-
Bussulykke Myrland, Hadsel kommune i Vesterålen | Bus accident, Myrland, VesterålenMer informasjon | More information
Granulomatose med polyangiitt, Bodø
Granulomatose med polyangiitt er en sjelden sykdom som skyldes betennelse i små blodkar. Sykdommen ble tidligere kalt Wegeners Granulomatose . Granulomatose med polyangiitt er en såkalt autoimmun sykdom, det vil si at kroppens immunforsvar er overaktivt og angriper eget vev.
Utbredelse og årsak
Granulomatose med polyangiitt er en sjelden sykdom som rammer mellom 2 og 12 personer per million mennesker per år. Sykdommen er langt vanligere i Nord-Europa enn i Sør-Europa.
Årsaken til sykdommen er ikke fullstendig kartlagt, men man regner med at flere ulike faktorer har en innvirkning.
Utredning
Symptomer og sykdomstegn
Granulomatose med polyangiitt kan gi symptomer fra mange ulike organsystemer. De vanligste er;
- tett eller rennende nese
- til tider blodtilblandet sekresjon
- betennelse i bihuler
- hoste
- ulik grad av pustevansker
- funn av blod og eggehvitestoff i urinen.
Fastsette diagnose
Diagnosen blir fastsatt på bakgrunn av symptomer og funn ved samtale og undersøkelse, blodprøver og bildeundersøkelser. Ved blodprøver kan man for eksempel se antistoffer, samt høy senkning og hurtigsenkning (CRP). Røntgen eller CT-bilde av lunger kan avdekke lungeforandringer, mens ved CT-undersøkelse av bihulene kan man finne betennelse. Ofte er det også nødvendig å ta prøve (biopsi) fra et påvirket organ for å kunne fastsette diagnosen. Det vanligste er å ta prøve fra nyre, nese, hud eller lunge.
Behandling
Når diagnosen er fastsatt, startes som oftest behandling med immundempende medisiner, ofte rituximab sammen med relativt høye doser med Prednisolon. Prednisolondosen blir etter hvert gradvis redusert. Behandlingen har til hensikt å stoppe sykdomsaktiviteten og etterpå redusere risikoen for at den blusser opp igjen.
Oppfølging
Alle pasienter med Granulomatose med polyangiitt blir fulgt opp ved revmatologisk avdeling og fastlegen, eventuelt i samarbeid med nyreavdeling. I starten etter at diagnosen er satt, er det vanlig med hyppige kontroller. Når sykdommen er godt behandlet, holder det med kontroller.
Kontakt
Bodø, sentrum
Revmatologisk poliklinikk, Bodø
Oppmøtested
Vi holder til i 4. etasje i K-fløya.Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø