
Kostråd ved gastric sleeve
Du har nå fått laget en forminsket magesekk, som gjør at du bli mett mye tidligere enn før – du kjenner deg full i magen. Små og hyppige måltider gjør at du går ned i vekt. Det er viktig at du ikke tøyer ut magesekken. Spesielt i begynnelsen er den følsom og skal ikke belastes.
På operasjonsdagen kan du begynne å drikke klare væsker (for eksempel vann, te, saftbaserte næringsdrikk, eplejuice, buljong og sukkerfri drikke).
Du må være obs på at næringsdrikkene kan gi dumping. Væskebehovet ditt dekkes imidlertid av en blanding av vann og glukose som tilføres som drypp via en blodåre. Dryppet reduseres i takt ettersom ditt væskeinntak økes.
Forslag til kostregime hos pasienter som ikke har komplikasjoner
- Operasjonsdagen = 1000 ml klare væsker/dag. IV: 1000 ml.
- Dag 1 etter operasjonen= Fritt flytende kost i to uke (vann, juice, lettyoghurt, næringsdrikke, suppe osv). IV: 1000 ml.
- De neste 2 ukene= most mat.
- Deretter gradvis overgang til normalkost.
Proteinrike næringsdrikker
Det anbefales å supplere kosten med proteintilskudd ettersom inntak av næring, spesielt protein – er meget lavt den første tiden etter operasjonen. Det er viktig at du får i deg nok energi og proteiner for å redusere muskeltap ved vekttap.
Anbefalt proteininntak er på minimum 60 g per dag etter operasjon. Behov er avhengig av kropsstørrelse og trening. Proteintilskudd kan tas fra dag 1 etter operasjonen og de første 4 uker. Førstevalget utgjør proteinpulver ettersom næringsdrikker kan gi dumping. Velges næringsdrikker bør den drikkes langsomt og fordeles utover dagen.
Anbefalt proteinrikt næringstilskudd daglig utgjør
- 1 boks Diben (2 dl) (diabetikere)
- 1 boks Nutridrink compact protein (1,25 dl)
- Proteinpulver (Resource meritene, Fresubin powder, Protifar)
Drikkene eller proteinpulver fåes kjøpt på apotek. Næringsdrikkene kan gi dumping, proteinpulver bør være førstevalg (dumping kan reduseres ved at man drikker næringsdrikkene sakte).
Du skal gå to uker på flytende mat. Maten skal ha jevnet konsistens. Du starter samtidig med kosttilskuddene og næringsdrikk fra sykehuset.
Hvert måltid bør ta 20-30 min. Ikke fortvil om du ikke klarer hele mengden i starten. Det vil økes gradvis. Drikk 30 min før eller etter et måltid for å frigjøre plass til mat i den nye lille magesekken.
Unngå hele biter, matsorter som er «trådrike», harde skalldeler og mat som klumper.
Frokost: 1 dl melkeprodukt (biola, skummet melk, mager yoghurt tilsatt proteinpulver.
Mellommåltid: 1 dl melkeprodukt tilsatt proteinpulver (biola, skummet melk, mager yoghurt, proteinrik næringsdrikk) og 1 dl ferskpresset grønnsaksjuice/juice.
Lunsj: 2 dl grønnsakssuppe
Mellommål: 1-2 dl smoothie tilsatt proteinpulver.
Middag: 2 dl kjøtt/skalldyr/fiskesuppe
Dessert: 1 dl havresaft tilsatt proteinpulver.
Kvelds: se frokost.
I tillegg anbefales det å drikke 1 liter klare drikker. Vann anbefales som tørstedrikk. Drikk imellom måltider, selv om du ikke føler tørst. Kullsyreholdig drikke frarådes ettersom det tar mye plass i den nye magesekken, og gir luft. Koffeinholdig drikkekan gi en raskere tømming på grunn av økt tarmbevegelse.
Operasjon krever endring i drikkemønsteret ved at man drikker jevnt utover hele dagen. Unngå kullsyreholdig drikke med smak, juice, energidrikker og generelt drikker med lav ph som gir større syrebelastning på tennene.
To uker etter operasjonen går du over til most kost. Denne kosten skal du spise i 2-3 uker. All mat skal ha most/purékonsistens. Maten bør bestå av magre, proteinrike måltider som for eksempel fettfattige melkeprodukter, eggerøre, magerost, fisk, mørt kjøtt, kokte belgfrukter.
Maten moses via blender/stavmikser eller lignende. Vanlig knekkebrød eller ristet brød inngår i most kos. Det går bra, men må tygges godt.
Forslag til most kost
Frokost: 1 dl grøt med litt melk og kanel og ½ skive knekkebrød med smørbart pålegg.
Mellommåltid: 1 dl proteinrik næringsdrikk og ½ knekkebrød med smørbart pålegg.
Lunsj: 1,5-2 dl varm suppe eller middag.
Mellommål: ½ most banan, eple, pære, mango etc. og 1 dl biola eller mager yoghurt uten sukker.
Middag: 1 dl most kjøtt/fisk/skalldyr/fugl, tilsvarende én fiske-/kjøttkake og én liten most potet. 1-2 ss grønnsaksmos. 1-2 ss sky/fettfattig saus eller dressing.
Dessert: 1 håndfull most bær med 1-2 ss kesam eller naturell yoghurt.
Kvelds: Se frokost.
I tillegg anbefales det å drikke 1,5-2 liter vann. Drikkes imellom måltider selv om du ikke føler tørst.
Nå kan du prøve deg frem med hel mat som mørt kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker og fullkornsprodukter. Vent gjerne et par uker før du spiser store mengder rå grønnsaker.
Husk at det er viktig at du tygger maten godt for å unngå ubehag. Realistiske porsjonsstørrelser vil nok i første omgang utgjøre 2 dl per porsjon, tilsvarende en kopp. Ditt daglige energibehov er avhengig av høyde, kjønn, alder, vekt og fysisk aktivitet.
Middagstips
Lag gjerne middag hver dag. Er du trett og sliten eller har en presset arbeidsdag kan du gjerne lage større porsjoner med mat. Frys så ned i mindre porsjoner, så har du flere måltid liggende.
Supper og gryteretter
Ta utgangspunkt i en posesuppe eller gryterett. Bruk frossen eller fersk fisk, fiskepudding, fiskeboller eller skalldyr til fiskesupper. Bruk rent kjøtt eller fugl. Grønnsakssupper kan tilsettes egg, parmesan el. proteinpulver for å få mer protein.
Kjøtt og fugl
- Kokt eller lettstekt kjøtt (kylling/kalkun, biff, svinekjøtt og alle typer rent kjøtt), potet og grønnsaker som du moser. Fettfattig saus.
- Lettstekte/ovnsbakte kjøttboller (karbonadedeig), potetstappe og kokt most blomkål.
- Fettfattig pølse (kylling/kalkun) og potetstappe.
Fisk og skalldyr
- Ovnsbakt fisk i alle former, både av fete og magre typer.
- Kokt/ovnsbakt fisk med urter og sitron, presset potet, kokte moset gulrøtter, kålrabi, blomkål eller brokkoli med ev. parmesan, Kesam, Crème Fraîche lett og matyoghurt.
- Fiskegrateng med potetstappe, kokte moste gulrøtter.
- Fiskeboller med fettfattig saus, kokte pressede poteter, stuet/hakket spinat.
- Kreps eller rekesalater med hjemmelaget urtedressing.
- Tunfisk/laksemousse laget på kesam, Crème Fraîche lett eller matyoghurt med urter, sitron og krydder.
Egg
- Ovnsbakt/lett stekt eggerøre/omelett, kan lages på magre melkeprodukter fremfor vann for å få mer proteiner.
- Egg i supper.
Alternativt
- Fjordlandretter, når du ikke har overskudd til å lage middag.
- Bruk fisk, kjøtt, fugl, egg, eller belgfrukter (bønner, erter og linser) til middag hver dag.
- Vær oppmerksom at belgfrukter kan gi mye luft i magen, og du må prøve deg frem med små mengder i starten.
- Både lunsj og middag kan etter hvert byttes ut med en salat med ost, kylling, skinke, reker, tunfisk etc.
- Spis evt. tre hovedmåltider og tre mellommåltider daglig.
- Spis langsomt og tygg maten grundig. Skjær maten i små biter og tygg maten 15-20 ganger før du svelger. Legg ned kniv og gaffel mellom hver tygge.
- Magesekken er en muskel som normalt bearbeider maten til en fin konsistens og denne funksjonen er borte.
- Spis av små tallerkener. Anrett maten porsjonsvis.
- Slutt å spis når du føler magesekken er full. Det er en ny følelse som du skal lære deg å kjenne igjen. Det er små porsjoner ca. 1-2 dl totalt.
- Drikk 30 min. før eller etter måltid. Ellers får du ikke plass til maten i den lille magesekken.
- Det er viktig at du får i deg nok væske. Drikk 1,5-2 l totalt daglig.
- Hopp aldri over et måltid.
- Ta dine tilskudd.
- Ikke fortvil hvis du synes spisesituasjonen er vanskelig de første månedene. Det synes de fleste, men det går seg til.
- Begrens inntaket av sukkerholdig mat og drikke. Sukkerholdig brus/saft, sjokolade, is, kaker og godterier tas lett opp fra tarmen og øker vekten.
- Velg fortrinnsvis magre produkter.
Fysisk aktivitet
Bruk sykemeldingsperioden til å bygge opp kroppen. Øk hverdagsaktiviteten i takt med at kreftene kommer tilbake. Vær aktiv de fleste dager i uken. Minimum 30 minutter per dag. Ha fokus på styrke av vektbærende muskelgrupper. Dette for å unngå for stort muskeltap etter operasjon.
Husk: økt muskelmasse= økt forbrenning og bidrar til å vedlikeholde ditt vekttap.
Matvarer avvente/være forsiktig med de to første månedene
Harde skalldekler, trådrike matvarer (som f.eks. trevlet kjøtt, tørrfisk, sitrus, asparges), hele frø, deigete hvetebakst med hvitt mel, gjærbakst, boller, baguette, ris, pasta og nudler.
Kvalme og ubehag
Etter gastric sleeve-operasjon kan du oppleve en del kvalme og ubehag. Det er en stor sårflate i magesekk som skal gro. Symptomer vil som regel avta noen dager etter operasjon. Syrenøytraliserende behandling gis i 2 mnd. for å motvirke sure oppstøt.
Dumping er en fysisk reaksjon man ser særlig hos pasienter som er operert etter gastric bypass, men sees også etter gastric sleeve.
Reaksjonen/symptomene kommer etter matinntak (10-30 minutter). Typiske symptomer er kaldsvette, kvalme, hjertebank, uro, magesmerter, svimmelhet, skjelvinger.
Lavt blodsukker kan også forekomme på grunn av hormonelle endringer.
Du kan redusere/unngå dumping ved
- Spis regelmessig og ta deg god tid når du spiser
- Ikke drikk til maten
- Ikke spise for søt mat eller energitett drikke
- Spis mindre porsjoner/bruke tid på maten
- Velge fullkornsprodukter, brød, knekkebrød, byggryn, havregryn, byggris etc. med mye kostfiber som holder blodsukkeret mer jevnt.
- Begrens raske karbohydrater som hvitt mel, polert ris, pasta, nudler, baguette,
boller, søt kjeks, sjokolade etc. - Unngå/være forsiktig med alkohol.
Konsultasjon klinisk ernæringsfysiolog
Hvis man plages mye med dumping bør man konsultere ernæringsfysiolog for å tilrettelegge en kostholdsplan. I visse tilfeller kan man også forsøke medikamentell behandling av lege.
Gass/rumling/diaré/oppkast
Etter sleeve vil du ha en normal tarmfunksjon og opptak av næringsstoffer ettersom man ikke kobler om tarmene. Endring i tarmfysiologi gjør at man vil ha et redusert opptak av vitaminer og mineraler. Det er ikke plass til store mengder mat og et for stort inntak kan medføre oppkast.
Fet mat kan gi diaré. Etter kirurgi tåles det dårligere.
Melkesukker (laktose): Melkesukker kan tåles dårligere etter kirurgi. Det kan gi diaré, luftplager og smerter.
Surmelksprodukter som yoghurt og biola tåles ofte bedre enn vanlig melk. Laktosereduserte melkeprodukter er også et godt alternativ, men prøv deg frem. Mage- og tarmproblemer kan unngås ved holde seg til magre produkter og laktoseredusert kost. Kapsler som bryter ned melkesukker kan også eventuelt benyttes for å øke toleransen.
Forstoppelse
Det er normalt at du ikke har avføring hver dag etter en overvektsoperasjon. Du spiser mindre mengde mat og det lille volumet gjør den også fiberfattig.
Væskeinntak
kan også være utfordrende i starten som i seg selv kan bidra til treg mage. Avføring sjeldnere enn hver 3. dag regnes som forstoppelse. Det behandles i første omgang nok væske, kost og mosjonsråd. Drikk biola eller sviskesaft.
Du kan få kjøpt reseptfrie avføringsmidler på apoteket for eksempel Laktulose/Dupfalac/Laksoberaldråper.
Alkohol
Vær forsiktig med alkoholinntak. Mange pasienter opplever at de tåler mye mindre mengde alkohol enn tidligere. Dessuten inneholder alkohol mange kalorier.
Håravfall
Du kan miste mer hår enn vanlig de første 6-9 månedene etter operasjonen. En av årsakene er det raske vekttapet og kroppen reagerer med å spare energi på «mindre viktig»-funksjoner i kroppen. Det er viktig at du får i deg nok proteiner via maten. Du kan forebygge dette med å få i deg nok proteiner og at du tar dine tilskudd.
Graviditet
Det er en fordel å planlegge en graviditet, da det er ekstra viktig at du spiser en næringsrik og variert kost. Etter operasjonen vil du raskt gå ned i vekt det første året, og du skal endre matvaner og livsstil.
Det anbefales derfor å avvente svangerskap etter 12-18 måneder, inntil matinntak går fint og stabiliseringsvekt er oppnådd. Svangerskapet skal alltid følges opp nøye med blodprøver og legekontroller.
Komplikasjoner relatert til graviditet kan utgjøre vitamin- og mineralmangel som kan få konsekvenser for foster.
Klinisk ernæringsfysiolog bør spesielt kontaktes ved:
- Vekttap eller manglende vektoppgang.
- Stor vektoppgang.
- Ernæringsmessige mangler, eller mistanke om slike mangler.
- Spørsmål om kosttilskudd, næringspreparater, sonde- og/eller i.v. ernæring.
Etter operasjonen trenger kroppen din ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler. Årsak er redusert opptak av næringsstoffer samt endret matinntak. Jern, vitamin B12 og vitamin D-mangel er de mest vanlige etter gastric sleeve. Vitamin D er viktig for kalkopptak i tarmen og er viktig for å opprettholde en god beinhelse.
For å unngå mangeltilstander skal ALLE som er operert med gastric sleeve ta:
- Komplett vitamin- og mineraltilskudd 1-2 tbl. daglig (f.eks. Nycoplus multi med A og D-vitaminer).
- 1 tbl. B12-tilskudd (1 mg) daglig, alternativt B12-injeksjoner ca. hver 2-3 måned.
- Calcigran Forte (500mg ca 400 IE vit. D3) 1-2 tbl. daglig (blå resept).
- Jerntilskudd 45-60 mg daglig (for eksempel Ferromax).
- Inntak av Omega 3-tilskudd i form av tran tas så fremst man spiser lite fet fisk. Anbefalt dose er 1 bs (5 ml) tran daglig.
Jerntilskudd ved påvist mangel
Niferex 100-200 mg daglig. I noen tilfeller kan det være aktuelt med jerninjeksjon. Dosis vurderes ut fra behov. Det er økt risiko for jernmangel hos menstruerende kvinner.
Når og hvordan skal jeg ta tilskuddene?
Tilskuddene kan taes i perioden ved oppstart av flytende kost. Det er viktig at mineral- og vitamintilskuddet dekker dagsbehovet. B12 og multivitamintilskudd er en livslang behandling etter gastric sleeve. Øvrige tilskudd taes det første året og deretter vurderes behovet.
Dosejustering og frekvens av tilskudd gjøres individuelt og på indikasjon Jern bør taes sammen med C-vitaminholdige kilder for å øke jernopptaket. Jerntilskudd tas ikke sammen med kalktilskudd, kalkrik mat eller koffeinholdige kilder. Kalk og koffein hemmer opptak av jern i tarmen. Vent ca. to timer mellom jern- og kalktilskudd.
Tilskuddene fås kjøpt på apoteket.
Samvirkning av legemidler:
- Levotyroksin reduserer opptaket av kalk, og bør tas med minst fire timers mellomrom.
- Jern reduserer opptak av levotyroksin og bør tas med minst to timers mellomrom.
- Antacider (syrenøytraliserende medisiner) hemmer opptak av jern i tarmen og bør tas med minst to timers mellomrom.
Påleggsboksen
- 2 skiver kokt skinke, roastbiff, salt bankekjøtt, pastramiskinke, kalkun- og kyllingpålegg eller mager leverpostei
- 2 ss reker, sild, tunfisk, makrell, laks, ørret
- 1 grov fiskekake/fiskepudding eller 1/2 fiskefilet
- 2 skiver ost/2 ss cottage cheese, smøreost, kremost 12%
- 2 små egg/eggerøre eller omelett
- 2 ss humus/avocado
*Mengder er angitt per skive
Spis proteinrik mat først, slik at du er sikker at du orker dette.