Det nyfødte barnet opereres vanligvis kort tid etter fødsel. Bukveggsdefekten lukkes og barnet får god venetilgang.
Etter operasjonen foregår behandlingen først på barneintensiv avdeling og innebærer intravenøs ernæring og respiratorbehandling den første tiden etter lukning av bukveggsdefekten.
Etter hvert kan barnet overflyttes til videre overvåkning/oppfølgning på sengepost.
Barnet trenger god venetilgang i form av et sentralt venekateter for intravenøs ernæring inntil tarmfunksjonen er kommet i gang. Det tar ofte 2-4 uker, iblant lenger. Barnet må ha en sonde gjennom nesen i denne perioden. Respiratorbehandling er som regel nødvendig i 1-3 dager etter primærlukning, og ved bag-lukning, til bukveggen er lukket.
Forekommer det tilleggsmisdannelser ved gastroschise?
De fleste barna med gastroschise har ikke andre misdannelser. Imidlertid har noen få av barna med gastroschise (5-10%) samtidig tarmatresi, dvs. at tarmavsnitt ender blindt. For å få normal tarmfunksjon må de lukkede endene åpnes og tarmen skjøtes. Dette gjøres enten under primærlukningen eller senere i forløpet, når tarmen ellers er blitt mer normal.
Hos noen av barna som har både gastroschise og tarmatresi er det nødvendig å ha utlagt tarm (stomi) en periode.
Gastrostomi hos barn
Gastrostomi er en åpning gjennom huden inn til magesekken. For de fleste er ernæring gjennom gastrostomi et supplement til det barnet spiser gjennom munnen. Enkelte barn bruker gastrostomien for å få i seg tilstrekkelig væske, andre trenger den bare til medisiner. Barn kan få gastrostomi for en kortere eller lengre periode.
-
Før
Hos barn utføres alltid inngrepet i narkose.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Barn (opptil 18 år): Med mindre annet er avtalt gjelder følgende: Barnet kan drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt) inntil 2 timer før operasjon. Barnet kan få morsmelk inntil 4 timer før operasjon. Barnet skal ikke spise fast føde eller drikke morsmelkerstatning 6 timer før operasjonen.
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
-
Under
Hvordan anlegges gastrostomi?
Det finnes ulike metoder for anleggelse av gastrostomi, og hos barn utføres alltid inngrepet i narkose. Valg av metode bestemmes av barnets lege ut fra en totalvurdering.
1) Den vanligste metoden er ved hjelp av gastroskop. Metoden kalles Perkutan Endoskopisk Gastrostomi, herav navnet PEG. Det benyttes to ulike teknikker:
- Pull-metoden; En sonde føres gjennom spiserøret og ned i magesekken. Sondentrekkes gjennom huden, og ut på magen.
- Push-metoden; Her plasseres en gastrostomiport (knapp eller sonde)direkte inn i barnets magesekk. Ved denne metoden anlegges trefestepunkter (ankerfester) i en trekant for å fiksere magesekken motbukveggen. Knappen/sonden plasseres i midten mellom ankerfestene.
Ankerfestene skal sitte i cirka to uker.
2) En gastrostostomi kan også anlegges ved hjelp av kikkhullskirurgi eller åpen kirurgi, der man legger inn en knapp eller sonde. Denne metoden velges for noen barn av medisinske årsaker. Når barnet får anlagt en gastrostomisonde, kan den skiftes til knapp etter cirka 2-3 måneder. Det første skiftet skjer alltid med veiledning fra helsepersonell på sykehuset.
-
Etter
Smerter etter inngrepet
Det er vanlig med noe smerter rundt gastrostomikanalen de første dagene etter inngrepet. Den første uken er det fint å gi smertelindring cirka 1 time før stell av gastrostomien. For de fleste er Paracet og/eller Ibux tilstrekkelig.
Ernæring de første dagene etter inngrepet
Oppstart med ernæring i gastrostomien, avhenger av hvilken metode som er benyttet. De fleste begynner forsiktig samme dag som gastrostomien er anlagt. Det er vanlig å starte med sterilt vann eller Gem (salt-/sukkerløsning), med gradvis overgang til sondemat.
Etter sykehusoppholdet
Hvordan sondematen skal tilføres, må tilpasses hvert enkelt barn. Det er å foretrekke å gi sondematen som måltider på dagtid. Noen barn tolererer ikke dette på grunn av nedsatt tarmfunksjon og/eller mye oppkast. Da kan det være nødvendig å gi sondematen langsomt, og noen ganger også om natten. De som trenger kontinuerlig tilførsel bruker ernæringspumpe. Det er viktig å forsøke å etablere en god og normal måltidsrytme selv når barnet ernæres via gastrostomi.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:
- Tung pust
- Blødning i såret
- Væsking fra såret
- Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- Økende hevelse i ett eller begge beina
- Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- Svimmelhet eller besvimelse
- Feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Gå til
Gastrostomi hos barn