Barneklinikken

Endokarditt hos barn

Bakterievekst i den indre hjertehinnen (bakteriell endokarditt) er en sjelden sykdom som kan inntreffe i både normale og unormale hjerter. Ved visse former for hjertefeil er risikoen for dette større enn ellers.

Innledning

Sykdommen utvikler seg forskjellig avhengig av hvilken bakterie det er snakk om. I noen tilfeller utvikler betennelsen seg langsomt over uker eller måneder. I andre tilfeller er betennelsen mer hissig og du kan på få dager bli meget dårlig.

Dårlig munn- og tannhygiene er det største risikomomentet for bakteriespredning hos barn. God daglig tannpleie, fluorbehandling og regelmessig tannlegebesøk er derfor veldig viktig!

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Hvis det er mistanke om betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffene, vil legen undersøke deg for å se om hjerteklaffene er skadet. Vanlige symptomer er feber, nedsatt almen tilstand og bilyd på hjertet. Det vil også bli tatt en blodprøve med dyrkning av bakterier, ultralyd og en EKG av hjertet.

Under

Bakteriell endokarditt blir behandlet med antibiotika i minst 6 uker. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med operasjon av hjerteklaffen.

Etter

Avhengig av hvordan tilstanden til hjertet og klaffene er etter endt behandling, vil det bli laget videre oppfølging hos hjertespesialist. Tiltak for å forebygge ny infeksjon er viktig.

 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?