Overvekt endokrinologi og nyre

Kronisk hypoparatyreoidisme, Bodø

Kronisk hypoparatyreoidisme er en sjelden sykdom hvor lavt nivå av kalsiumregulerende hormon (paratyreoideahormon =PTH) gir lavt kalsiumnivå i blodet. Lavt kalsium i blodet kan gi lette symptomer med nummenhet i fingre, tær og rundt munnen, men også mer alvorlige kramper, rykninger, stivhet, forvirring og desorientering.

Innledning

Behandlingsmålet er å holde kalsium i blodet i det nedre normalområdet eller like under dette for å redusere eller forebygge symptomer. Kalsiumnivået i blodet må derfor kontrolleres regelmessig med blodprøve. Din lege vil lage en individuell behandlingsplan til deg med tanke på å oppnå velvære, og fysisk og emosjonell helse.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Legen vil ut fra dine symptomer og nivået av kalsium, fosfat og PTH i en blodprøve få mistanke om diagnosen. Diagnosen bekreftes vanligvis av en spesialist i endokrinologi - en spesialist på hormonsykdommer.

Dersom symptomene oppstår etter kirurgi på halsen er de vanligvis ganske lett å oppdage. De arvelige formene av hypoparatyreoidisme kan være vanskeligere å diagnostisere.

Under

Behandlingen av permanent hypoparatyreoidisme er livslang. Du vil vanligvis bli behandlet med den aktive formen for vitamin D (Calcitriol) og kalsiumtilskudd. Calcitriol øker kalsiumnivået i blodet ved å hjelpe kroppen til bedre å ta opp kalsium fra meieriprodukter som melk, yoghurt og annen kalsiumrik mat.

Dosering og hyppighet av kontroller vil være avhengig av graden av symptomer og kalsiumnivå. Dette blir kontrollert med blodprøver og eventuelt urinprøve. Avhengig av kroppens respons på behandlingen, kan det bli aktuelt å benytte sprøyter (injeksjoner) for å erstatte det manglende hormonet. Dette brukes da i tillegg til kalsiumtilskudd og aktivt D-vitamin.

I enkelte alvorlige tilfeller kan det bli aktuelt med daglige injeksjoner av parathyroideahormon.

Kan andre medisiner påvirke kalsiumnivået?

Noen medisiner kan påvirke kalsiumnivået og forverre symptomer på hypoparatyreoidisme. Du må informere legen din umiddelbart dersom du tar medisiner som: refluks- og fordøyelsesbesværmedisiner, vanndrivende (diuretika) og steroider.

Kalsiumnivået kan også bli påvirket av diett, alkohol, stress, hard trening, infeksjon og narkose.

Graviditet og amming

Hvis du planlegger å bli gravid, er gravid eller ammer er det viktig å ha tett oppfølging av kalsiumnivået for å forebygge symptomer og komplikasjoner. Kalsiumnivået ditt må sjekkes hver 2-3 uke, avhengig av dine behov og behandlingsplan.

Etter

Du må kanskje til en rekke leger og spesialister avhengig av dine symptomer, og hvis du har noen komplikasjoner. De vil alle undersøke forskjellige ting, men bør arbeide sammen for å gi deg en helhetlig omsorg og behandlingsplan:

  • Endokrinolog: for å få tatt blod- og urinprøver og justere medisiner basert på resultater
  • Fastlege: for å passe på din generelle helse
  • Nyrespesialist: hvis du ikke har normal nyrefunksjon
  • Urolog: hvis du har nyresten
  • Øyespesialist: for rutinemessig å sjekke for grå stær (uklarheter i linsen er i hovedsak relatert til genetisk Hypoparathyroidisme)

Hvor ofte trenger du å komme til kontroll?

De fleste pasienter med kronisk hypoparatyreoidisme har rutinemessige kontroller hver 3-6 måned for å overvåke eventuelle symptomer relatert til for lav eller for høy kalsiumverdi (hypokalsemi og hyperkalsemi). Rutinetester inkluderer blodprøver for kalsium, fosfat, magnesium, vitamin D og nyrefunksjon og vanligvis en årlig døgnurinprøve. Din første avtale vil bli lengre fordi din sykehistorie vil bli tatt opp. Eventuelt vil vi bestille en nyreskanning for å ha et utgangspunkt.

Du må kanskje bli kontrollert en eller to ganger i uken når du starter eller endrer behandlingen din eller om du har uvanlig symptomer, for å sørge for at kalsiumnivået i blodet ikke går for lavt eller for høyt. I disse tilfellene må du kontakte legen tidligere enn din rutinekontroll, da din dose av aktivt vitamin D og kalsium kan trenge justering.

Hvordan kan du ta en mer aktiv rolle i behandlingen?

  • Spør din lege om detaljert informasjon om mulige symptomer på høyt- eller lavt nivå av kalsium og ta kontakt med en gang du erfarer slike symptomer.
  • Spør om mulige komplikasjoner på hypoparatyreoidisme og hvordan du kan forebygge dem.
  • Spør legen din om hvor du kan få tak i et medisinsk ID kort, armbånd eller halskjede som kan hjelpe deg å kommunisere med helsepersonell i en nødssituasjon om din tilstand og mulige medisinske behov.
  • Diskuter fordeler og bivirkninger av behandlingen og bli enig med din lege om den beste behandlingsplan for dine behov.
  • Det finnes en rekke nyttige ressurser som du kan se til for mer informasjon, se under.

Kilder for mer informasjon

  • European Society of Endocrinology (ESE)  
    ESE ble opprettet for å fremme forskning, utdanning og klinisk praksis i endokrinologi til allmennyttige formål. Online ressurser omfatter pasient materialer og lenker til pasientorganisasjoner.

Vær oppmerksom

Dersom behandlingen av hypoparatyreoidisme ikke følges opp korrekt kan det oppstå plager med:

  • depresjon
  • dårlig hukommelse og konsentrasjon
  • nyreproblemer
  • tann og øyeproblemer

Noen ganger, når du blir behandlet for hypoparatyreoidisme, kan ditt kalsiumnivå i blodet gå for høyt. Dette skjer hvis du tar for mye kalsium og/eller calcitriol (aktivt vit D hormon), eller andre medisiner.

Symptomer på for høyt blodkalsium kan være:

  • tørr munn, økt tørste og hyppig vannlating
  • hodepine
  • tretthet
  • mangel på appetitt

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?