Barneklinikken

Endokarditt hos barn

Bakterievekst i den indre hjertehinnen (bakteriell endokarditt) er en sjelden sykdom som kan inntreffe i både normale og unormale hjerter. Ved visse former for hjertefeil er risikoen for endokarditt større enn ellers. Akutt infeksjon behandles med antibiotika. I noen tilfeller er det nødvendig å operere hjerteklaffen. Endokarditt kan forebygges på flere måter.

Innledning

Endokarditt skyldes at bakterier som kommer inn i blodbanen (bakteriemi), slår seg ned i de indre delene av hjertet, og gir infeksjon i hjertets indre hinner (endokard) og hjerteklaffene. Her kan infeksjonen gjøre stor skade, særlig på hjerteklaffene. Infeksjonen kan også spres til andre deler av kroppen. Medfødt hjertefeil er den viktigste risikofaktoren for endokarditt hos barn.

Sykdommen utvikler seg forskjellig avhengig av hvilken bakterie det er snakk om. I noen tilfeller utvikler betennelsen seg langsomt over uker eller måneder. I andre tilfeller er betennelsen mer hissig og barnet kan på få dager bli svært dårlig.

Vanlige symptomer er feber, nedsatt almenntilstand og bilyd på hjertet, og endokarditt bør alltid overveies hos barn med kjent hjertefeil og feber av uklar årsak.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Endokarditt skal mistenkes ved vedvarende feber uten annen forklaring. Det er viktig å utrede og ta bakteriologiske prøver før oppstart. Ikke start antibiotika behandling på mistanke.
    

God tannhygiene med tannpuss, tanntråd, regelmessige tannlegebesøk er viktig.    

Indikasjon

  • Tidligere gjennomgått endokarditt
  • Innsatte klaffeproteser
  • Komplekse, cyanotiske, medfødte hjertefeil som ikke er reparert (singel ventrikkel,TGA, Fallot etc. )
  • Kirurgisk konstruerte pulmonale shunter eller conduit
  • Komplett reparerte medfødte defekter, de første 6 mnd etter operasjon eller kateter basert intervensjon
  • Reparerte medfødte hjertefeil med restdefekter i tilknytning til fremmedlegeme /protesemateriell
  • Hjertetransplanterte med klaffefeil


Profylakse behandling gis ved

  • Tannbehandling: Ekstraksjon, fjerning av tannstein, manipulering av rotkanaler, periapicale regioner og perforasjon av munnslimhinne, dvs all blodig tannbehandling
  • Kirurgi på infisert vev
  • Hjerte- og karkirurgi
  • Invasive prosedyrer i respirasjons traktus, som medfører incisjon eller biopsi av slimhinne

Profylaksebehandling gis ikke ved

  • Tannfelling, vanlig plombering
  • Paracentese, snelleinnleggelse (dren i ørene)
  • Blærekaterisering uten urinveisinfeksjon

Anbefalt antibiotika profylakse

  • Peroral antibiotika profylakse er tilstrekkelig for alle pasienter. Parenteralt gis når peroral ikke kan gis
  • Peroral profylakse gis 1 time før prosedyrestart. Parenteralt gis 30 min før prosedyrestart evt ved innledning av anestesi
  • En dose er nok
  • Hvis en pasient bruker et antibiotikum (terapeutisk) før en prosedyre, skal profylakse gis med et annet middel

Standard antibiotika profylakse

  • Peroralt: Amoxicillin 2g ( 4 kapsler a 500 mg) Barn: 50 mg/kg, maks 2g, 1time før prosedyre
  • Parenteralt: Ampicillin 2g i.v. eller i.m. Barn: 50 mg/kg, maks 2g, 30 min før prosedyre

Ved Penicillin allergi:    

  • Peroralt: Clindamycin 600mg (2 kapsler a 300mg) Barn: 20 mg/kg, maks 600 mg, 1time før prosedyre
  • Parenteralt: Clindamycin 600 mg i.v. Barn: 20 mg/kg, maks 600 mg, 30 min før prosedyre
  • Alternativt: Ceftriaxon 1g, Barn: 50 mg/kg i.v OBS! Skal ikke brukes ved kjent straksreaksjon på Penicillin

Ved kirurgi på infisert vev med kjent mikrobe: Antibiotika velges etter resistens   

Generelle anbefalinger
  • Den beste profylaksen er god munnhygiene som anbefales til alle samt årlig oppfølging av tannstatus, to ganger årlig for pasienter i risikogruppen.
  • Sårdesinfeksjon, eradikasjon av kroniske infeksjoner og kurativ behandling for bakterielle infeksjoner.
  • Det frarådes at hjertepasienter får piercing (spesielt tunge) og tatoveringer.
  • Invasive prosedyrer under sterile forhold.  Stell og innsettelse av venøs tilgang, CVK krever først aseptiske tiltak. Perifere tilganger bør byttes etter 3-4 dager.




    

Før

Hvis det er mistanke om betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffene, vil legen undersøke barnet med ultralyd av hjertet for å se om hjerteklaffene er skadet. Det vil også bli tatt en blodprøve for å se etter bakterier i blodet, og det blir gjort en EKG.

Les mer om Ultralyd av hjertet hos barn og ungdom

Ultralyd av hjertet hos barn og ungdom

Ultralydundersøkelse av hjertet er en del av utredningen ved de fleste hjertesykdommer og medfødte hjertefeil. Undersøkelsen gir detaljert informasjon om hjertets anatomi og funksjon.

  1. Før

    Undersøkelsen krever vanligvis ingen spesielle forberedelser, men det er lurt at sped- og småbarn er mette og fornøyde før undersøkelsen for å kunne holde seg mest mulig i ro.

  2. Under

    Barnet ligger på en benk eller en i seng under undersøkelsen. Premature barn undersøkes mens de ligger i kuvøsen. Sped- og små barn kan ligge på fanget. Større barn ligger på undersøkelsesbenk, og kan se på film under undersøkelsen. Vi fester elektroder på overkroppen. Undersøkelsen utføres ved at et lydhode holdes mot brystveggen. For å kunne lage bilder må det være god kontakt mellom huden og lydhodet. Derfor brukes det alltid en kontaktgelé på huden. Vi bruker kroppstemperert gelé til de minste.

    Bilder registreres på en skjerm som står ved siden av pasienten, og de lagres digitalt. Undersøkelsen utføres vanligvis av en barne-hjertespesialist (barnekardiolog), eventuelt en ekkotekniker. Opptakene blir analysert og beskrevet av barnehjertelegen.

    Gjør det vondt?

    Undersøkelsen er smertefri. Man opplever kun ett lett trykk mot brystet fra lydhodet.

    Hva skjer ved uro?

    Dersom spedbarn er urolige, kan man gi litt sukkervann som virker beroligende. Om større barn ikke vil samarbeide ved undersøkelsen, må det en sjelden gang gis beroligende medisin for å få gjennomført undersøkelsen.

    Hvor lenge varer undersøkelsen?

    Undersøkelsen varer vanligvis 20 - 30 minutter, men det kan ta lengre tid dersom det er vanskelig diagnostikk eller om barnet er urolig.

  3. Etter

    Barnet påvirkes ikke av undersøkelsen og kan reise hjem eller flyttes tilbake til avdeling umiddelbart etter avsluttet undersøkelse. Innenfor de anbefalte retningslinjer er ultralyd en trygg og ufarlig undersøkelse uten biologiske effekter.

    Når får jeg resultatet?

    Det gis vanligvis muntlig resultat og forklaring umiddelbart etter undersøkelsen. Skriftlig svar sendes henvisende avdeling eller fastlege.

Gå til Ultralyd av hjertet hos barn og ungdom

Under

Bakteriell endokarditt blir behandlet med antibiotika intravenøst i minst 4 uker. 

Forebyggende tiltak

Risikoen for å få bakterier inn i blodbanen kan reduseres på flere måter: 
  • God munn- og tannhygiene
Dårlig munn- og tannhygiene er den viktigste årsaken for bakteriespredning hos ellers friske barn. God daglig tannpleie, fluorbehandling og regelmessig tannlegebesøk er derfor veldig viktig.

  • Antibakterielle medisiner og antibiotika 
Bakteriemi (bakterier i blodet) kan oppstå som komplikasjon til visse medisinske undersøkelser og behandlinger. Risikoen reduseres dersom barnet får medisiner som virker mot bakterier før slike prosedyrer. Barn med risiko for endokarditt bør også få antibiotika før visse operasjoner, og før tannbehandling der det er økt blødningsfare (tanntrekking, rotfylling, tannsteinfjerning og operasjoner i munnhulen). 

Operasjon

I noen tilfeller kan det også være nødvendig med operasjon av hjerteklaffen.

Etter

Avhengig av hvordan tilstanden til hjertet og klaffene er etter endt behandling, vil det bli avtalt videre oppfølging hos hjertespesialist. Tiltak for å forebygge ny infeksjon er viktig.

 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?