Hofte, kikkhullsoperasjon
Kikkhullsoperasjon i hofteleddet er en operasjonsmetode som gir kirurgen tilgang til hofteleddet og strukturer rundt dette gjennom små åpninger (kikkhull) i huden. Dette gir mulighet for å korrigere små, men ofte viktige detaljer i og omkring leddet uten stor arrdannelse.
Årsaker
Målet med kikkhullsoperasjon i hoften, er at pasienten skal kunne bevare hofteleddet lengst mulig. Kirurgen vil prøve å reparere leddet i størst mulig grad.
Jo mer leddet er skadet på forhånd, desto mindre blir muligheten for lindring av operasjon. Selv mindre skader vil ha betydning for slitasje i leddet og det kan bli behov for kunstig hofteledd (hofteprotese) på lengre sikt.
Henvisning og vurdering
Fastleger, fysioterapeuter/manuellterapeuter og kiropraktorer kan henvise til vurdering av operasjon.
Før en eventuell kikkhullsoperasjon i hoften, er det vanlig med en vurdering hos ortopedisk kirurg først. Her diskuteres valg av behandling. Dersom operasjonsbehandling er mulig, vil det likevel være naturlig å diskutere alternativer til operasjon som løsning på hofteproblemet.
Risiko for komplikasjoner og potensielt manglende virking på hofteproblemet er forhold som må gjennomgås før du eventuelt kan gi et informert samtykke til operasjon.
Før
Det kan bli nødvendig å utrede hofteleddet med spesialiserte bildeundersøkelser i forkant av en operasjon. Det er viktig å opprettholde aktiviteter som gir en akseptabel grad av ubehag i hoften. I forkant av operasjonen trenger man ikke å trene/tøye spesielt, heller ikke begrense all hverdagsaktivitet.
Videre blir det gjort en vurdering om egnethet for operasjon når det gjelder blant annet hjerte-/lungekapasitet, allergier, spesielle forhold i nakke og luftveier, vurdering av problemer ved tidligere operasjoner/bedøvelser. Sykehusene har ulike rutiner på når dette blir utført i forhold til operasjonstidspunktet.
Under
Om det er klart at operasjon er et behandlingsalternativ for deg, vil du motta et innkallingsbrev fra sykehuset. Her står det hvor og når du skal møte, vanligvis vil det være dagen før operasjonen. Det er vanlig med en kort samtale med kirurgen om eventuelle forhold som du ønsker å ta opp, og kirurgen vil bekrefte at alt ligger til rette for operasjon.
Operasjonsdagen blir du tatt med til operasjonsavdelingen hvor du blir møtt av anestesipersonell. Det er vanlig at operasjonen blir utført i narkose, eventuelt i kombinasjon med annen bedøvelse. Det betyr at du sover under selve behandlingen.
Etter
Etter at operasjonen er ferdig, blir du overført til oppvåkningsavdelingen. Her blir du liggende til alle forhold etter narkose/bedøvelsene er klarert, og du kan overføres til sengepost eller skrives ut. Du kan reise hjem herfra når du er helt våken igjen.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber