Kirurgisk poliklinikk, Vesterålen

Ankelprotese, Vesterålen

Pasienter som har et ødelagt ankelledd som følge av artrose, leddgikt eller tidligere skader vil bli vurdert med tanke på operativ behandling.

Ventetider

Innledning

Dersom en mener en operasjon er nødvendig vil noen pasientar bli tilbudt protese, mens andre vil få avstiving av ankelleddet. De to inngrepene har sine fordeler og ulemper som vil bli diskutert nøye med deg.

Operasjon med ankelprotese er en relativt sjelden operasjon (færre enn 100 per år i Norge), og resultatene er ikke fullt så gode som med proteser i hofte og kne.

Selve prosedyren innebærer at en fjerner noe bein på begge sider av ankelleddet og erstatter leddet med en bevegelig leddprotese av metall og plast, som skal gro fast i beinet.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Det er viktig at du holder deg i aktivitet helt fram mot operasjonen. Om du ikke har fått beskjed om noe annet, så bør det vonde leddet bli bevege og belastet så godt det lar seg gjøre. Dette gjør knoklene sterkere og gjør opptreningen etter operasjonen enklere.

Forebygging av infeksjon

Infeksjon er en fryktet komplikasjon til protesekirurgi. Disse tiltakene kan minske risikoen:

 • Et variert og næringsrikt kosthold i forkant av operasjonen.
 • Dersom du røyker bør du slutte, eller i alle fall redusere forbruket fra 4 uker før operasjonen til såret er helt grodd 3-4 uker etter operasjonen. Det samme gjelder dersom en har et overforbruk av alkohol.
 • Dersom du har diabetes må du være ekstra nøye med å kontrollere og regulere blodsukkeret i forkant av operasjonen, gjerne i samråd med fastlegen.
 • Pågående infeksjoner (f.eks. neglerotsbetennelse, urinveisinfeksjon, hudinfeksjon, tannrotsbetennelse eller lignende) eller åpne sår - øker sjansen for å få infeksjon i proteseleddet. Slike infeksjoner må derfor være ferdigbehandlet i god tid før operasjonen.

Medikament

Noen medikament skal stoppes et antall dager eller uker før operasjonen. Dette vil du få beskjed om ved forberedende undersøkelser før operasjonen.

Oftest bruker vi spinalbedøvelse ved denne typen kirurgi, men i blant blir det nødvendig med narkose. Da må du faste.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før. Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.


 

Under

Noen uker før operasjonen vil du møte en anestesilege og kirurgen som skal operere deg. Du vil få informasjon om hva som skal gjøres, hvilket resultat du kan forvente av operasjonen, og om potensielle komplikasjoner knyttet til operasjonen og bedøvelsen.

Om du er usikker på om du ønsker operasjonen, må du formidle dette tydelig til kirurgen. Det er ikke for sent å ombestemme seg, og ved usikkerhet kan det ofte være fornuftig å utsette operasjonen.

På operasjonsdagen vil du bli fulgt til operasjonsavdelingen. Her vil du bli tatt i mot av en anestesisykepleier som fører deg videre. Den vanligste bedøvelsen ved operasjoner i beina er ryggbedøvelse (spinal).

Operasjonen varer i 1-3 timer avhengig av metode. Like før, under og etter operasjonen får du antibiotika for å forebygge infeksjon. Når operasjonen er ferdig vil det bli lagt på en gipsbandasje fra tåballer til øverst på leggen.

Etter operasjon

Når operasjonen er ferdig blir du liggende på oppvåkningen i noen timer i mens bedøvelsen går ut av kroppen. Etterpå blir du flyttet til sengepost.

Det er svært viktig at en kommer seg raskt på beina etter proteseoperasjoner. Fysioterapeuter vil instruere deg og hjelpe deg i gang, men egeninnsats og motivasjon er viktig. Dersom du kommer deg raskt på beina er faren for komplikasjoner som infeksjoner og blodpropp mindre. Du vil få behandling med smertestillende medikament slik at dette skal la seg gjøre.

Etter

Trening og bevegelse

Etter operasjonen er ankelen gipset inn slik at bevegelsestrening av leddet ikke er aktuelt. Treningen på sjukehuset består i å øve på å gå med krykker eller annet ganghjelpemiddel. Vanlig etterbehandling vil innebære at du blir utskrevet med gips beskjed om hvor mye du får belaste den opererte foten.

Kontroller

Etter ca. 3 uker vil du bli kalt inn til sjukehuset for å ta av gipsen, sjekke operasjonssåret, fjerne sting og få på en ny gips. Oftest vil du da kunne belaste foten litt mer fram til neste kontroll som er totalt 6 uker etter operasjonen.

Da tar vi også røntgenbilde, og om det ser fint ut vil du da få lov til å ha full belastning av foten uten gips. En starter da med bevegelsestrening, gjerne med hjelp av en fysioterapeut.

Liggetiden etter en operasjon vil være individuell og variere fra 2 til 5 dagar. De fleste skal bruke sprøyter med blodfortynnande medikament i 1-2 uker samt smertestillende medikament i avtrappende doser etter utreise.

Vær oppmerksom

Ved alle kirurgiske inngrep er det risiko for komplikasjoner:

 • Infeksjon. Vi gjør vårt beste for å forebygge infeksjon, men det skjer likevel hos en liten andel av pasientene. Tegn på infeksjon er:
  • Rødfarge, hevelse og varme i huden. Dette vil du ikke kunne sje på grunn av gipsbandasjen.
  • Væske frå såret kan evt. sees dersom gipsen blir blaut
  • Økende smerter
  • Feber
  • Generell sykdomsfølelse
  • Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sjukehuset.
 • Blodpropp kan skje. Du kan redusere risikoen ved å være mye i aktivitet samt å bruke blodfortynnende medikamenter.
 • Nerveskade kan skje under inngrepet. 


Ikke alle blir fornøyd med sluttresultatet. Noen vil ha mer smerter etter operasjonen enn de forestilte seg, og noen er misfornøyd med evnen til bevegelse. Man kan ikke regne med at bevegelsen blir bedre av operasjonen, men de fleste beholder den bevegelsen de hadde fra før. 20-30 % av de som blir opererte med ankelprotese blir operert igjen med skifte eller fjerning av protesen en eller annen gang før 10 år etter operasjonen.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Det er stor parkeringsplass på utsiden av sykehuset med gratis parkering.

Kart over bygninger og vei​ 

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Fløyinndeling

​Klikk på bildet for større versjon av fløyinndelingen til Nordlandssykehuset Vesterålen.


Kart over bygg og parkering

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine

​Kantinen ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes ligger ved hovedinngangen. Du kan betale med kort.

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.00-15.30
 • Helger/helligdager: stengt

Telefon: 75 42 41 97

Kantinen selger påsmurt brødmat, middag, kaker og varm/kald drikke. 

Pasienthotell, Vesterålen

​​Pasienthotellet er et tilbud til innlagte pasienter, pasienter til poliklinisk behandling og ledsagere/pårørende.

Les mer om Møysalen pasienthotell

Postadresse

​​Det er felles postmottak for hele Nordlandssykehuset. 

Nordlandssykehuset HF
Navn/avdeling/enhet
Postboks 1480​
8092 Bodø

Fant du det du lette etter?