Dagenhet for barn, Bodø

Koloskopi hos barn, mage/tarmundersøkelse, Bodø

Skopi betyr å kikke. Kolon betyr tykktarm og ileum betyr tynntarm. Magen og tarmen er delt opp i mange deler. Legen bestemmer hvilket deler som skal undersøkes ut fra hvilke problemer barnet har, og hva legen tenker er nødvendig å undersøke. Hva vi kaller undersøkelsen avhenger av hvor stor del av tarmen som blir undersøkt. Koloskopi er hele tykktarmen, mens ileoskopi er hele tykktarmen og nederste del av tynntarmen. 

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Koloskopi er en undersøkelse av tykktarmen ved hjelp av et koloskop, en bøyelig slange som kan overføre fargebilder til en tv-skjerm. Man kan påvise sykdom i endetarm, tykktarm og nederste del av tynntarm. 

For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen. Fem dager før undersøkelsen: ikke spis jerntabletter, brød med helkorn, linfrø, frukt/bær med små steiner. 

Tømming av tarmen med tømmingsmidlet Picoprep gjøres dagen før undersøkelsen. Dette kjøpes reseptfritt på apoteket. OBS! Følg vår anvisning for tømming, ikke pakningsvedlegget til Picoprep. Du må holde deg i nærheten av toalettet, men virkningen kan komme etter 1-4 timer.

Barn 1-18 år: Tømming av tarmen skjer i utgangspunktet med Picoprep som er en væske som må drikkes. Det innebærer en del forberedelser hjemme. Det er viktig at tarmen er helt ren når vi gjør undersøkelsen og retningslinjene for tømming må følges nøye

Huskeliste

 • I god tid før du skal til undersøkelsen må du dra til apoteket og ved å fremvise innkallingsbrevet får du kjøpt Picoprep.
 • Fem dager før undersøkelsen: Ikke spis jern, helkorn, frø eller frukt med steiner.
 • Dagen før undersøkelsen starter du forberedelsene. Spis en lett frokost på morgenen og start så med picoprep fra kl. 12 i henhold til oppskriften i brosjyren.
 • Drikk rikelig i tillegg til å drikke picoprep, slik som skissert i brosjyren.
 • Har du spørsmål, ta kontakt med Dagenheten for barn.

Dagen før undersøkelsen

Spis en lett frokost og deretter kun KLARE* væsker fram til etter koloskopien. Etter frokost og frem til første dosepose Picoprep bør barnet drikke 1-2 glass (250–500 ml) klare væsker.

Tømming med Natriumpikosulfat, magnesiumoksid: Picoprep to doseposer.

 • Første dosepose ca. kl. 12
 • Andre dosepose ca. kl. 18

Gi følgende mengde kl.12 og kl.18 avhengig av barnets alder:

 • 5-9 år : ½ dosepose løses i 100 ml vann
 • 10-12 år: ¾ dosepose løses i 150 ml vann
 • >12 år : 1/1 (hele posen) løses i 150 ml vann

La barnet, etter første dosepose Picoprep, drikke et stort glass med klare vesker (ca. 250 ml) HVER TIME frem til andre dosepose (1250–1500 ml).

La barnet etter andre dosepose Picoprep drikke et stort glass med klare vesker (ca. 250 ml) HVER TIME så lenge han/hun er våkent (1000 – 1250 ml).

Picoprep løses opp i kaldt vann, rør i 2-3 minutter, og drikk deretter oppløsningen. Noen ganger blir oppløsningen varm når Picoprep løses opp. Hvis det skjer, kan du vente med å drikke den til den er tilstrekkelig nedkjølt, i henhold til pakningsvedlegget. 

Hvor vellykket undersøkelsen blir avhenger av at tarmen er så ren som mulig. Dersom tarmen ikke er tilstrekkelig tømt kan det hende prosedyren må gjentas.

* Klare væsker (OBS! Må være gjennomsiktig)

 • Vann/juice/kaffe (uten melk)
 • Juice uten fruktkjøtt (feks eplejuice)
 • Saft (ikke blåbær)
 • Brus/mineralvann
 • Lys buljong

Innleggelse på sengeposten

Dere møter opp til tidspunktet som står i innkallingsbrevet.

Dere blir tatt imot av en pleier og en lege. Vi vil ta vekt og høyde, og kanskje blodtrykk. Undersøkelsen skjer i narkose. Det betyr at barnet sover og ikke merker noe under undersøkelsen. Noen barn som skal i narkose må ta blodprøver. Det får man beskjed om på sykehuset. Barnet må faste før inngrepet og det vil si at man ikke får spise eller drikke (inkl. pastiller, tyggegummi).

Hvor mange timer barnet må faste får dere beskjed om ved innleggelsen. Vi starter tømming av tarmen på sykehuset og du vil få mer informasjon om dette når du kommer. Er barnet over 6 år og vi ser at det klarer å drikke nok, så kan dere dra hjem i permisjon og fortsette tømmingen hjemme. Dette avtaler vi på sykehuset.

Under

Ved skopi av tarmen putter legen et slags tynt rør med kikkert på, inn i tarmen via rumpa. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut. Legen kan også ta prøver av tarmveggen hvis det er noe vi vil undersøke ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologen for undersøkelse, og det kan ta litt tid før vi får svar.

Patologen er en lege som er spesialist i å undersøke slike prøver.

Dere møter på dagposten til avtalt tidspunkt. Det er mange barn som skal til undersøkelse samme dag, og det kan skje uforutsette endringer i programmet. Dere må derfor regne med ventetid. 

Barnet får innlagt venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Bedøvelseskremen som er lagt på hånden gjør at stikket ikke skal gjøre vondt. En av foreldrene får være med helt til barnet sovner av narkosen. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å ha med søsken. Dette må i så fall avtales med personalet på forundersøkelsen.

Etter

Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ. Hvis barnet har vært innlagt på sengeposten vil det komme tilbake dit etterpå. Før hjemreise må barnet ha brukket og evt. spist.

Legen vil informere om hva hun/han har sett under undersøkelsen, før dere reiser. Det tar ca. 3-4 uker å få svar på prøvene som er tatt. Dere vil få svar i posten eller per telefon. 

Barnet kan oppleve vondt i magen og luftplager etter undersøkelsen, fordi legen har blåst luft i tarmen. Det kan hjelpe og bevege seg for da blir luften raskere transportert.


Vær oppmerksom

Hvis det oppstår spesielle problemer etter undersøkelsen, som f.eks. vedvarende blødning fra endetarmen eller kraftige magesmerter, skal du kontakte vakthavende barnelege via sentralbordet.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Sykehuskart, Bodø sentrum

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei​​​

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?