Helsesjekk for rusavhengige i institusjon

Somatisk sykdom og tannbehandling for rusavhengige i institusjon
Korttidsenhet rus

Mange med langvaring rusproblematikk sliter med svekket helse inkludert tannhelse og feil eller mangelfull ernæring. Kroppslige plager kan være til hinder for god rusbehandling og må utredes og behandles som et ledd i rusbehandlingen.

1. Før

Fastlegen din har som oppgave å sørge for at du er undersøkt for generell fysisk helsestatus og mer spesifikke plager. Resultatene av dette bør du be om å få med i henvisningen. Er det problemer du ønsker å få tatt tak i under innleggelsen er det en fordel om dette beskrives, slik at vi kan forberede oppstart av utredning og/ eller behandling og komme raskt i gang.

2. Under

Så snart som mulig etter ankomst vil du få tatt blodprøver og undersøkes av lege. Du får i tillegg tilbud om undersøkelse av fysioterapeut og kostholdskartlegging fra kokk der disse er tilgjengelig.
Lege vil starte en kartlegging av din fysiske status basert på dine opplysninger og resultater fra blodanalyse og undersøkelser, og vi vil tilse at du får rett behandling så snart som mulig. Noe vil kunne behandles på avdelingen mens andre tilstander igjen gjør at du trenger undersøkelser og/ eller behandling på somatisk sykehus, og vi vil da henvise deg til rett avdeling der.

Du får tilbud om å få sjekket status på Hepatitt og HIV, dette gjøres kun med ditt samtykke.
Er du i behov for tannlegetjenester, kan vi være behjelpelig med å få satt i gang dette.

Pasienter i LAR, og pasienter med mer enn tre måneders behandlingstid har i dag i de fleste tilfeller krav på gratis tannbehandling. Søknadsskjema er tilgjengelig på avdelingen.

3. Etter

Noe av behandlingen må i enkelte tilfeller fortsette etter innleggelsen, både på sykehus og hos tannlege, vi vil i så fall hjelpe deg med å få avklart timebestilling, resepter og annet du vil trenge for å fullføre behandlingen du har startet på.