Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forstuving, forstrekking og ruptur av ledd og leddbånd i ankel og fot

Sykdommer og skader i ankelleddet er relativt vanlig, og kan være skader i brusk, sener, inneklemmingstilstander, betennelsestilstander i leddhinne og frie legemer. En kikkhullsoperasjon vil diagnostisere hva som er galt med ankelen og gi mulighet til å behandlet sykdommen/skaden.

Dersom du har forstua ankelen, blir han vond og hoven. Det kan vere vanskeleg å gå, men dei fleste blir heldigvis raskt bra att.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Ankelleddet utsettes for sterke krefter både under vanlig aktivitet og sport. Det kan oppstå skader i leddbånd, brusk og sener, som kan gi smerter, hevelse og redusert stabilitet.

Etter hvert kan slike skader gi slitasje med økende stivhet og smerter. Ankelleddet kan også angripes av gikt eller andre leddsykdommer, som også vil kunne gi symptomer fra leddet.

Målet for utredning og behandling av tilstander i ankelleddet er å gi en så god leddfunksjon og så lite plager som mulig ut fra den skaden eller sykdommen som er årsak til plagene. Behandling kan være medisiner, konservativ behandling som trening, og kirurgisk behandling, som en kikkhullsoperasjon i leddet.

Henvisning og vurdering

Det er helsepersonell med henvisningsrett som henviser pasienter til sykehus for utredning og behandling av sykdommer og skader i ankelen.

Det er leger, manuellterapeuter (spesialutdannede fysioterapeuter) og kiropraktorer som har henvisningsrett i Norge per i dag.

Vanlige fysioterapeuter har likevel en viktig funksjon i utredning og behandling av slike tilstander, og vil som regel formidle til fastlege hvordan tilstanden til pasienten utvikler seg under en periode med konservativ behandling, slik at pasienten blir henvist til sykehus dersom manglende bedring under en periode med trening.

Generelt bør yngre pasienter der det mistenkes instabilitet, bruskskade eller andre ledd-sykdommer, henvises tidlig. Denne gruppen prioriteres til en rask poliklinikkvurdering.

Litt eldre pasienter, over 40 år, der man oftere ser slittasje som årsak til plagene, kan gjerne avvente litt før henvisning, og gå gjennom en periode med konservativ behandling, som ankelstabilitetstrening.

I tilfeller der man mistenker alvorlig leddtilstand, som infeksjon, brudd eller alvorlig leddgikt, skal man henvises til poliklinikk uten opphold for en rask vurdering.   

Behandling

Operasjonen skjer som regel i en lett narkose, i tillegg til lokalbedøvelse.

De vanligste kikkhullene til leddet skjer gjennom 2 innstikk fortil (den fremste delen) på ankelen. Du ligger da på ryggen. Ved behov går vi inn i bakre delen av ankelleddet, og du må da ligge på magen under inngrepet da kikkhullene må legges i bakre del av ankelen.

Vi bruker ikke å gjøre begge inngrepene samtidig, på grunn av at du da må løftes rundt på operasjonsbordet, noe som tar tid, og kan gi en økt risiko under inngrepet.

Vi setter inn væske i leddet for å spile det ut for å lette innføringen av kameraet. Når kameraet er kommet inn i leddet, gjør vi en rutinemessig vurdering av leddet, og deretter gjøres selve behandlingen, som avhenger av hva vi finner ved vurderingen.

Ved bruskskader, kan vi rense opp i løs brusk og også forsøke å lage ny brusk med en syleteknikk. Ved betennelsesvev og arrvev i leddhinnen, kan dette barberes bort med en shaver. Er det en inneklemmingstilstand, kan ekstra ben freses ned med en fres.

Oppfølging

Hudåpningene blir som regel sydd med en hudsutur. Denne skal fjernes etter 12–14 dager. Bandasjen som ligger på sårene etter operasjonen kan gjerne ligge på 3 dager før de fjernes og erstattes med enkle Mepore bandasjer eller lignende, som dekker åpningene godt. Du skal unngå å få vann på sårene de første 2 ukene, men kan dusje med dusjbandasje. Du skal da ta av denne bandasjen etter dusjing og erstatte den med en tørr og ren vanlig bandasje.

Du vil etter operasjonen få informasjon om hva som er gjort og hvordan  du skal forholde deg til videre aktivitet. Det er viktig at du bestiller time hos din lokale fysioterapeut for behandling, i god tid før operasjonen, slik at du har avtale om rehabilitering klar når du skrives ut fra avdelingen/dagkirurgen.

De fleste sykemeldes en periode på fra 2–6 uker. Noen skader tar det lang tid å lege. Vi skriver den første sykemeldingen, deretter skriver fastlegen ut sykemelding ved videre behov. Du skal bestille en kontroll til fastlegen 12–14 dager etter operasjonen, for å ta stingene og opprette kontakt for en postoperativ oppfølging, for kontroll, sykemeldinger og foreskriving av nødvendige resepter på smertestillende. Fastlegen tar også kontakt med oss på operatør/spesialist dersom ikke alt går som det skal.

Som regel får du kontrollavtale 6 uker til 3 måneder etter operasjonen. Dette er litt avhengig av hvilket inngrep som er utført. Du får informasjon om kontrollopplegg ved utskrivelsen, og blir tilskrevet om time senere.

Vær oppmerksom

Dersom du blir rød, varm eller det væsker fra sårene, og økende smerter og stivhet i den opererte ankelen i dagene til ukene etter operasjonen, skal du eller behandler ta kontakt med oss for en rask kontroll, dette for å utelukke infeksjon eller komplikasjon.

Kontakt

  • Kontakt Ortopedisk og øre-nese-hals sengepost A9, Bodø
    En bygning med et skilt på forsiden

    Bodø, sentrum

    Parkveien 95

    8005 Bodø

    Transport

    Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

    • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
    • Lørdag. kl. 08.00–15.00
    • Søndag: gratis

    Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

    Kart over bygg og parkering

     

    Praktisk informasjon

    Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


    Åpningstider: 

    Mandag-fredag: 08:00-16:00.
    Helger og helligdager: Stengt.

    Telefon 77 78 19 00

    Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

    Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
     
    Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
     
    Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

    Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

    Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

    PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

    ​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

    Les mer om pasientrettigheter

    Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

    Åpningstider:
    • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
    • Tirsdag: 10:00-18:00 

    Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

    Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

    Åpningstider:

    • Mandag-fredag: 08.30-17.00
    • Lørdag-søndag: stengt

    For meny, se egen side

    Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

    Åpningstider: 

    • Mandag-fredag: 07.00-21.00
    • Lørdag: 09.00-20.00
    • Søndag: 10.00-20.00

    Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

    Les mer om preste- og samtaletjenesten

    ​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

    Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

    Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

    Betaling

    Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

    Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

    Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
     
    Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

    Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

    Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

    Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

    Telefon: 75 50 06 20

    E-post: 

    Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

    Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

    Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

    Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

    Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

    Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

  • Kontakt Kirurgisk sengetun, Vesterålen
    En gate med biler og bygninger langs den

    Vesterålen, Stokmarknes

    Ivar Bergsmoes gate 3

    8450 Stokmarknes

    Transport

    Det er stor parkeringsplass på utsiden av sykehuset med gratis parkering.

    Kart over bygninger og vei
    ​ 

    Praktisk informasjon

    Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

    Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

    PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

    ​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

    Les mer om pasientrettigheter

    ​Klikk på bildet for større versjon av fløyinndelingen til Nordlandssykehuset Vesterålen.


    Kart over bygg og parkering

    Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

    ​Kantinen ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes ligger ved hovedinngangen.

    Åpningstider:

    • Mandag-fredag: 08.00-15.30
    • Helger/helligdager: stengt

    Telefon: 75 42 41 97

    Kantinen selger påsmurt brødmat, middag, kaker og varm/kald drikke. 

    ​​Pasienthotellet er et tilbud til innlagte pasienter, pasienter til poliklinisk behandling og ledsagere/pårørende.

    Les mer om Møysalen pasienthotell

    ​​Det er felles postmottak for hele Nordlandssykehuset. 

    Nordlandssykehuset HF
    Navn/avdeling/enhet
    Postboks 1480​
    8092 Bodø

    Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

    Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på.