computertomografi
CT av bukhulen (CT-abdomen)
CT er en røntgenundersøkelse der vi tar tverrsnittbilder av områder i kroppen ved hjelp av røntgenstråler.
Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?
- undersøke blødninger, utposninger på blodkar (aneurismer), hjernesvulster og hjerneskader
- oppdage svulster og andre prosesser i hele kroppen
- vurdere om kreftbehandling virker
- avklare infeksjoner og betennelsestilstander
- vurdere organskader etter skader (traumer)
- vurdere tilstander i muskel og skjelett
- ta vevsprøve (biopsi)
Henvisning og vurdering
Henvisning blir vanligvis skrevet av lege på sykehuset eller i primærhelsetjenesten.
Før
Ved de fleste mage/bekkenundersøkelser trenger vi oppfylling av mage/tarm. Dette får vi ved at du vil bli bedt om å drikke vann, i hovedsak kan du starte med dette hjemme. Dette vil du få informasjon om i innkallingen. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig med annen kontrast, da må du møte tidligere på røntgenavdelingen. Dette vil du også få beskjed om i innkallingen.
Undersøkelsen krever at Kreatinin/blodprøve er tatt i forkant. Denne prøven må ikke være eldre enn tre måneder. Blodprøven S-kreatinin er spesielt viktig når du som pasient er over 70 år, har nyresvikt, diabetes mellitus, urinsyregikt eller nylig brukt nefrotoksiske medikamenter.
Bruker du Metoformin, Glucophage, Avandamet, Cometact, Javamet, Eucreas, Xigduo, Komboglyze eller Jentadueto mot sukkersuke tar du ikke disse tablettene de siste 48 timene (to døgn) før undersøkelsen.
Du må kontrollere nyrefunksjonen hos fastlegen to dager etter undersøkelsen, før du kan fortsette med tablettene.
Annen medisin kan du ta som normalt.
Er du gravid eller ammer, kontakt behandlingsstedet i god tid før undersøkelsen og gi beskjed om det.
Mer informasjon om forberedelser til undersøkelsen sendes til deg ved innkalling eller blir gitt ved avdelingen når timen blir avtalt.
Under
Du blir undersøkt liggende på et motorisert bord som forflytter deg inn i åpningen av CT-maskinen. Det er et rundt hull som er åpen i begge ender, og må ikke forveksles med MR, det er noe helt annet. Du blir ikke stengt inne i en tunnel. Bordet flytter på seg etter hvert som bildene blir tatt.
En enkel bildeserie tar bare noen sekunder. Men det kan bli flere serier. For at kvaliteten på bildene skal bli best mulig, er det viktig at du ligger i ro under hele undersøkelsen.
Vi vurderer i hvert enkelt tilfelle om det er nødvendig å tilsette røntgenkontrast i blodårene. Hvis vi gjør det, settes (injiseres) kontrastvæsken inn med en plastnål som tas ut så snart undersøkelsen er ferdig.
Du blir på forhånd spurt om eventuelle tidligere reaksjoner på kontrastmiddel, om allergier eller astma, og sukkersyke (diabetes). Kontrasten medfører svært sjelden ubehag, men mange føler en forbigående varme gjennom kroppen.
Personalet går ut av undersøkelsesrommet når bildene blir tatt. Du blir observert gjennom et vindu og kan høres gjennom en mikrofon i maskinen.
Som regel varer undersøkelsen i cirka 20 minutter.
Etter
Ved CT-undersøkelser der kontrast er gitt intravenøst (i blodet), vil vi be deg vente i 20 minutter etter at kontrast er satt inn. For andre pasienter gjelder ingen spesiell oppfølging, dersom dette ikke er spesifisert i innkallingsbrevet.
Resultat av undersøkelsen
Resultatet av undersøkelsen kan du dessverre ikke få med en gang. Bildene skal granskes av en røntgenlege og svar vil bli sendt legen som henviste deg. Dersom du som pasient er innlagt, vil resultat foreligge i samråd med henvisende lege og radiolog på røntgen kort tid etter undersøkelsen, eventuelt ved et senere tidspunkt i visitt med lege.
Vær oppmerksom
Normalt sett er det ingen risiko forbundet med undersøkelsen. Men pasienter som har allergi, astma eller nedsatt nyrefunksjon bør gi sykehuset beskjed om dette på forhånd, slik at vi kan vurdere om det trengs eventuell forbehandling, eller andre tiltak før undersøkelsen gjennomføres.