Hud poliklinikk

Kondylombehandling (kjønnsvorter)

Kjønnsvorter (kondylom) er en ufarlig tilstand forårsaket av vorteviruset humant papillomavirus (HPV), hovedsakelig undertype 6 og 11. Synlige vorter kan oppstå på hud og slimhinne på og rundt kjønnsorgan og i endetarmsområdet. Medikamentell behandling hjemme er den vanligste behandlingsformen.

Innledning

Utgifter til behandling av kjønnsvorter (kondylomer) er ikke dekket av smittevernloven. Derfor må du selv dekke utgifter for egenandel og bandasjemateriell om du får konsultasjon eller blir behandlet.

Før

Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse hos legen din. Behandlingen som velges er avhengig av hvor kjønnsvortene er, hvor lenge du har hatt dem og om du er gravid eller ammer.

Det er ingen forberedelser som er nødvendig for å starte medikamentell hjemme-behandling av kjønnsvorter, annet enn en legetime og en resept.

Trenger du at legen skal behandle deg på legekontoret må du ha timeavtale for dette. Eventuelt må du en henvisning fra fastlegen din til en spesialist som utfører behandlingen.

Vanligvis vil legen begynne den medikamentelle behandlingen med å skrive ut en resept på et middel eller en krem du kan bruke hjemme:

Podofyllotoksin-middel (Condyline)

Dette er et middel med cellegift som hemmer celledeling og medfører celledød. I Norge finnes det under navnet Condyline. Podofyllotoksin skal ikke brukes av gravide og ammende. Er du kvinne i fruktbar alder må du derfor bruke sikker prevensjon med kondom eller unngå vaginalt samleie når du behandles med dette middelet. Podofyllotoksin skal ikke brukes på åpne sår etter kirurgisk inngrep og er ikke godkjent til behandling hos barn under 12 år.

Imiquimod-krem (Aldara)

Dette er en krem er et lokalt immunstimulerende middel. I Norge selges det under navnet Aldara-krem og består av en eske med engangsposer. Kremen stimulerer immunforsvaret i hudområdet til å bekjempe viruset.

Under

Den medikamentelle behandlingen betyr å stimulerer immunforsvaret ditt til å fjerne viruset selv. Du må spesielt merke deg om medisinen egner seg for deg som er gravid eller ammer.

Immunstimulerende behandling mot kjønnsvorter betyr å aktivere immunforsvaret lokalt med et middel, smurt direkte på stedet hvor viruset angriper.

Det finnes ulike midler til slik lokal behandling som du påfører kjønnsvortene direkte, og som gjør at vortene forsvinner raskere. De aller fleste får svært god effekt av slik lokalbehandling. Du smører dette på hjemme etter anvisning fra apoteket, og det tar noen uker før du merker bedring.

Podofyllotoksin-middel (Condyline)

Middelet pensles på vortene 2 ganger daglig i 3 påfølgende dager, etterfulgt av fire dagers pause. Behandlingen kan gjentas 3-4 ganger. Det skal pensles kun så mye på at vortene akkurat dekkes. Unngå pensling utenfor vortene. Maksimal enkeltdose bør ikke overskride 0,5 ml ved hjemmebehandling, og hvis dosen overstiger 1 ml bør behandlingen utføres av lege. Plastspatler eller bomullspinner følger med i pakken. Etter at middelet er penslet på bør det tørke for å unngå irritasjon. Om vortene er vanskelige å se kan det vært nyttig å bruke speil.

Imiquimod-krem (Aldera)

Kremen, 5 %, påføres før sengetid 3 dager ukentlig, for eksempel mandag, onsdag og fredag. Kremen skal være på huden som er angrepet 6–10 timer, før det vaskes bort med såpe og vann. Unngå å smøre kremen på innvendige områder i urinrør, skjede, livmorhals og i endetarmen. Menn som ikke er omskåret og  som behandler vorter under forhuden, må trekke forhuden tilbake og vaske glans daglig. Behandling bør fortsette til synlige vorter er forsvunnet, eller i maksimalt 16 uker ved hvert utbrudd. Det forventes at huden heler til hos kvinner etter ca 8 uker og hos menn er etter ca 12 uker.

Etter

Selv etter en vellykket behandling med kremer og midler kan vortene komme tilbake. Jo lengre tid utbruddene er borte, jo bedre er sjansene for at infeksjonen er borte.

Opptil en tredjedel får kjønnsvortene tilbake etter behandling, enten på samme sted eller på nye steder.

Hvis vortene kommer tilbake må du og legen din vurdere en annen type behandling.

Vær oppmerksom

Vær oppmerksom på at visse typer medisiner og midler mot kjønnsvorter ikke skal brukes av deg som er gravid eller ammer.

Sårdannelser og lokal irritasjon er vanlig under behandling med imiquimod (Aldara). Noen få får også influensalignende symptomer av dette.

Lokale hudreaksjoner som ømhet, svie, rødme og overflatesår er vanlige bivirkninger av podofyllotoksin (Condyline).

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?