Regionalt senter for sykelig overvekt

Nordlandssykehuset Bodø tilbyr kirurgisk behandling til pasienter med sykelig overvekt.

Les mer om Regionalt senter for sykelig overvekt

Regionalt senter for sykelig overvekt


Tilbudet hos oss gjelder for alle pasienter i Helse Nord.
Kirurgisk behandling av sykelig overvekt ble startet opp høsten 2004 og vi opererer ca 90 i året her i Bodø.
Vi tilbyr behandling for sykelig overvekt i form av livsstilsendring som basis og videre henvisning til bariatrisk kirurgi eller opphold ved kursenter.

Sykelig overvekt er blitt et betydelig samfunnsproblem og antall mennesker med KMI over 35 (KMI=Kroppsmasseindex Vekt delt på lengde opphøyd i andre) er raskt økende. Disse personene er i høyrisikogruppen for å utvikle Diabetes type II og høyt blodtrykk i tidlig alder.

Kontakt oss:

Sekretær: 75 57 00 12 
Telefontid fra 08.30-11.00 og 13.00-14.30

Overvektsenheten: 75 53 42 99
Nordlandssykehuset, Bodø, sentralbordet: 75 53 40 00
Kirurgisk ortopedisk klinikk sengepost A6: 75 53 43 80
Kirurgisk ortopedisk poliklinikk: 75 53 43 63

RSSO  består av:

 • Medisinsk lege
 • Gastrokirurg
 • Enhetsleder
 • Sykepleiere
 • Klinisk ernæringsfysiolog
 • Sekretær
 • Regional koordinator for sykelig overvekt

Om henvisning

Klikk her for å laste ned henvisningsskjema sykelig overvekt

Endringer av kost- og aktivitetsvaner anses som en forutsetning for å kunne lykkes med kirurgisk/konservativ behandling. Tilbudet må være tilpasset individets ønsker og tidligere erfaring, lokale tilbud og legens kompetanse. Alternative tiltak kan være:

 • Kurs som fremmer et balansert kosthold og fysisk aktivitet (FYSAK, LMS)
 • Medikamentell behandling med oppfølging hos lege kombinert med livsstilsråd
 • Råd fra helsepersonalet med erfaring i behandling av overvekt og livsstilsendring

 Råd og veiledning for livsstilsendring gis individuelt, og tiltak iverksettes i samarbeid med  lokalt helseforetak og primærhelsetjenesten. Tiltakene bør prøves i minst 6 måneder

Fastlege kan henvise til lokalt helseforetak for videre behandling av sykelig overvekt i disse månedene

Dersom pasienten ikke har oppnådd forventet resultat, pasienten er motivert og kriterier for behandling i spesialisthelsetjenesten oppfylles, kan henvisningen sendes til regionalt senter for behandling av sykelig overvekt (RSSO)

RSSO vurderer alle søknadene til kirurgisk og konservativ behandling. Søknad om konservativt tilbud i form av opphold på opptreningssenter, behandles av RSSO og SSO ved Universitetssykehuset Nord Norge (UNN).

Henvisninger og behandling:


De lokale helseforetak kan etter definerte kriterier henvise pasienter (>18 år) med sykelig overvekt til vurdering og behandling for bariatrisk kirurgi/konservativ behandling. Senteret har både medisinsk og kirurgisk kompetanse.
Det henvises til Nasjonale retningslinjer, fra 2007 ”Utredning og behandling av sykelige overvekt i spesialisthelsetjenesten” for mer info over behandlingsforløp for voksne med sykelig overvekt.

Henvisningskriterier:

Følgende kriterier (1-3) må alle tilfredsstilles før en pasient kan henvises fra medisinsk poliklinikk ved lokalsykehus til videre diagnostikk og behandling for bariatrisk kirurgi/ konservativ behandling ved Regionalt kompetansesenter for sykelig overvekt.

Primærhelsetjenesten kan ikke henvise pasienter direkte til Regionalt senter for sykelig overvekt for voksne.

Hvis kravene er oppfylt tilskrives pasienten om utredningens videre forløp. Henvisningsskjema må fylles ut og signeres av lege. Sendes til: 
Regionalt senter for sykelig overvekt i Helse Nord,
Medisinsk klinikk,
Nordlandssykehuset HF, 8092 Bodø. 
OBS: Skal ikke sendes på epost.

1. Sykelig overvekt: Kroppsmasseindeks (KMI) ≥ 40 kg/m2, eller KMI ≥ 35 kg/m2 med følgesykdom (diabetes mellitus, hypertensjon, søvnapnè, respirasjonssvikt eller belastningsrelaterte skjelettsmerter)

2. Pasienten må selv ønske, samt ha psykisk helse og kognitiv kapasitet, til å gjennomføre ett av to behandlingsalternativer:
 • Konservativ behandling
 • Bariatrisk kirurgi
3. Pasienten må ha gjennomført et behandlingsforsøk av minst 6 måneders varighet lokalt


Lenker til annen informasjon

Opptreningssenter:

Andre lenker:


Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Gå inn hovedinngangen fra Parkveien og deretter til N-fløyas 3. etasje - venteområdet.

Telefon
75 57 00 12
mandag - fredag 08.30-11.00 og 13.00-14-30
Bodø, sentrum
Besøksadresse
Parkveien 95(Kart)
Parkveien 95, 8005 Bodø
Telefon
75 53 40 00
mandag - søndag 0000 - 2400

Dekning av reiseutgifter

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Parkering Bodø sentrum

Parkeringen i Bodø sentrum koster kr. 17,- pr time i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med Easy Park-appen, kode 8149.

Kartet under viser parkeringsplasser for besøkende.


Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Biblioteket, Bodø sentrum

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.

Plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Kantine, Bodø sentrum

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe og kaker! Sjekk vår side for mer info!

Kiosk, Bodø sentrum

Narvesen ligger i 1. etasje og har følgende åpningstider:

 • Hverdager: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.30-20.00
 • Søndag: 11.00-20.00

Røyking

​​Det er satt opp en røykebu til venstre for den gamle hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område. For å komme seg inn i sykehuset igjen må man benytte inngangen ved siden av apoteket.

Trådløst nettverk

I Bodø og i Lofoten er det tilgang  på internett, men du må ha brukernavn og passord. Dette får du enten i resepsjonen eller hos den aktuelle klinikken du er på.

Lappene gir deg tilgang for enten ett døgn eller en uke.

Zefyr hotell, pasienthotell Bodø

Zefyr Hotell ligger på sykehusområdet og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Arrangementer

Fant du det du lette etter?