Motiverende intervju (MI)
Motiverende intervju (MI) baserer seg på kunnskapen om hvordan en persons motivasjon for å endre seg kan øke gjennom samtale med en hjelper, selv når personen har motstridende tanker knyttet til egen atferdsendring.
Motivasjon for endring kan bli formet og påvirket av relasjonen mellom hjelper og pasient.
MI brukes mye i behandling av ulike former for avhengighet, men kan også bli brukt ved andre endringsprosjekter. Vi kan for eksempel bruke MI for å jobbe med endring av kosthold eller treningsvaner, eller for å styrke motivasjonen til å gjennomføre annen behandling.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen og legevakt er de som i hovedsak henviser til utredning og behandling.
Motiverende intervju kan være en selvstendig behandling, for eksempel innen psykisk helsevern. Motiverende intervju kan også inngå som en delbehandling i andre behandlinger, for eksempel knyttet til rehabilitering.
Spesialisthelsetjenesten du blir henvist til, vil avgjøre endelig utforming og omfang av behandlingen.
Før
Under
Når mennesker vurderer å gjøre en viktig endring i livet sitt er det helt vanlig å ha flere og motstridende meninger eller oppfatninger om situasjonen og endringsbehovet/-ønsket. Du har gjerne gode argumenter både for og mot den endringen du vurderer. Ved motiverende intervju møter du en trygg og anerkjennende samtalepartner som sammen med deg kan utforske situasjonen din og vise deg hvorfor en endring er viktig for deg.
Bruk av MI i behandlingen øker sjansen for at du følger dine egne målsetninger med behandlingen og kan være en viktig bidragsyter til at du blir værende i og fullfører behandlingen. Det er dine tanker og følelser som står i sentrum.
Over de siste tiårene har det vært forsket mye på MI, og resultatene viser at det er en god tilnærming til arbeid med ulike typer endring.
MI-samtaler kan foregå både ved avtaler på en poliklinikk og ved innleggelse i døgnbehandling. MI kan brukes både i individuelle pasientsamtaler og i par/familie-samtaler eller i gruppeterapi. MI kan også kombineres med andre former for samtaleterapi eller behandling.
MI kan gis i en enkeltstående samtale, eller det kan inngå som en del av oppfølgingen over tid.
På Helsedirektoratets nettsider finner du mer informasjon om hva Motiverende intervju (MI) er og hva det kan brukes til.
Etter
Kontakt
Mellomåsveien 26, Rønvik
Ruspoliklinikken (inkl. LAR)
Oppmøtested
Mellomåsen - fløy A.Mellomåsveien 26, Rønvik
Mellomåsveien 26
Mellomåsveien