-
Bussulykke Myrland, Hadsel kommune i Vesterålen | Bus accident, Myrland, VesterålenMer informasjon | More information
Eksponering med responsprevensjon (ERP) hos barn og unge, Bodø
Eksponering med responsprevensjon (ERP) er en effektiv behandlingsmetode ved tvangslidelser. ERP innebærer å eksponere/utsette seg for ubehagelige situasjoner. Ved å øve på dette kan man lære å mestre ubehaget ved å tolerere angsten og la være å utføre tvangshandlinger. Behandlingen forutsetter at du er motivert for dette og blir utført i kombinasjon med kognitiv terapi.
Før
Du må være motivert for å ta imot denne typen behandling. Det må være tilstrekkelig plass i hverdagen din til å ha nok tid og søkelys på behandlingen, noe som i en periode kan gå ut over deltakelse i skole og andre aktiviteter og oppgaver.
Under
I behandlingen lager du eksponeringsoppgaver sammen med terapeuten din. Du gjennomfører oppgavene sammen med terapeuten og alene (eventuelt sammen med foreldre), enten på terapikontoret, hjemme hos deg selv eller andre steder hvor det er nyttig å jobbe med tvangen. Gjennom dette skal du lære deg å ikke la tvangen (OCD-en) få styre hverdagen din.
Vanligvis går behandlingen over tre måneder med inntil 14 behandlingsmøter. Behandlingen er som regel individuell, men ofte er det helt nødvendig med informasjon og deltakelse av foresatte/pårørende.
Behandlingstimene varer i 45 – 90 minutter, 1-2 ganger ukentlig. Mellom timene får du i oppgave å trene videre på det du har lært. OCD-behandleren fungerer som en personlig trener, og gir deg konkret hjelp til å gjennomføre behandlingen på den måten som er mest effektiv og nyttig.
Dersom du allerede får behandling for andre lidelser enn tvang, eller det viser seg å være behov for det, blir du vanligvis fulgt opp av en annen behandler underveis eller i etterkant av OCD-behandlingen.
Etter
Det er viktig å fortsette å bruke det du har lært i behandlingen. Mot slutten av terapiforløpet vil vi snakke sammen om hvordan du kan redusere faren for tilbakefall.
Mange behandlingssteder har en oppfølgingsperiode etter behandling hvor du trener på egenhånd og møter til enkeltstående oppfølgingstimer, for eksempel tre og seks måneder etter behandling.
Kontakt
Thalleveien 37, Rønvik
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)
Thalleveien 37, Rønvik
Thalleveien 37, 8076 Bodø