
Kostråd ved gastric bypass
Du har nå fått laget en forminsket magesekk, som gjør at du bli mett mye tidligere enn før - du kjenner deg full i magen. Små og hyppige måltider gjør at du går ned i vekt. Det er viktig at du ikke tøyer ut magesekken. Spesielt i begynnelsen er den følsom og skal ikke belastes.
På operasjonsdagen kan du begynne å drikke klare drikker (for eksempel vann, te, eplejuice, buljong og sukkerfri drikke). Væskebehovet ditt dekkes imidlertid av en blanding av vann og glukose som tilføres som drypp via en blodåre. Dryppet reduseres i takt ettersom dit væskeinntak økes.
Forslag til kostregime hos pasienter som ikke har komplikasjoner
- Operasjonsdagen= 1000 ml klare væsker/dag. IV: 1000 ml.
- Dag 1 etter operasjonen= Fritt flytende kost i en uke (vann, juice, yoghurt, næringsdrikke, suppe, osv). IV: 1000 ml.
- De neste 2 ukene= most mat.
- Deretter gradvis overgang til normalkost.
Proteinrike næringsdrikker
Det anbefales å supplere kosten med proteintilskudd ettersom inntak av næring, spesielt protein er meget lavt den første tiden etter operasjonen. Det er viktig at du får i deg nok proteiner for å redusere muskeltap ved vekttap.
Anbefalt proteininntak er på minimum 60 g per dag. Proteintilskudd kan tas fra dag 1 etter operasjonen og de første fire ukene. Førstevalget utgjør proteinpulver ettersom næringsdrikker kan gi dumping. Velges næringsdrikker bør den drikkes langsomt og fordeles utover dagen.
Anbefalt proteinrikt næringstilskudd daglig utgjør
- 1 boks Diben (2 dl) (diabetikere)
- 1 boks Nutridrink compact protein (1,25 dl)
- Proteinpulver (Resource meritene, Fresubin powder, Protifar)
Drikkene eller proteinpulver fåes kjøpt på apotek.
Du skal gå én uke på flytende mat. Maten skal ha jevnet konsistens. Du starter samtidig med kosttilskuddene og næringsdrikk fra sykehuset.
Hvert måltid bør ta 20-30 minutter. Ikke fortvil om du ikke klarer hele mengden i starten. Det vil økes gradvis. Drikk 30 minutter før eller etter et måltid for å frigjøre plass til mat i den nye lille magesekken.
Unngå hele biter, matsorter som er «trådrike», harde skalldeler og mat som klumper seg. Dette kan sette seg fast i passasjen fra den lille magesekklommen.
Frokost: Proteinrik næringsdrikk og melkeprodukt (biola, skummet melk, mager yoghurt) tilsatt proteinpulver.
Mellommål: 1 dl melkeprodukt (biola, skummet melk, mager yoghurt, proteinrik næringsdrikk) tilsatt proteinpulver og 1 dl ferskpresset grønnsaksjuice/juice.
Lunsj: 2 dl grønnsakssuppe
Mellommål: 1-2 dl smoothie tilsatt proteinpulver.
Middag: 2 dl kjøtt/skalldyr/fiskesuppe
Dessert: 1 dl havresaft tilsatt proteinpulver.
Kvelds: Se frokost.
I tillegg anbefales det å drikke 1 liter klare drikker. Vann anbefales som tørstedrikk. Drikk mellom måltider, selv om du ikke føler tørst. Kullsyreholdig drikke frarådes ettersom det tar mye plass i den lille magesekken, og gir luft.
Koffeinholdig drikke kan gi en raskere tømming pågrunn av økt tarmbevegelse. Operasjon krever endring i drikkemønsteret ved at man drikker jevnt utover hele dagen. Drikke med lav ph gir større syrebelastning på tennene.
Én uke etter operasjonen går du over til most kost. Denne kosten skal du spise i 2-3 uker. All mat skal ha most/puré-konsistens. Maten bør bestå av magre, proteinrike måltider som for eksesmpel fettfattige melkeprodukter, eggerøre, magerost, fisk, mørt kjøtt, kokte belgfrukter.
Maten moses via blender/stavmikser eller lignende. Vanlig knekkebrød eller ristet brød inngår i most kos. Det går bra, men må tygges godt.
Forslag til most kost
Frokost: 1 dl grøt med litt melk og kanel og ½ skive knekkebrød med smørbart pålegg
Mellommåltid: 1 dl proteinrik næringsdrikk og ½ knekkebrød med smørbart pålegg
Lunsj: 1,5-2 dl varm suppe eller middag
Mellommål: ½ most banan, eple, pære, mango etc. og 1 dl biola eller mager yoghurt.
Middag: 1 dl most kjøtt/fisk/skalldyr/fugl, tilsvarende ett fiskestykke/kjøttkake og én liten most potet. 1-2 ss grønnsaksmos. 1-2 ss sky/fettfattig saus eller dressing.
Dessert: 1 håndfull most bær med 1-2 ss kesam eller naturell yoghurt.
Kvelds: Se frokost.
I tillegg anbefales det å drikke 1,5-2 liter vann. Drikkes imellom måltider selv om du ikke føler tørst.
Nå kan du prøve deg frem med hel mat som mørt kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker og fullkornsprodukter. Vent gjerne et par uker før du spiser store mengder rå grønnsaker.
Husk at det er viktig at du tygger maten godt for å unngå ubehag. Realistiske porsjonsstørrelser vil nok i første omgang utgjøre 2 dl per porsjon, tilsvarende én kopp. Ditt daglige energibehov er avhengig av høyde, kjønn, alder, vekt og fysisk aktivitet.
Middagstips
Lag gjerne middag hver dag. Er du trett og sliten eller har en presset arbeidsdag kan du gjerne lage større porsjoner med mat. Frys så ned i mindre porsjoner, så har du flere måltid liggende.
Supper og gryteretter
Ta utgangspunkt i en posesuppe eller gryterett. Bruk frossen eller fersk fisk, fiskepudding, fiskeboller eller skalldyr til fiskesupper. Bruk rent kjøtt eller fugl. Grønnsakssupper kan tilsettes egg, parmesan eller proteinpulver for å få mer protein.
Kjøtt og fugl
- Kokt eller lettstekt kjøtt (kylling/kalkun, biff, svinekjøtt og alle typer rent kjøtt) potet og grønnsaker som du moser. Fettfattig saus.
- Lettstekte/ovnsbakte kjøttboller (karbonadedeig), potetstappe og kokt most
blomkål. - Fettfattig pølse (kylling/kalkun) og potetstappe.
Fisk og skalldyr
- Ovnsbakt fisk i alle former, både av fete og magre typer.
- Kokt/ovnsbakt fisk med urter og sitron, presset potet, kokte mosegulrøtter, kålrabi, blomkål eller brokkoli med ev. parmesan, kesam, Crème Fraîche lett og matyoghurt.
- Fiskegrateng med potetstappe, kokte moste gulrøtter.
- Fiskeboller med fettfattig saus, kokte pressede poteter, stuet/hakket spinat.
Kreps eller rekesalater med hjemmelaget urtedressing. - Tunfisk/laksemousse laget på Kesam, Crème Fraîche lett eller matyoghurt med urter, sitron og krydder.
Egg
Ovnsbakt/lett stekt eggerøre/omelett, kan lages på magre melkeprodukter fremfor vann for å få mer proteiner. Egg i supper.
Alternativt
- Fjordlandretter, når du ikke har overskudd til å lage middag.
- Bruk fisk, kjøtt, fugl, egg, eller belgfrukter (bønner, erter og linser) til middag hver dag.
- Vær oppmerksom at belgfrukter kan gi mye luft i magen, og du må prøve deg frem med små mengder i starten.
- Både lunsj og middag kan etter hvert byttes ut med en salat med ost, kylling, skinke, reker, tunfisk etc.
- Spis tre hovedmåltider og tre mellommåltider daglig.
- Spis langsomt og tygg maten grundig. Skjær maten i små biter og tygg maten 15–20 ganger før du svelger.
- Matbiter kan sette seg fast i passasjen til den ny lille magesekken eller i passasjen ut i tarmen. Legg ned kniv og gaffel mellom hver tygge.
- Magesekken er en muskel som normalt bearbeider maten til en fin konsistens og denne funksjonen er borte.
- Spis av små tallerkener. Anrett maten porsjonsvis.
- Slutt å spis når du føler magesekken er full. Det er en ny følelse som du skal lære deg å kjenne igjen. Det er små porsjoner ca. 1-2 dl totalt.
- Drikk 30 minutter før eller etter måltid. Ellers får du ikke plass til maten i den lille magesekken.
- Det er viktig at du får i deg nok væske. Drikk 1,5-2 l. totalt daglig.
- Hopp aldri over et måltid.
- Ta dine tilskudd.
- Ikke fortvil hvis du synes spisesituasjonen er vanskelig de første månedene. Det synes de fleste, men det går seg til.
- Begrens inntaket av sukkerholdig mat og drikke. Sukkerholdig brus/saft, sjokolade, is, kaker og godteri tas lett opp fra tarmen og øker vekten.
- Velg fortrinnsvis magre produkter.
Fysisk aktivitet
Bruk sykemeldingsperioden til å bygge opp kroppen. Øk hverdagsaktiviteten i takt med at kreftene kommer tilbake. Vær aktiv de fleste dager i uken. Minimum 30 minutter per dag. Ha fokus på styrke av vektbærende muskelgrupper. Dette for å unngå for stort muskeltap etter operasjon.
Husk: økt muskelmasse= økt forbrenning og bidrar til å vedlikeholde ditt vekttap.
Unngå følgende matvarer de første to månedene
- Skalldeler, trevlet og trådrik mat.
- Hvitt mel, gjærbakst, boller, baguette, hvit ris, pasta, nudler.
Dumping
Etter gastric bypass-operasjon kan du oppleve noe som kalles dumping. Dumping er et kompleks av symptomer som er et resultat av at mat, oftest søt mat (raske karbohydrater) som passerer for raskt mellom magesekk og tynntarm. Dette kan være en reaksjon på tilstedeværelsen av ufordøyd mat i tynntarmen. Raske karbohydrater og energitette drikker kan bevirke en hurtigere tømming. Det er ikke farlig, men oppleves som veldig ubehagelig. Tidlig dumping er vanligst hos pasientene, og fremtrer som regel mellom 10-30 minutter etter et måltid.
Sen dumping opptrer mer sjeldent, og oppstår som regel 1-3 timer etter et måltid. Man kan få symptomer som svimmelhet, rødming, tretthet og hjertebank. Dette kan skje som følge av overproduksjon av betacellenes insulin i bukspyttkirtel, som kan resultere i et fall i blodsukkeret. Dumping er som regel mest uttalt i starten etter operasjonen.
Unngå/redusere dumping ved å
- Spise regelmessige måltider og ta deg god tid.
- Ikke spise for søt mat eller sukkerholdig drikke.
- Spis mindre porsjoner.
- Velge fullkornsprodukter, brød og knekkebrød med mye kostfiber som holder blodsukkeret mer jevnt og fiberrik mat som grønnsaker.
- Begrens raske karbohydrater som polert ris, pasta, nudler, hvitt mel, boller, søt kjeks etc.
- Å spise mer proteinrik mat (egg, rent kjøtt, fugl, fisk og ost).
Konsultasjon klinisk ernæringsfysiolog
Hvis man plages mye med dumping bør man konsultere ernæringsfysiolog for å tilrettelegge en kostholdsplan. I visse tilfeller kan man også forsøke medikamentell behandling.
Gass/rumling/diaré
Etter operasjon kan noe av maten du spiser passere ufordøyd i mage- og tarmkanalen. I tykktarmen lever det bakterier som tar seg av denne ufullstendige nedbrutte maten. Bakteriene produserer gass og det kan derfor produseres mer tarmgass etter en operasjon. Denne gassen medfører rumling i magen. Mange vil kunne oppleve at de tåler fett dårlig. Mage- og tarmproblemer kan unngås ved holde seg til magre produkter. Andre kan føle at de ikke tåler melkesukker (laktose) like godt, som kan medføre diaré. Surmelksprodukter som yoghurt og biola tåles ofte bedre enn vanlig melk. Laktosereduserte produkter er et godt alternativ, men prøv deg frem.
Forstoppelse
Det er normalt at du ikke har avføring hver dag etter en overvektsoperasjon. Du spiser mindre mengde mat og det lille volumet gjør den også fiberfattig. Avføring sjeldnere enn hver tredje dag, regnes som forstoppelse. Den behandles i første omgang med nok væske, kost og mosjonsråd. Drikk biola eller sviskesaft. Du kan få kjøpt reseptfrie avføringsmidler på apoteket, for eksempel Laktulose/Dupfalac/Laksoberaldråper.
Alkohol
Vær forsiktig med alkoholinntak i starten. Etter gastric bypass får man et raskere opptak av alkohol, og får dermed en høyere konsentrasjon av alkohol i blodet. Mange pasienter opplever derfor at de tåler mye mindre mengde alkohol enn tidligere. Dessuten inneholder alkohol mange kalorier.
Håravfall
Du kan miste mer hår enn vanlig de første 6-9 månedene etter operasjonen. En av årsakene er det raske vekttapet og kroppen reagerer med å spare energi på «mindre viktige» funksjoner i kroppen. Det er viktig at du får i deg nok proteiner via maten. Du kan forebygge dette med å få i deg nok proteiner.
Graviditet
Det er en fordel å planlegge en graviditet, da det er ekstra viktig at du spiser en næringsrik og variert kost. Etter operasjonen vil du gå raskt ned i vekt det første året, og du skal endre matvaner og livsstil.
Det anbefales derfor å avvente svangerskap etter 12-18 måneder, inntil matinntak går fint og stabiliseringsvekt er oppnådd. Svangerskapet skal alltid følges opp nøye med blodprøver og legekontroller.
Komplikasjoner relatert til graviditet kan utgjøre vitamin- og mineralmangel som kan få konsekvenser for foster. Vær oppmerksom på gastrointestinale symptomer som kan være relatert til fedmeoperasjon. Det er risiko for tarmobstruksjon og det bør derfor være lav terskel for å kontakte kirurg.
Klinisk ernæringsfysiolog bør spesielt kontaktes ved:
- Vekttap eller manglende vektoppgang.
- Stor vektoppgang.
- Ernæringsmessige mangler, eller mistanke om slike mangler.
- Spørsmål om kosttilskudd, næringspreparater, sonde- og/eller i.v. ernæring.
Etter operasjonen trenger kroppen din ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler. Årsak er redusert opptak av næringsstoffer samt endret matinntak. Jern, vitamin B12 og vitamin D-mangel er de mest vanlige etter gastric bypass. Vitamin D er viktig for kalk opptak i tarmen og er viktig for å opprettholde en god beinhelse.
For å unngå mangeltilstander skal ALLE som er operert med gastric bypass ta:
- Komplett vitamin- og mineraltilskudd 1-2 tbl. daglig (f.eks. Nycoplus Multi med A- og D-vitaminer)
- 1 tbl. B12-tilskudd (1 mg) daglig, alternativt B12-injeksjoner ca. hver 2-3 måned.
- Calcigran Forte (500 mg ca. 400 IE vit. D3) 2 tbl. daglig (blå resept)
- Jerntilskudd 45-60 mg daglig (for eksempel Ferromax)
- Inntak av Omega 3-tilskudd i form av tran tas så fremst man spiser lite fet fisk. Anbefalt dose er 1 bs (5 ml) tran daglig.
Jerntilskudd ved påvist mangel
Niferex 100-200 mg daglig. I noen tilfeller kan det være aktuelt med jerninjeksjon. Dosis vurderes ut fra behov. Det er økt risiko for jernmangel hos menstruerende kvinner.
Når og hvordan skal jeg ta tilskuddene?
Tilskuddene kan taes i perioden ved oppstart av flytende kost. Det er viktig at mineral- og vitamintilskuddet dekker dagsbehovet.
B12 og multivitamintilskudd er en livslang behandling etter gastric bypass. Øvrige tilskudd taes det første året og deretter vurderes behovet.
Dosejustering og frekvens av tilskudd vurderes individuelt utfra indikasjon.
Jern bør taes sammen med C-vitaminholdige kilder for å øke jernopptaket. Jerntilskudd tas ikke sammen med kalktilskudd, kalkrik mat eller koffeinholdige kilder. Kalk og koffein hemmer opptak av jern i tarmen. Vent ca. to timer mellom jern- og kalktilskudd.Tilskuddene fås kjøpt på apoteket.
Samvirkning av legemidler
- Levotyroksin reduserer opptaket av kalk, og bør tas med minst fire timers mellomrom.
- Jern reduserer opptak av levotyroksin og bør tas med minst to timers mellomrom.
- Antacider (syrenøytraliserende medisiner) hemmer opptak av jern i tarmen og bør tas med minst to timers mellomrom.
Påleggsboksen
- 2 skiver kokt skinke, roastbiff, salt bankekjøtt, pastramiskinke, kalkun og kyllingpålegg eller mager leverpostei
- 2 ss reker, sild, tunfisk, makrell, laks, ørret
- 1 grov fiskekake/fiskepudding eller 1/2 fiskefilet
- 2 skiver ost/2ss Cottage Cheese, smøreost, kremost 12%
- 2 små egg/eggerøre eller omelett
- 2 ss humus/avocado
Mengder er angitt per skive.
Spis proteinrik mat først, slik at du er sikker at du orker dette.