Dagkirurgisk enhet

Innsetting av kateter intravenøst (Veneport, Hickman kateter, PiCC-line, midline, sentralt venekateter)

Mange pasienter har behov for langvarige intravenøse katetre for å få medisiner og/ eller ernæring. Disse legges inn av anestesilege på dagenhet. 

For tiden skjer dette på formiddagene på onsdager.
Innledning

Det er anestesiavdelingen som legger inn intravenøse kateter og sentrale venekatetre. Det finnes flere forskjellige typer katetre, veneport, Hickman kateter, PICC-line og midline-kateter er navnet på noen slike. 

Et intravenøst kateter er en tynn slange som legges fra huden og inn i en venøs blodåre i kroppen. Den festes til huden ved innstikkstedet, og dekkes godt til. Noen katetere kan i tillegg til å brukes for å få medisiner, ernæring og væske i, også  brukes til å ta blodprøver i.

Dialysekateter er noe annet, og det er nyrelegene på medisinsk avdeling som er ansvarlige for det. 

På Nordlandssykeshuset i Bodø er det Anestesiavdelingen, ved kateterseksjonen,  som utfører denne behandlingen. 

Henvisning og vurdering

Henvisningen for innleggelse av slike katetre sendes til anestesiavdelingen, fra den avdelingen du tilhører på sykehuset. Fastlegene kan i sjeldne tilfeller også henvise direkte. Henvisningen vurderes så av anestesilege, og du få innkallelse til time tilsendt i posten eller du blir kontaktet på telefon.Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

De aller fleste henvisningene kommer internt på sykehuset. Fastlege kan henvende seg direkte til anestesiavdelingen med spørsmål vedrørende allerede innlagte katetre eller mistanke om komplikasjoner.              

Før

Når du innkalles til innleggelse av et sentralvenøst kateter (for eksempel en veneport) vil du og få beskjed om at du må ta en del blodprøver. Disse tas som regel dagen før inngrepet. Dagen for inngrepet møter du fastende, dvs at du ikke skal spise frokost, ikke røyke, ikke bruke snus. Du tar dine faste medisiner, hvis ikke annet er avtalt, med et halvt glass vann på morgenen.Under

Varighet: Vanligvis ca. 60 min

Det er svært viktig at det er sterilt når man legger sentralvenøse kateter. Du vil derfor før innleggelse bli nøye vasket, og anestesilegen vil dekke til huden din med sterile duker. Så får du lokalbedøvelse i huden, og evt litt smertestillende og beroligende intravenøst. Anestesilegen legger inn kateteret ved hjelp av ultralyd og av og til røntgengjennomlysning. Når kateteret er på plass, kontrolleres dette  og det legges på bandasjer. Du vil få med deg et skriv som beskriver hvordan du skal forholde deg etter inngrepet. Etter at kateteret er på plass, hender det at man kontrollerer med et ekstra røntgenbilde på røntgenavdelingen, men ikke alltid. Du kan reise hjem/ til avdelingen etter et kort opphold på oppvåkningen. Man kan ikke reise hjem med alle typer kateter, noen katetertyper krever at du oppholder deg på sykehuset. Det vil du i så fall bli informert om før du kommer.

Etter

Katetrene kontrolleres ikke av dem som har operert det inn . Dette følges opp av den som henviste deg. Det kan være den avdelingen du hører til eller i noen tilfeller fastlegen din. 

Dersom du har fått Veneport, er det bare kateterseksjonen som skal fjerne den. Andre katetre kan fjernes på sykehusavdelingen. Skulle det være spørsmål angående kateteret, kan anestesiavdelingen kontaktes. 


Vær oppmerksom

Det er en viss fare for betennelse og alvorlig infeksjon. 

Du må kontakte lege umiddelbart dersom du får tegn til betennelse ved at du hovner opp og eller blir rød i huden der kateteret sitter fast, eller får feber og/eller nedsatt allmenntilstand en tid etter at du har fått et kateter.


Kontaktinformasjon

Dekning av reiseutgifter

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Parkering Bodø sentrum

Parkeringen i Bodø sentrum koster kr. 17,- pr time i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med Easy Park-appen, kode 8149.

Kartet under viser parkeringsplasser for besøkende.


Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Biblioteket, Bodø sentrum

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.

Plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Kantine, Bodø sentrum

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe og kaker! Sjekk vår side for mer info!

Kiosk, Bodø sentrum

Narvesen ligger i 1. etasje og har følgende åpningstider:

  • Hverdager: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.30-20.00
  • Søndag: 11.00-20.00

Røyking

​​Det er satt opp en røykebu til venstre for den gamle hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område. For å komme seg inn i sykehuset igjen må man benytte inngangen ved siden av apoteket.

Trådløst nettverk

I Bodø og i Lofoten er det tilgang  på internett, men du må ha brukernavn og passord. Dette får du enten i resepsjonen eller hos den aktuelle klinikken du er på.

Lappene gir deg tilgang for enten ett døgn eller en uke.

Zefyr hotell, pasienthotell Bodø

Zefyr Hotell ligger på sykehusområdet og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?