Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Flowmetri- og resturinbestemmelse, barn

En flowmetri-do er et apparat formet som et toalett eller en stol. Undersøkelsen etterligner en vanlig toalettsituasjon der barnet sitter på dostolen og tisser ned i en trakt med et beger under som samler urinen. Flowmetri-doen er tilkoblet en datamaskin som registrerer målingene.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Flowmetri brukes som ledd i utredning dersom barnet har problemer med vannlating i form av urinlekkasjer, hyppig/sjelden vannlating, nattvæting eller annet. Undersøkelsen er egnet for barn som kan kontrollere vannlatingen, vanligvis fra ca. 3 års alder og oppover.

Undersøkelsen gir god informasjon om blære‐ og urinrørsfunksjonen, altså hvordan du tisser. I tillegg måles rest-urin for å se om barnet klarer å tisse blæren helt tom. Rest-urinbestemmelsen gjør vi ved hjelp av ultralyd/blærescanner.

 

Før

Snakk med barnet om hva som skal skje. Barnet skal drikke mer enn normalt i forkant av undersøkelsen, cirka 3-5 dl i løpet av siste timen før undersøkelsen. Barnet møter med så full blære som mulig. Unngå å tisse de siste 2 - 3 timene før undersøkelsen.

Hvis det blir ventetid før barnet kommer inn til undersøkelsen, og barnet opplever sterk vannlatingstrang, si i fra i ekspedisjonen. Ellers gjøres undersøkelsen når barnet selv sier i fra at det må tisse. Rest-urinen måles etter at barnet har tisset.

Som regel ønskes ferdig utfylt vannlatingsskjema / bleieveietest i forkant av undersøkelsen. Informasjon om dette vil følge innkallelsen.

Under

Flowmetriundersøkelsen foregår inne på behandlingsrommet. Barnet må klare å tisse på et litt uvant toalett. Foresatte kan være tilstede dersom barnet ønsker dette. Etterpå skal barnet ligge på en behandlingsbenk for måling av rest-urin. Vi tar litt ultralydgele på magen når rest-urinen skal måles og bruker en avrundet sonde som trykkes lett mot magen. Det vil være uro-terapeut tilstede og noen ganger også lege.

Gjør det vondt?

Vannlatingen skjer på den måten barnet er vant med. Geleen som benyttes for rest-urinbestemmelsen kan virke litt kald. For øvrig er det bare et lett trykk mot magen. Noen opplever at det kan kile litt.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Det er satt av cirka 1 - 1,5 time for samtale, undersøkelse og oppsummering. Det kan noen ganger være vanskelig å beregne akkurat når barnet må tisse. Selve rest-urinbestemmelsen tar cirka 5 minutter.

Etter

Barnet kan reise hjem med en gang etter samtalen og undersøkelsen er ferdig. Det er ingen bivirkninger eller forholdsregler som må tas etter undersøkelsen.

Når får jeg resultatet?

Resultatet får dere muntlig med en gang. I tillegg sender vi svar til lege/barneavdeling som har henvist til undersøkelsen samt til fastlege og til hjemmet.

Kontakt

Bodø, sentrum Barnepoliklinikk, Bodø

Kontakt Barnepoliklinikk, Bodø
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.