Overvekt endokrinologi og nyre

AV-fistel, operasjon, Bodø

En AV-fistel er en spesiallagd blodåre som brukes ved dialysebehandling.
Det gjennomføres en operasjon hvor en arterie kobles sammen med en vene (blodåre som fører blodet tilbake til hjertet). Dette gjør at venen utvider seg, og blir større og sterkere slik at den kan brukes til dialyse.

Innledning

En AV-fistelen brukes hver gang du skal til dialysebehandling. Før behandlingen starter, legges det inn to nåler. Den utvidede venen medfører at en får tak i nok blod til å gjennomføre en dialysebehandling. Under dialysebehandlingen kobles de to nålene til blodslangene på dialysemaskinen. Via den nederste nålen tar maskinen blodet ut, sender det gjennom dialysemaskinen og fører det så tilbake til deg via den øverste nålen.

Etter at behandlingen er ferdig, tas begge nålene ut. Du må sitte fem - ti minutter og presse på innstikkstedet til det stopper å blø. Du får et plaster på, som bør sitte på i minimum to - tre timer.

Før

Før behandlingen starter, legges det inn to nåler. Den utvidede venen medfører at en får tak i nok blod til å gjennomføre en dialysebehandling.

Under

Når legen har bestemt at du trenger en AV-fistel, vil du først undersøkes av en karkirurg. Det blir også tatt en ultralyd-undersøkelse for å vurdere hvilke blodårer som egner seg best. Du blir så innkalt til operasjon.

Du blir innlagt den dagen du skal opereres og planlagt utskrevet samme dag. Noen blir liggende over på sykehuset til neste dag (f.eks. hvis operasjonen utføres sent på dagen). Vanligvis foregår operasjonen i lokalbedøvelse (altså ingen narkose).

Etter

Innen fire dager etter operasjonen, blir du innkalt til sykepleier på sykehus for kontroll. Hvis du allerede går i dialyse, vil sykepleier på dialyseavdelingen kontrollere fistelen din når du er til dialysebehandling. Har du ikke startet med dialysebehandling ennå, er det sykepleier på nyremedisinsk poliklinikk som kontrollerer den.

Sykepleier vil kjenne på fistelen og lytte på den med stetoscop. Dette er for å kjenne og høre at fistel-åren ikke er i ferd med å tette seg, og at fistelen utvikler seg slik vi ønsker. Videre ser vi etter tegn på komplikasjoner.

Inntil såret har grodd, vil sykepleier foreta sårskift. Såret desinfiseres og bandasjen byttes. Hvis det er sting som skal fjernes, gjøres dette tidligst etter ti dager.

Du må selv passe på følgende:

 • Holde fistelarmen ren og tørr
 • Kontrollere daglig at det er bevegelse og lyd i fistelen
 • Sjekke at huden er hel og fin '
  • rød?
  • hevelse?
  • smerter?
  • varme?

En sjelden gang kan det begynne å blø fra hullene der nålene har sittet. Da må du presse på innstikkstedet på samme måte som når nålene fjernes etter dialysebehandling. Det kan være lurt å ha ekstra plaster og bandasje hjemme.

Når kan fistelen tas i bruk?

Fistelen trenger tid for å utvikle seg slik at den kan brukes til dialysebehandling. Vi beregner ca 12 uker, men dette vil variere fra person til person.

Hvis du må starte i dialyse før fistelen er klar til å brukes, vil du kunne starte dialyse via et kateter (silikonslange) som er lagt inn i en blodåre på brystet.

Trenger du ikke å starte i dialyse med en gang fistelen er klar til bruk, er dette ikke et problem. Fistelen blir ikke ødelagt av å ikke bli brukt. Det er uansett viktig at du følger rådene for å ta vare på den.

Vær oppmerksom

Fistelen skal kun brukes til dialyse

 • La ingen ta blodprøver fra fistelarm
 • La ingen legge inn venflon (PVK) i fistelarm
 • La ingen måle blodtrykk på fistelarm
 • Ikke ha stramt/ettersittende tøy, klokke eller smykker på fistelarmen
 • Ligg ikke på fistelarmen
 • La ikke andre ligge på fistelarmen

Du må daglig kontrollere at fistelen fungerer ved å føle eller høre etter den karakteristiske "svirren". Kontakt sykehuset umiddelbart hvis "svirren" blir borte!

Kontaktinformasjon

Dekning av reiseutgifter

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Parkering Bodø sentrum

Parkeringen i Bodø sentrum koster kr. 17,- pr time i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med Easy Park-appen, kode 8149.

Kartet under viser parkeringsplasser for besøkende.


Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Biblioteket, Bodø sentrum

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.

Plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Kantine, Bodø sentrum

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe og kaker! Sjekk vår side for mer info!

Kiosk, Bodø sentrum

Narvesen ligger i 1. etasje og har følgende åpningstider:

 • Hverdager: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.30-20.00
 • Søndag: 11.00-20.00

Røyking

​​Det er satt opp en røykebu til venstre for den gamle hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område. For å komme seg inn i sykehuset igjen må man benytte inngangen ved siden av apoteket.

Trådløst nettverk

I Bodø og i Lofoten er det tilgang  på internett, men du må ha brukernavn og passord. Dette får du enten i resepsjonen eller hos den aktuelle klinikken du er på.

Lappene gir deg tilgang for enten ett døgn eller en uke.

Zefyr hotell, pasienthotell Bodø

Zefyr Hotell ligger på sykehusområdet og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?