Medisinsk dagenhet og poliklinikk, K4 Bodø

Gastroøsofageal refluks

Gastro-øsofageal refluks (GØR) sykdom betyr at mer mageinnhold enn normalt renner tilbake i spiserøret (refluks). Mageinnhold er surt fordi det inneholder saltsyre. Mageinnhold kan komme helt opp i munnen (sure oppstøt, oppkast) eller irritere slimhinnen i spiserøret (halsbrann, smerter bak brystbenet). Hos noen kan mageinnholdet irritere svelget (hoste) eller renne over i luftveiene fra svelget (hoste, luftveisinfeksjoner, pusteproblemer).

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Diagnosen mistenkes ved typiske symptomer og bekreftes ved å gjøre en pH-registrering. Ved denne undersøkelsen føres et tynt rør føres fra nesen til spiserøret og registrere pH (hvor mye surt mageinnhold som renner tilbake til spiserøret) i løpet av et døgn.

Videre undersøkes barnet med røntgen av spiserør og magesekk. For noen pasienter er det også aktuelt å gjøre gastroskopi. Gastroskopi av barn gjøres i narkose. Legen fører en bøyelig slange med et kamera i enden ned i spiserør og magesekk slik at eventuelle syreforandringer i slimhinnen kan undersøkes. Hos noen vil man også undersøke om magesekken tømmer seg unormalt sakte (ventrikkelscintigrafi).

Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder

 

Behandling

Hos de aller fleste barn kan sykdommen behandles med livsstilsendringer og medisiner. Barnet bør ligge med hevet overkropp og maten kan eventuell gjøres tykkere.  Barnet kan gis en medisin som legger seg som et "lokk" opp på maten og hindrer refluks. Hvis dette ikke er tilstrekkelig, vil barnet få medisiner som hemmer syreproduksjon.

Hos noen få barn er medisinsk behandling ikke tilstrekkelig for å fjerne symptomene og det vil være aktuelt med kirurgisk behandling. Man lager da en slags ventil som hindrer at mageinnhold renner tilbake til luftrøret.

Les mer om Gastroøsofageal refluks - Operasjon med Nissenplastikk, Bodø

Gastroøsofageal refluks - Operasjon med Nissenplastikk, Bodø

Gastro-øsofageal refluks (GØR) betyr at mer mageinnhold enn normalt renner tilbake i spiserøret (refluks).

 

Operasjonen gjennomføres for å lage en kunstig lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken. Øvre del av magesekken (fundus) foldes rundt nedre del av spiserøret (øsofagus) og festen som en mansjett rundt spiserøret. Mansjetten lages kort og ikke for trang. Dette hindrer mageinnhold å komme opp i spiserøret. Den utføres enten ved laparotomi (åpen kirurgi) eller laparoskopisk (kikkhullskirurgi).

  1. Før

    Det er viktig at du er i så god fysisk form som mulig før inngrepet. Hvis ikke alle forundersøkelser er tatt i forkant, foretas nødvendige undersøkelser (eks. ventrikkelscintigrafi, røntgen av spiserør, pH måling) i dagene før operasjon. Kirurg og anestesilege vil informere deg om dette før operasjonen.

    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

  2. Under

    Behandlingen foregår under full narkose.

    Kirurgen forsnevrer nesten alltid åpningen hvor spiserøret går gjennom mellomgulvet fra brysthulen til buken (crus-plastikk), da muskulaturen i mellomgulvsveggen er med på å lage lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk.

    Det settes langtidsvirkende lokalbedøvelse i sårkantene. Etter operasjon gis smertestillende medisiner etter behov. De fleste har god effekt av smertestillende.

    Selve inngrepet tar ca 1- 2 timer.

  3. Etter

    Hvor lenge du blir på sykehuset etter inngrepet, varierer etter alder, allmenntilstand, eventuelle tilleggssykdommer og hvor fort du tolererer å ta til deg mat og drikke (eventuelt sondeernæring). Noen drar rett hjem etter få dager. Andre overflyttes til hjemsykehuset og utskrives derfra.

    De første ukene etter operasjonen er det viktig at du ikke spiser mat som lett kan sette seg fast nederst i spiserøret. Ellers skal du så raskt som mulig gjenoppta normal fysisk aktivitet.

    Operasjonssåret er lukket med tråd som løser seg opp av seg selv, så det er ikke nødvendig å fjerne sting etter operasjonen.

    For pasienter som får næring via gastrostomi, er det viktig å bruke god tid på måltidene etter operasjon og lufte magesekken via gastrostomien. Dette skyldes at magesekken blir litt mindre den første tiden etter operasjon og at pasienten ikke lenger kan rape.

    Operasjonen medfører at du ikke lenger kan kaste opp. Dette er som oftest en permanent tilstand. Svært mange kan heller ikke rape eller ha vansker med å rape. Noen får økte luftplager etter operasjonen, mens andre igjen kan være plaget med diare.

    Svelgbesvær er vanlig de første 4-6 uker etter inngrepet, men gir seg som oftest. Hvis dette problemet vedvarer, kan årsaken være at plastikken er stram.

    Hos noen løsner plastikken etter noen måneder/år, og du får tilbake de samme symptomer på gastro-øsofegal-refluks som før operasjonen.

    Oppfølging

    Du skal som regel til kontroll etter 6 måneder. Da gjør vi ny syremåling (pH-måling), røntgen av spiserør/magesekk og eventuelt ventikkelscintigrafi.

Vær oppmerksom

Den vanligste komplikasjonen rett etter inngrepet, er lungebetennelse. Dette behandles med antibiotika og hos enkelte pasienter med pustemaskin (respirator) en kortere periode.

Gå til Gastroøsofageal refluks - Operasjon med Nissenplastikk

 

 

 

 

Oppfølging

Hos de fleste barn med GØR sykdom vil symptomene forsvinne i løpet av de første leveårene. Hos noen kan det være aktuelt med medisiner i flere år. Det er bare noen få av barna som behandles for GØR sykdom som vil trenge kirurgi.

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?