Fedme hos voksne
For å vurdere om din fedme er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av sykelig overvekt er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes kan etter grundig utredning henvises til fedmekirurgi.
Økt risiko for helseproblemer
Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Fedmeoperasjon betraktes som siste utvei ved sykelig overvekt. Det er viktig å være klar over at operasjon sjelden er tilstrekkelig for å oppnå et varig vekttap. Det viktigste er endringer i kosthold og fysisk aktivitet.
Henvisning og vurdering
Henvisning fra fastlege vurderes etter nasjonale retningslinjer. De nasjonale kriteriene for vurdering med tanke på fedmeoperasjon er BMI 40 eller mer, eller BMI 35-39 med fedmerelatert tilleggssykdom. Eksempler på slike tilleggssykdommer kan være nattlig pustestans (søvnapné), høyt blodtrykk og diabetes type 2.
I samråd med fastlegen kan det lages et behandlingsopplegg ut fra de lokale forutsetningene i primærhelsetjenesten. Noen pasienter kan bli henvist videre til behandling i spesialisthelsetjenesten (i Nord-Norge til lokalsykehus, og derfra eventuelt videre til Regionalt senter for sykelig overvekt).
Når kriterier for behandling er oppfylt kan pasienten mottas til videre utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten . Gjennomgang av livsstil og livskvalitet er grunnleggende. Reduksjon av skadelig stressfølelse kan hos enkelte gi bedre mulighet for å endre kosthold og fysisk aktivitet i riktig retning.
Konservativ behandling omfatter en rekke ulike oppfølgingstilbud over tid og kan for mange gi fullt ut tilfredsstillende resultat.
Utredning
Ved første konsultasjon kartlegger vi din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til overvekten. Legen gjør så en klinisk undersøkelse, i tillegg tas det forskjellige prøver som for eksempel blodprøve.
De fleste vil så følges opp av sykepleier, ernæringsfysiolog, fysioterapeut, psykolog eller idrettspedagog. Her er formålet å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og å gi råd om dette. Vi ønsker å bruke god tid på å gi deg grundig informasjon om fordeler, ulemper og bivirkninger av kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlingsmetoder. Denne informasjonen kan du få enten i individuelle konsultasjoner eller i gruppemøter. Deretter legger vi opp ditt videre løp sammen med deg, der vi finner den behandlingsmetoden som passer deg best (samvalg).
Pasienter med psykiske plager som kan ha betydning for behandlingen vil bli henvist til psykolog.
Behandling
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte ulike muligheter for både undersøkelser og behandling.
Her finner du samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget
Livsstilsendring
Sykelig overvekt behandles med livsstilsbehandling (atferdsbehandling) med eller uten vektreduserende operasjon.
Du vil først gå gjennom atferdsbehandlingen der vi fokuserer på hvordan du kan endre din livsstil. Målet med behandlingen er varig bedring av levevaner, vektreduksjon, vektstabilisering og bedring av følgesykdommer. Behandlingen kan bestå av gruppe- og individuell undervisning og inkluderer elementer av kognitiv atferdsterapi og motiverende samtaleteknikker.
Fedmeoperasjon
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon.
Det finnes i hovedsak to typer fedmeoperasjoner, gastric bypass (gastrisk bypass) og gastric sleeve (sleeve-gastrektomi), som begge har sine fordeler og ulemper som legen kan informere om. Vi trenger imidlertid mer kunnskap for å kunne si sikkert hvilken metode som passer best for den enkelte, og mange vil derfor bli spurt om de ønsker å være med i en forskningsstudie som kan avklare dette.
Pasienter som ikke deltar i studier vil bli tilbudt den operasjonsmetoden som vi sammen med pasienten vurderer er best egnet. Begge metodene gjør det enklere å gå ned i vekt fordi man blir fortere mett og mindre sulten etter operasjonen.
Fedmeoperasjon frarådes for:
Personer med alvorlig psykisk sykdom eller aktivt rusmisbruk bør som regel ikke opereres
Fedmeoperasjon frarådes også dersom man enten ikke forstår, ikke ønsker eller ikke er i stand til å følge opp de retningslinjer som gjelder etter operasjon.
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Hvordan påvirker overvektskirurgi sosiale erfaringer og velvære?
- Sykelig overvekt - effekten av livsstilsbehandling
- BAROBS 2 - Langtidsoppfølging etter fedmekirurgi
Oppfølging
Etter at anbefalt behandling er gjennomført, vil du få tett oppfølging både på sykehuset og hos fastlegen din. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging, og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Plastikkirurgi
Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.
Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.
Kontakt
Kurs
- Overvektskurs - LofotenTo dagers lærings- og mestringskurs for deg som følges opp ved lokalt senter for sykelig overvekt (LSSO) i Lofoten.Overvektskurs - Lofoten12.juni2025Flere datoer
- Overvektkurs før operasjon - BodøTo dagers obligatorisk kurs for alle som skal overvektopereres ved Nordlandssykehuset i Bodø.Overvektkurs før operasjon - BodøDato kommer