Anestesilegen vil hele tiden fortelle deg om hva som skjer under innleggelsen. Han/ hun vil be deg om å sitte på sengekanten eller ligge på siden i fosterstilling under prosedyren.
Det er viktig at du og anestesilegen samarbeider under innleggelsen av epiduralkateteret og det er viktig at du greier å sitte stille eller ligge i ro under prosedyren. Da går det raskere og det er mindre fare for komplikasjoner.
Før fødepiduralen settes må du få venflon (et tynt plastrør) som legges i ei blodåre på handa eller underarmen. Venflonen skal brukes til å gi væske evt medisiner direkte inn i blodet hvis du skulle trenge det. Venflonen må du ha så lenge du har epiduralkateteret, vanligvis til fødselen er over.
Anestesilegen vil begynne med å kjenne på ryggen din, deretter vaskes ryggen sterilt og dekkes til av en steril plast/ papirduk. Deretter får du bedøvelse i huden på korsryggen. Selv om huden blir bedøvd vil du kunne kjenne press og trykk når anestesilegen jobber.
Epiduralrommet ligger rett utenfor ryggmargen. Anestesilegen legger via en nål et tynt kateter (tynn liten slange) inn i epiduralrommet. Kateteret blir liggende igjen, mens nåla fjernes. Det er ikke vondt å ha kateteret der. Kateteret kommer ut av huden på ryggen og festes godt med plaster. Deretter kobles dette til en pumpe som fyller på bedøvelse kontinuerlig.
Du kan gå og bevege deg fritt når fødeepiduralen er lagt, men noen kan bli litt nummen og få litt nedsatt følelse i beina, spesielt etter noen timer. Det er derfor veldig viktig at du har noen sammen med deg og at du sjekker at beina bærer deg når du skal så eller gå.
Så lenge jordmor eller lege ikke sier at du ikke skal spis eller drikke, kan du drikke klare væsker og spise små lettfordøyelige måltider, etter at fødeepiduralen er satt.
Innleggelse av fødeepidural tar som regel ca en halv time, noen ganger kan det ta lengre tid.