brystUltralyd av brystUltralyd av brystUltralyd av bryst

Fant du det du lette etter?