Brystdiagnostisk senter, mammografi

Kontrastmammografi, Bodø

Kontrastmammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet.

Innledning

Kontrastmammografi er en mammografiundersøkelse som gjøres etter at det er sprøytet inn et jodholdig kontrastmiddel i en blodåre i armen. Dette brukes også ved flere andre røntgenundersøkelser som CT. Kontrasten tas opp i vevet, spesielt i sykelige forandringer, som da kan bli sett tydeligere på bildene.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du kan ta medisiner på vanlig måte, bortsett fra medikamenter mot diabetes som f.eks. Metformin, Glucophage, Compact, Orabet, Janumet eller Eucreas. Disse skal ikke tas inntil 2 dager før undersøkelsen. Ta kontakt med fastlegen for blodprøver av nyrefunksjonen før du starter med tablettene igjen.  Denne informasjonen vil du finne i et eventuelt innkallingsbrev til kontrastmammografi.

Nyrefunksjon

Kontrastmiddelet skilles ut gjennom nyrene. Dette tåler du godt hvis du er nyrefrisk, men for å være sikker bør du på forhånd ta en blodprøve (kreatinin/GFR) som viser at nyrene funger normalt. Det anbefales også at du drikker ca. 2 liter væske det siste døgnet før undersøkelsen.

Allergi

Hvis du tidligere har reagert allergisk på kontrastmiddel i forbindelse med en røntgenundersøkelse, må du gi beskjed om dette.

Menstruasjonssyklus

Det er best at undersøkelsen gjøres midt i en menstruasjonssyklus (2. eller 3. uke). Normalt brystvev tar også opp kontrast, mest i perioden omkring menstruasjon. Dette kan gjøre det vanskeligere å vurdere undersøkelsen. Hos kvinner som ikke har en syklus, tas det ikke hensyn til tidspunkt. Heller ikke hvis undersøkelsen haster.

Silikonimplantater

Kontrastmammografi kan ikke gjøres hvis man har implantater.

Under

Vi legger inn et tynt plastrør (venekanyle) i en blodåre i armen, og kontrastmiddelet blir sprøytet inn. De fleste merker ikke dette, men man kan føle litt hjertebank, og noen får følelsen av at å tisser på seg (uten å gjøre det). Dette er også normalt.

Vi tar mammografibilder på vanlig måte, oftest 2 bilder av hvert bryst. Hvert bilde tar litt lenger tid enn ved en vanlig mammografi, og stråledosen (mengden av røntgenstråler) er litt økt, omtrent tilsvarende et ekstra bilde.

Etter

Etter undersøkelsen tar vi ut venekanylen. Ventetiden etter undersøkelsen er 20 minutter. Deretter kan du gå hjem. Det kan være lurt å drikke godt også etter undersøkelsen.

Vær oppmerksom

I enkelte tilfeller kan senreaksjoner av kontrastmiddelet forekomme i form av hodepine, kvalme eller utslett. Dersom man får slike reaksjoner som vedvarer eller forverres, skal du kontakte fastlege.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Sykehuskart, Bodø sentrum

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei​​​

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?