Logoped, Bodø

Afasi (Språkvansker)

Afasi er språkvansker som kan oppstå etter sykdom eller skade i hjernen. 


Innledning

Hjernen har to hovedområder for språkfunksjon, som oftest på venstre side. Hvis en eller begge av disse språkområdene blir skadet, kan man miste tilgang til språket, eller ikke ha like rask tilgang som man hadde før.

Afasi kan gjøre det vanskelig å uttrykke seg muntlig og skriftlig. Det kan også bli vanskelig å forstå hva andre sier, og å forstå det du leser. Utredning

Oftest skyldes afasi hjerneslag (blodpropp eller blødning i hjernen), men det kan også komme etter hodeskader, hjernesvulst eller andre sykdommer.

En logoped har ulike tester og undersøkelser som kan finne ut om du har afasi, i tillegg til en helhetlig vurdering av din kommunikasjonsevne.

Les mer om Språkvansker - Språkundersøkelse

Språkvansker - Språkundersøkelse

Undersøkelsen viser om du har symptomer på språkvansker (afasi). Dette kan være vansker med å finne ord eller å si ordene riktig. Det kan også være vansker med å forstå hva ord betyr, eller vansker med å lese og skrive. 

I denne undersøkelsen vil en logopedgideg oppgaver du skal utføre. Dette kan være å fortelle hva du ser på et bilde, å peke ut gjenstander på bildet, lese en tekst og skrive noen ord og setninger.
 1. Før

  Du behøver ikke å gjøre noen forberedelser til undersøkelsen. Hvis du bruker briller eller høreapparater er det viktig at du har dette med deg.

 2. Under

  En logopedkommer til deg på pasientrommet, eller dere sitter på et skjermet kontor. Du får se en del bilder og gjenstander som du skal beskrive så godt du kan. Du skal så gjøre noen bevegelser, som å peke på kroppsdeler og gjenstander og svare på noen spørsmål. Så skal du lese noen ord og setninger og vise at du har forstått hva du har lest. Til slutt skal du skrive navnet ditt og noen andre ord og setninger.

  Kanskje ønsker logopeden å ta flere undersøkelser dersom det er behov for det. Det vil kunne utføres mens du erpå sykehuset.

 3. Etter

  Språkundersøkelse gjøres både av inneliggende pasienter og sompoliklinisk undersøkelse. Undersøkelsen utføres på både barn og voksne.

  Logopeden formidler resultatene til deg enten med det samme eller i løpet av innleggelsesperioden på sykehuset.

  Hvis du har behov for det,vil logopeden lage et treningsprogram for deg, og sørge for at du får videre oppfølging.Hjemreise avklares av legen i samråd med det tverrfaglige teamet.

  Videre nødvendingoppfølging og behandling skjer hos logopeden.

Gå til Språkvansker - Språkundersøkelse

Avdeling
Logoped, Bodø
Sted
Bodø, sentrum
Oppmøte
Logopedtjenesten finner du i N4. Ta heisen til fjerde etasje i K-fløyen og følg skilting til logoped.


Behandling

Behandlingen består av et tilpasset undervisningsopplegg for deg. Det vil blant annet bestå av ulike oppgaver hvor du skal bruke språket (både snakke, skrive, lese og forstå tale). Du og dine pårørende vil også få råd om hvordan dere best kan kommunisere.


Oppfølging

Afasi arter seg ulikt fra person til person. Noen har rask bedring og merker etter hvert bare litt forskjell fra før skaden. Andre har større vansker. Bedring kan også skje på lang sikt.

Det er vanskelig å miste tilgang til språket. Det kan føre til endringer i forholdet til andre mennesker, og kanskje også i forhold til arbeidslivet. I Opplæringsloven står det at du har rett til språktrening hos logoped også etter at du er utskrevet fra sykehuset. Logopeden på sykehuset hjelper deg med å søke om dette.


fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Biblioteket, Bodø sentrum

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.

Plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Kantine, Bodø sentrum

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe og kaker! Sjekk vår side for mer info!

Kiosk, Bodø sentrum

Narvesen ligger i 1. etasje og har følgende åpningstider:

 • Hverdager: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.30-20.00
 • Søndag: 11.00-20.00

Røyking

​​Det er satt opp en røykebu til venstre for den gamle hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område. For å komme seg inn i sykehuset igjen må man benytte inngangen ved siden av apoteket.

Trådløst nettverk

I Bodø og i Lofoten er det tilgang  på internett, men du må ha brukernavn og passord. Dette får du enten i resepsjonen eller hos den aktuelle klinikken du er på.

Lappene gir deg tilgang for enten ett døgn eller en uke.

Zefyr hotell, pasienthotell Bodø

Zefyr Hotell ligger på sykehusområdet og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?