Kirurgisk post A7, Bodø

Forebyggende fjerning av bryst, Bodø

Brystkreft er en av de vanligste kreftformene hos kvinner. Rundt fem prosent av alle tilfeller av brystkreft skyldes arvelig brystkreftrisiko. I de fleste tilfellene skyldes den arvelige risikoen endringer (mutasjoner) i bestemte gener. Endringer i disse genene gir ofte også øket risiko for eggstokkreft. Personer i familier med opphopning av bryst og/eller eggstokkreft blir derfor tilbudt genetisk rådgivning og eventuell gentesting. Denne pasientgruppen blir anbefalt å foreta forebyggende fjerning av brystene.

Innledning

Forebyggende kirurgi

Forebyggende kirurgi vil si at vi fjerner bryst og eggstokker i fare for at du utvikler kreft der. Dette reduserer risikoen for kreft hos personer med denne risikoen. Ved å fjerne brystene reduserer vi risikoen med 90 prosent for at du får brystkreft. Fjerning av eggstokker gir 80 prosent reduksjon i risikoen for eggstokkreft. Å fjerne eggstokkene gir også 50 prosent reduksjon i risikoen for å få brystkreft hos risikopersoner, men gjenværende risiko for brystkreft vil fremdeles være større enn hos normalpersoner. Avgjørelsen om å gjennomgå forebyggende kirurgi er til syvende og sist et personlig valg. For å kunne ta et slikt valg er det viktig å veie risiko og emosjonelle faktorer som angsten for å få brystkreft opp mot de kosmetiske og følelsesmessige virkningene av å fjerne brystene.

Teknisk informasjon om fjerning av brystkjertel

Det er anbefalt internasjonalt å fjerne brystkjertel sammen med brystvorte. Dette fordi kjertelvevet går helt ut i brystvorten, og brystkreft kan oppstå også her. Vi følger internasjonale anbefalinger og fjerner kjertelvev og noen ganger også brystvorten, men vi bevarer en god del av huden. Ved å bevare brystvorten beholder vi noe mer kjertelvev, men sjansen for at det skal oppstå kreft her er minimal.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser og overlege hos plastikkirurgen vurderer henvisningen innen fem dager. Nasjonale retningslinjer (veileder), sammen med legens individuelle vurdering, vil avgjøre eventuell ventetid.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før operasjonen tegner kirurgen opp tusjmerker på kroppen din der hvor operasjonssnittene skal legges. Dette blir gjort mens du står.

Under

Selve operasjonen tar 2-3 timer. Du får nokså store sårflater og får derfor satt inn dren som fører ut sårvæsken fra begge bryst.

Vi rekonstruerer oftest brystene i samme operasjon ved å legge silikonproteser under brystmuskelen. Disse har en ytterflate av silikon og en indre kjerne som kan bli fyllt med saltvann via en ventil under huden. Dermed kan vi øke volumet gradvis, og hud og muskel over protesen blir tøyd etter noen runder med påfylling.

  3-6 måneder etter operasjonen lager vi nye brystvorter, og noen måneder senere tatoverer vi de brune.

Etter

Etter operasjonen må du regne med 3 - 4 dager på sykehuset før du får reise hjem. Du kommer til å ha en del smerter første par døgnene, men du blir smertelindret. Drenene kan måtte sitte opp mot en uke.

Det er viktig å forberede seg på at de rekonstruerte brystene ikke vil se ut som de brystene som ble fjernet. De vil ikke være så myke som normale bryst, og de kan ikke skyves på i særlig grad. I undertøy og i de aller fleste klær vil de rekonstruerte brystene se naturlige ut, men uten klær er et rekonstruert bryst aldri som et ekte bryst. Ofte er det også nødvendig med mindre korrigerende operasjoner i ettertid. Dette kan være korreksjon av form, leie og størrelse på protesen, samt korreksjoner av huden over protesen. Dette er mindre inngrep som stort sett kan gjøres dagkirurgisk.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:

 ​
  • Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Sykehuskart, Bodø sentrum

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei​​​

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?