HELSENORGE

Artrosekurs, håndartrose - Bodø

Dagskurs med påfølgende trening hjemme for deg som har artrose i hånd- og fingerledd.

Henvisning - du må ha henvisning for å delta

du må ha henvisning for å delta

Du må ha henvisning fra lege for å delta. Henvisning kan sendes elektronisk (EPJ) eller per post. 

EPJ sendes i mappen "Ergoterapi artroseskole".

Papirhenvisning sendes til «KSF henvisning til vurdering håndartrose Bodø». Postboks 1480. 8092 BODØ. Merkes med tittelen «Artrosekurs hånd».

Det er ikke nødvendig med røntgenbildediagnostikk, eller henvisning til spesialist (ortoped/revmatolog) først. 

I henvisningen må det påføres fullstendig navn og fødselsnummer.Hvorfor delta på kurs

På artrosekurset er målet at du skal få kunnskaper og ferdigheter til å vedlikeholde eventuelt forbedre aktivitetsnivået, samt utsette eller eventuelt unngå operasjon.
​Målet med lærings- og mestringskurs er at du skal lære om sykdommen din og hvordan du kan mestre hverdagen. For å velge din vei må du ha kunnskap både om sykdom, behandling, egne ressurser og endring av levevaner.​​

Sammen om mestring, læring for livet

Lærings- og mestringssentrenes visjon i Helse Nord


I forka​nt av lærings- og mestringskurset kan du ta en e-læring som forbereder deg på hva du kan forvente av kurset. E-læringen tar cirka 15 minutter å gjennomføre, og du finner den her​

Innhold i kurset

​Gjenno​m kurset møter man erfarne fagfolk fra sykehuset som foreleser om ulike tema. Du vil også møte en brukerrepresentant som forteller om sine erfaringer fra å leve med den samme helseutfordringen. Vi legger til rette for at du kan stille spørsmål og dele dine erfaringer med de andre kursdeltagerne.​

Vi går gjennom enkel anatomi og sykdomsbeskrivelse, typiske symptomer ved artrose, mulige behandlingsformer, skinnetilpasning, treningsøvelser, grepsforbedrende hjelpemidler, testing av grepsstyrke og kartlegging av funksjonsnivå. Det vil også bli erfaringsutveksling i gruppen.

Praktisk informasjon

Artroseskolen er firedelt:

  • Første det er en kursdag med undervisning i gruppe, med innlegg fra revmatolog, ortoped, brukerrepresentant, gruppeterapeut og ergoterapeut. Denne dagen vil vi også gå gjennom øvelser for hjemmetrening.
  • I løpet av de påfølgende dagene blir hver deltaker innkalt til en individuell oppfølgingstime med ergoterapeut for kartlegging av funksjonsnivå, testing av grepsstyrke, tilpassing av ortoser (hvis nødvendig) og informasjon og veiledning ift hjelpemidler.
  • I etterkant av kurset ønsker vi at pasienten gjennomfører hjemmeøvelser i en periode på ca 3 måneder. Målet for denne perioden er at pasienten skal ta i bruk kunnskapen for å bedre kunne mestre hverdagen med håndartrose.
  • Innkalling til kontroll etter 3 måneder med ergoterapeut, for kartlegging av funksjonsnivå og testing av grepsstyrke, samt vurdering av behov for videre oppfølging.

Kurset gjennomføres på Lærings- og mestringssenteret i fløy H, første etasje og lunsj kan kjøpes  i sykehusets kantine/ kafe og kioskutsalg.

Virtuell vandring i kurslokalene

Overnatting

For informasjon om vårt pasienthotell i Bodø kan du bruke denne lenken:

Du kan også benytte deg av Helse Nord sine hotellavtaler når du trenger overnatting i forbindelse med avtaler på sykehuset. Du må selv kontakte aktuelt hotell og oppgi at du vil benytte deg av hotellavtalen. Her finner du oversikt over hvilke hoteller Helse Nord har avtalepris med.

Overnatting refunderes etter faste satser. Du vil få refundert samme beløp uavhengig av hvilket hotell du benytter. Les mer om refusjon

Reise

Reiseinformasjon til våre lokasjoner:
Rettigheter og egenandel

Pasienter og pårørende har rettigheter blant annet i forhold til reise- og oppholdsutgifter og valg av behandlingssted når de skal delta på opplæringstiltak i sykehuset. 

Les mer om dette, om egenandel på kursene og om muligheten til fri fra arbeid for å delta på opplæring

Utskriftsvennlig brosjyre

Klikk her for å laste ned

Håndartrose

Nyttige nettadresser

Her kan du finne nettsteder med kvalitetssikret helseinformasjon. Klikk på lenkene for å åpne nettsidene

Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering

Helsenorge

Helsebiblioteket

Norsk Revmatikerforbund

Kursoversikt for pasienter og pårørende

Ønsker du å se flere kurstilbud for pasienter og pårørende kan du trykke her​


Fant du det du lette etter?