Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Brystreduserende operasjon, menn

Forstørrede bryster hos menn som skyldes økning i brystkjertelvevets volum, kalles gynekomasti. Tilstanden er vanlig og oftest forbigående, og kan presentere seg like etter fødsel og hos cirka 50% av gutter i puberteten. Særlig hos yngre menn eller voksne kan tilstanden være tegn på sykdom.

Forstørrede bryster som skyldes overskudd av hud og fett er svært vanlig hos overvektige gutter eller menn, og kalles pseudogynekomasti. Gynekomasti, derimot, skyldes økt mengde kjertelvev i brystet. Tilstanden er vanlig i puberteten og skyldes redusert produksjon av androgener eller økt omdanning av androgen til østrogen, noe som fører til økt mengde østrogen i forhold til androgen. Tilstanden reverseres vanligvis i løpet av 18-24 måneder. Vedvarer tilstanden utover 24 måneder eller etter fylte 17 år kan den være behandlingskrevende.

Medikamentbruk eller sykdom er andre årsaker til gynekomasti. Bruk av anabole steroider, marihuana, heroin og amfetamin kan gi varig gynekomasti. Sykdommer forbundet med tilstanden er mellom annet primær hypogonadisme, Klinefelters syndrom, hypofysesvikt, brystkreft og testikkelkreft.

Gynekomasti kan i noen tilfeller behandles medikamentelt med østrogendempende midler. Andre ganger hvor gynekomasti er medikamentutløst kan det være aktuelt å redusere dose eller slutte med preparatet. Hos de med vedvarende og uttalt gynekomasti kan kirurgi bli aktuelt. 

Henvisning og vurdering

Dersom pseudogynekomasti kan utelukkes og tilstanden ikke skyldes misbruk eller sykdommer forbundet med gynekomasti, kan fastlegen din henvise deg til plastikkirurgi for vurdering av kirurgisk behandling.

For å bli vurdert for kirurgi må du ha vært røykfri i 6 mnd.

Utelukke underliggende sykdom og pseudogynekomasti før henvisning til kirurgi.  

Før

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
 
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml).
 
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Medisiner

Ta med alle dine faste medisiner på operasjonsdagen. Du får beskjed av legen om hvilke du kan ta, og hvilke du ikke bør ta. Bruker du blodfortynnende medisin må du kontakte fastlegen to uker før operasjonen for å avtale eventuell nedtrapping. 

Hygiene

For å redusere infeksjonsfaren er det viktig at du dusjer samme morgen som du møter til dagkirurgi. Unngå å bruke bodylotion, fet ansiktskrem eller sminke og ikke ha på deg neglelakk. Du bør ikke ha på deg smykker / piercing eller klokke, og vi ber deg også om ikke å bruke kontaktlinser denne dagen - bruk heller briller.
 
Hvis du er forkjølet eller er blitt syk av andre grunner når avtalen nærmer seg må du gi oss beskjed.

Under

Forundersøkelsene til kirurgisk behandling av gynekomasti krever ikke spesialutstyr. Undersøkelsen utføres av plastikkirurg. Utredningen innbefatter sykehistorie og klinisk undersøkelse.

Under den kirurgiske behandlingen fjernes kjertelen helt eller delvis ved kirurgisk reseksjon. Snittplassering avhenger av størrelsen på kjertelen som skal fjernes, men vanligvis legges snittet i nedre kant av overgangen mellom brystvorte og huden rundt. Prosedyren kombineres ofte med fettsuging for å unngå søkk rundt brystvorten.

Undersøkelsen tar cirka 15 minutter. Det kirurgiske inngrepet tar cirka 45-60 minutter.

Etter

Behandlingen er dagkirurgisk. Enkelte kirurgiske behandlinger kan kreve innleggelse etter inngrepet. Det kan bli nødvendig med drensbehandling. Kompresjonstøy eller tilpasset bandasje brukes vanligvis i opptil tre uker etter behandlingen.

Smertedempende medisiner er vanligvis ikke nødvendig utover paracetamol eller NSAID-preparater (ibux, voltaren eller liknende). Du blir innkalt til kontroll hos oss en uke etter kirurgi. Vi syr som regel med tråd som løser seg opp slik at fjerning av sting ikke er nødvendig.

Etter behandlingen kan du utføre hverdagslige oppgaver med unntak av oppgaver som krever overdreven bruk av brystmuskulatur. Avstå fra sportslige aktiviteter i tre uker etter kirurgi.

Vær oppmerksom

Kirurgi er forbundet med en viss blødnings- og infeksjonsrisiko. I tillegg er innsøkk rundt brystvorten en vanlig konsekvens av operasjonen.

Kontakt

  • Ventetid: 24 - 164 uker

    Kontakt Urologi og kar/thoraxkirurgi, sengeområde B7, Bodø
    En bygning med et skilt på forsiden

    Bodø, sentrum

    Parkveien 95

    8005 Bodø

    Transport

    Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

    • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
    • Lørdag. kl. 08.00–15.00
    • Søndag: gratis

    Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

    Kart over bygg og parkering

     

    Ventetid

    24 uker til utredning

    140 uker til dagbehandling (164 totalt)

    Praktisk informasjon

    Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


    Åpningstider: 

    Mandag-fredag: 08:00-16:00.
    Helger og helligdager: Stengt.

    Telefon 77 78 19 00

    Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

    Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
     
    Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
     
    Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

    Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

    Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

    PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

    ​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

    Les mer om pasientrettigheter

    Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

    Åpningstider:
    • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
    • Tirsdag: 10:00-18:00 

    Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

    Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

    Åpningstider:

    • Mandag-fredag: 08.30-17.00
    • Lørdag-søndag: stengt

    For meny, se egen side

    Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

    Åpningstider: 

    • Mandag-fredag: 07.00-21.00
    • Lørdag: 09.00-20.00
    • Søndag: 10.00-20.00

    Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

    Les mer om preste- og samtaletjenesten

    ​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

    Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

    Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

    Betaling

    Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

    Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

    Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
     
    Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

    Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

    Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

    Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

    Telefon: 75 50 06 20

    E-post: 

    Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

    Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

    Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

    Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

    Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

    Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

  • Ventetid: 24 - 164 uker

    Kontakt Kirurgisk poliklinikk, Bodø

    Oppmøtested

    Vi holder til i 1. etasje i K-fløya.

    Besøkstider

    • I dag 08:00 - 16:00
    • Mandag 08:00 - 16:00
    • Tirsdag 08:00 - 16:00
    • Onsdag 08:00 - 16:00
    • Torsdag 08:00 - 16:00
    • Fredag 08:00 - 16:00
    • Lørdag STENGT
    • Søndag STENGT
    En bygning med et skilt på forsiden

    Bodø, sentrum

    Parkveien 95

    8005 Bodø

    Transport

    Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

    Kart over bygninger og vei

    ​​​

     

    Ventetid

    24 uker til utredning

    140 uker til dagbehandling (164 totalt)