Diabetes makula ødem

Diabetes makulaødem kan oppstå i alle faser av diabetes retinopati. Ødemet, selve hevelsen, oppstår på grunn av lekkasje i makula (gule flekken) og gir en fortykkelse av netthinnen. Lekkasjen kommer av at blodårene er «skjøre» og brister lett og lekker. Det kan også komme av fettavleiringer i øyebunnen.  Diabetes makulaødem er synstruende.

Innledning

Diabetes retinopati er en av de viktigste årsakene i verden til tap av syn. Dersom blodsukkeret er for høyt og det er dårlig regulert over tid, kan det føre til senkomplikasjoner som skader blodårer blant annet i øynene.

Hinnen som kler øyebunnen heter netthinne (retina). Den sentrale delen av netthinnen kalles den gule flekken og her ligger det sentrale synet. I netthinnen finnes det små blodårer. For høyt blodsukker kan gjøre at veggene i blodårene kan begynne å lekke væske. Om lekkasjen er i nærheten av den gule flekken vil det påvirke synsskarpheten. Det kan også samle seg fett avleiringer på netthinnen.

Diabetessykdommen kan føre til skade på blodårene og dette fører til dårlig sirkulasjon og mangel på oksygen i netthinnen. Netthinnen prøver da å veie opp dette, med å tilføre veksthormoner, som stimulerer til å lage nye små blodårer. Disse blodårene er svake og brister lett. Dette fører til at det kan oppstå blødninger. Blødninger i øyet kan føre til rask synssvekkelse men det kommer an på hvor i netthinnen blødningen er.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Diabetes makulaødem blir oppdaget under vanlig diabetes kontroll av øynene. Ved tidlig stadiet av diabetes makulaødem er det ikke nødvendig med behandling.

Øyebunnsfotografering

For å se på sirkulasjon av blodårer og eventuelle lekkasjer gjøres det undersøkelse med kamera som tar bilder av øyebunnen.

OCT (Optical Coherence Tomography) er et kamera som tar bilder av den gule flekken ved hjelp lysbølger og det gjøres ulike scan.

Det kan også gjøres fluorescein angiografi som er en kontrast undersøkelse. Det settes fluorescein infusjon og det tas bilder i ulike tidsintervaller.

For å gjøre disse undersøkelsene så vil du få øyedråper som utvider pupillen. Behandlingen videre blir avgjort av øyelegen.

Øyedråper som utvider pupillen

Når pupillene er tilstrekkelig store, vil sykepleier ta bilder av netthinnen ved hjelp av et kamera som tar øyebunnsbilder. Pupillene vil bli store opptil flere timer etter undersøkelsen. Dette vil påvirke synet på nært og du kan oppleve å være lyssky. Derfor er det viktig at du ikke kjører bil når du har fått øyedråper til pupillen har fått tilbake sin naturlige størrelse. Ved mye sollys ute er det godt å bruke solbriller.

Les mer om OCT foto av øyebunnen

OCT foto av øyebunnen

OCT (optical coherence tomography) er en undersøkelse som tar et tverrsnittbilde av netthinnen og måler tykkelsen til de ulike lagene i netthinnen. Bildene kan gi svært detaljert informasjon om blant annet skarpsynsområdet av netthinnen (makula) og synsnerven.

 1. Før

  Som regel er det ønskelig at øyets pupille er utvidet ved denne undersøkelsen. Da vil du få øyendråper som gjør pupillene store. Slik får vi bedre innsyn til netthinnen. Det tar cirka 20 minutter fra du får dråpene til de virker. Øyendråpene kan medføre lysømfintlighet og lett sløret syn.

 2. Under

  Når dråpene har fått tid nok til å virke, tar sykepleier OCT-bilder av øyebunnen (netthinnen). Du skal sitte i en stol med haken på apparatets hakestøtte og pannen godt inntil pannestøtten. Du får beskjed om å se på et lysende kryss inne i apparatet. Det er viktig at du åpner øyet godt og at du holder blikket helt rolig. Du får beskjed om å ikke blunke med øyet de sekundene det tar å få tatt bildet.

  Du kjenner ikke smerter eller ubehag under undersøkelsen.

 3. Etter

  Etter undersøkelsen kan du bli sensitiv for lys og få lett sløret syn fordi pupillen er utvidet. Er det sol ute, kan det være lurt å ta med solbriller. Vi anbefaler at du ikke kjører bil etter undersøkelsen.

Vær oppmerksom

Enkelte opplever at pupillene er utvidet resten av dagen, eller til og med neste dag. Dette er ikke farlig, og pupillene vil gå tilbake til sin normale størrelse etter hvert.

Gå til OCT foto av øyebunnen

Avdeling
Øye poliklinikk og operasjon, Bodø
Sted
Bodø, sentrum
Les mer om Fluoresceinangiografi

Behandling

Den mest vanlige behandlingsformen er å gi behandling med å tilføre veksthormonhemmere ved å få injeksjon i øyet. Denne behandlingen gis ved injeksjonsklinikken. Øyelegen setter opp et behandlingsopplegg hvor ofte du skal få injeksjon. Medisinen virker slik at den er med på å redusere lekkasje fra blodårene i makula.

En annen behandling kan være laserbehandling. Under laserbehandlingen vil det bli sendt laserstråler bak på øyebunnen. Denne behandlingen blir brukt for å tette blodårer som lekker. Nærmere informasjon vil bli gitt dersom det er denne behandling som skal gis.

Les mer om Intraviteral injeksjon (IVI)

Intraviteral injeksjon (IVI)

Intravitreal injeksjon (IVI) er en sprøyte med en liten dose legemiddel, som settes direkte i øyet.

 1. Før

  Før injeksjonen, vil du bli dryppet med et bedøvende medikament.

 2. Under

  En sykepleier vasker rundt øyet ditt med et mildt desinfiserende middel for å forebygge infeksjon. Legen bruker et instrument til å holde øyet ditt åpent, og setter injeksjonen i den hvite delen av øyet.

  De fleste pasienter opplever dette problemfritt. Noen pasienter kan føle et lett trykk på øyet når injeksjonen settes.

 3. Etter

  Noen opplever litt forbigående svie. Du blir trolig rød i den hvite delen av øyet, der injeksjonen ble satt. Mange opplever også at de ser bevegelige partikler eller "sorte flekker" i synsfeltet. Dette er normalt, og symptomene vil vanligvis blir borte i løpet av et par dager.

  Det er viktig med god håndhygiene og at du ikke klør og gnir deg i øyet i dagene etterpå.

Vær oppmerksom

Opplever du økende smerter eller ubehag, hovenhet, økende rødme, uklart syn, økende lysfølsomhet eller tørrhet i øyet, må du kontakte oss så snart som mulig.

Gå til Intraviteral injeksjon (IVI)

Avdeling
Øye poliklinikk og operasjon, Bodø
Sted
Bodø, sentrum

Oppfølging

Faresignaler

Fant du det du lette etter?