Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Avrusning alkohol

Avrusning fra alkohol bør skje på institusjon når det er fare for alvorlige avrusningsreaksjoner, når du tidligere har hatt delirium tremens (akutt forvirring utløst av alkoholabstinens) eller abstinenskramper. Det anbefales også hvis du har samtidige alvorlige somatiske eller psykiske helseproblemer, andre kompliserende tilstander (som graviditet) og hvis du har avhengighet av flere rusmidler eller blandingsmisbruk.

Avrusning på institusjon innebærer medikamentelle, medisinske, miljøterapeutiske og sosiale tiltak for å hjelpe deg å komme igjennom avrusnings- og abstinensfasen. Du får tilbud om opphold i et skjermet miljø med individuelle tiltak for akkurat din tilstand.

Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) ved Nordlandssykehuset omfatter tilbud om døgnbehandling og polikliniske tjenester.

Hvem kan henvise?

  • Henvisning til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) kan komme fra:
  • Sosialtjenesten / NAV
  • Barneverntjenesten
  • Fastlege / allmennpraktiserende lege
  • Privatpraktiserende legespesialist
  • Lege ved andre deler av spesialisthelsetjenesten
  • Lege i fengselshelsetjenesten
  • Annet helsepersonell som har rett til å henvise til spesialisthelsetjenesten

Hva skal henvisningen inneholde?

Henvisningen skal danne grunnlaget for vurderingene som skal gjøres. Det er derfor viktig at den inneholder mest mulig komplett informasjon om pasienten og forhold rundt denne.

Henvisningen skal inneholde følgende informasjon:

  • Personopplysninger  (navn, adresse, fødselsnummer, telefon)
  • Familieforhold / sosial status
  • Sysselsetting / trygdestatus
  • Utestående dommer / planlagt soning
  • Historikk rusproblematikk, inkludert tidligere behandling og beskrivelse av dagens situasjon
  • Historikk og vurdering av psykisk- og somatisk helse
  • Medisinering
  • Mål for iverksatt / planlagt habilitering / rehabilitering
  • Involverte instanser, inkludert beskrivelse av samarbeidsrelasjoner
  • Vurdering av rett til Individuell Plan
  • Samtykke til innhenting av relevante opplysninger
  • Relevante epikriser
  • Forslag til type tiltak
  • Vurdering av om det er behov for avrusing for å kunne gjennomføre behandling

Henvisningen skal sendes til Nordlandssykehusets vurderingsinstans for tverrfaglig spesialisert rusbehandling:
 
Nordlandssykehuset
Vurderingsinstans TSB
pb. 1480, 8092 Bodø
Telefon 75 50 16 00

Nærhet til behandlingssted er viktig i forhold til pårørende og samhandling med andre relevante tjenesteytere (for eksempel kommune og NAV). Det er derfor ønskelig at henvisningen sendes til nærmeste vurderingsinstans. Pasienten har dog rett til å velge vurderingsinstans jamfør bestemmelser i pasient- og brukerrettighetsloven. Det finnes vurderingsinstanser ved hvert av de fire helseforetakene i nord.

Les mer:

Rusbehandling (TSB) i Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard

Før

Du bør lage deg en oversikt alkoholforbruket ditt den siste tiden, slik at de medisinske og miljøterapeutiske tiltakene kan tilpasses ditt behov best mulig. Har du tidligere erfaringer med avrusning, og vet hva som fungerer for deg, bør du informere din behandler om dette. Det er viktig at du sier ifra hvis du før har hatt episoder med forvirring eller kramper under avrusning, da dette øker faren for at det kan skje igjen. Du vil få behandling for å forebygge dette.

Behandleren din vil ta kontakt med fastlege/henviser, men vi vil at du informerer oss om kroppslige eller psykiske plager du ønsker at vi skal vite om eller forsøke å hjelpe deg med.

Mange gruer seg til avrusningen og sliter med egenmotivasjonen før innleggelsen. Dette er noe vi kan hjelpe deg med om du sier ifra.

Hvis du lurer på noe, kan du ta kontakt med oss. Trenger du transport til samtale/innleggelse, les mer på pasientreiser.no

Under

I brevet du fikk fra behandlingsstedet står det sted og tidspunkt for oppmøte til innleggelse. Nylig inntak av rusmidler er ingen hindring for å møte til avtalt tidspunkt, da vi kan ivareta deg i den formen du er.

Når du kommer til avdelingen tas du imot av helsepersonell, og du undersøkes av lege. Du vil bli bedt om å avgi promilletest (blåsetest).

For å forebygge faren for utvikling av Wernickes encefalopati, som kan oppstå som følge av mangel på tiamin (vitamin B),  vil du tilbys B- vitamininjeksjoner de første dagene. Vi anbefaler sterkt at du tar imot dette. Vi vil i den første tiden måle puls og blodtrykk, og sjekke andre symptomer på abstinenser, slik at du kan få rett medisinsk behandling og for å forebygge komplikasjoner.

Hvis du er i fare for å utvikle kramper, vil du få medisin som forebygger dette. Nok søvn og mat er viktig for at du skal komme best mulig igjennom denne fasen. Du oppholder deg på rommet og oppfordres til å sove mye de første dagene. På generell basis tar denne fasen rundt en uke.

Etter

Avrusning er som regel den første delen av et lengre behandlingsforløp. Eventuell oppfølging etter oppholdet vil enten avklares før du kommer eller i løpet av behandlingen.

Vi kommuniserer med fastlege og eventuelle andre som skal følge deg etter innleggelsen. Det kan for eksempel være kommunal oppfølgingstjeneste, legemiddelassistert rehabilitering (LAR), apotek, ruskonsulent, rusteam og lignende. Informasjon som videresendes andre instanser gjøres kun med tillatelse fra deg.

Vi kan være behjelpelig med å formidle kontakt med likemannstiltak og andre tilbud som kan være til støtte for deg etter behandlingen, for eksempel Anonyme alkoholikere (AA), Anonyme narkomane (NA) og lignende.

Kontakt

Mellomåsveien 106, Rønvik Korttidsenhet rus

Kontakt Korttidsenhet rus

Oppmøtested

Mellomåsen - fløy A.

Mellomåsveien 106, Rønvik

Mellomåsveien 106

Mellomåsveien 106, 8076 Bodø

Praktisk informasjon

​Besøk og utgang avtales med teamet ditt.

​På grunn av allergi er det ikke lov med dyr på enheten. 

Eventuelle kostnader til kennelopphold dekkes dessverre ikke av det offentlige.

​Vi som jobber her er psykiater, leger, psykolog, sosionom, fysioterapeut, kokk, spesialsykepleiere, sykepleiere, vernepleiere, miljøterapeuter og miljøarbeidere. I tillegg er Nordlandssykehuset et utdanningssykehus, så du må påberegne at det kan være studenter fra ulike utdanninger ved universitetet i praksis hos oss.​

​Enheten har tilgjengelig stasjonære PCer med nettilgang til lån for pasientene. Du må gjerne ta med egen bærbar PC eller liknende.​

​Ved innleggelse ber vi om at du signerer et samtykkeskjema ift opplysninger til fastlege, kommunale tjenester og andre du kan ha behov for bistand fra, og at du oppgir nærmeste pårørende. Diskuter gjerne dette på forhånd med den du ønsker skal stå oppført.​

​Ta gjerne med utetøy/ turklær etter sesong, vi er mye på tur i all slags vær. Har du ikke eget så kan vi låne hos aktivitetsseksjonen på sykehuset.​

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten