Uroterapeut poliklinikk, Bodø

Nyre- og urinveisstein, Bodø

Nyresteiner dannes ved at noe av innholdet i urinen felles ut og forsteines. Steinene kan bli liggende i ro på samme sted uten å gi symptomer, for eksempel i nyrebekkenet. Det kan også vandre nedover gjennom urinlederne. Her kan de sette seg fast og helt eller delvis blokkere for urinstrømmen. Dette kan forårsake smerter og eventuelt skade på nyrene.

Innledning

Behandlingen er avhengig av lokalisasjonen på steinene, størrelsen og symptomene.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser deg til utredning ved mistanke om stein i nyre eller urinveier. Henvisningen vurderes av spesialist i urologi ved urologisk poliklinikk.

Stein i nyre og urinveier kan også forårsake akutt innleggelse på sykehus hvor du blir undersøkt, observert, og eventuelt får behandling for smerte og infeksjon.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Primærhelsetjenesten henviser til spesialist i urologi med opplysninger om:

  • Smerteproblematikk
  • Blod i urinen
  • Residiverende urinveisinfeksjoner
  • Resultat av CT-urinveier

Utredning

Når henvisningen er vurdert får du innkalling til utredning og samtale med urolog.

Behandling

Det er flere alternativer for behandling, den mest bruke behandlingsformen er sjokkbølgebehandling ESWL (Extracorporeal Shock Wave Litotripsy). ESWL kan ikke brukes ved stein i nedre urinledere.

Det kan også være aktuelt å hente ut steiner ved hjelp av ureterorenoskopi. Da bruker vi et kikkehullsinstrument som føres gjennom urinrøret til urinblæren, og derfra gjennom urinlederen og frem til steinen.

Det er også mulig å behandlig ved hjelp av innstikk gjennom huden (nefrolitotomi), eller i sjeldnere tilfeller ved vanlig åpen operasjon. Åpen operasjon er kun nødvendig i mindre enn 2% av de tilfellene hvor kirurgisk behandling må benyttes. 

Les mer om
Les mer om Nyre- og urinveisstein, perkutan knusing, Bodø

Nyre- og urinveisstein, perkutan knusing, Bodø

Ikke alle nyresteiner kan passere ut gjennom urinveiene på egen hånd. Da kan kirurgisk behandling være nødvendig. Ved perkutan knusing knuser/fjerner vi nyresteinen via en arbeidskanal som etableres fra ryggsiden. 

  1. Før

    Før operasjonen vil en sykepleier orientere deg om operasjonen. Vi tar urinprøve og EKG (hjerteprøve). Lege vil foreta journalopptak og undersøke av deg.

    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

    Hygiene

    For å forebygge infeksjon er det viktig at du dusjer før operasjonen. Hos menn trekkes forhuden tilbake og navlen må vaskes. Vask hender og føtter godt. Du må ikke ta på ”make up” (sminke) eller ansiktskrem / bodylotion etter dusjen. Neglelakk må fjernes. Personalet barberer operasjonsområdet og ordner med rent tøy.

    Medisiner

    Ikke ta egne medisiner denne morgenen. Anestesilegen bestemmer hvilke medisiner du skal ha og du får disse av sykepleier. Noen pasienter får en sprøyte på magen 6 timer etter operasjonen for å unngå blodpropp og noen pasienter får også antibiotika før operasjonen. Bruker du inhalasjoner, eventuelt øyedråper/nesespray tar du disse med.

  2. Under

    Inngrepet gjøres i narkose.

    Når du er godt bedøvet, legges først et tynt kateter gjennom urinrøret, via urinblæren opp til nyren. Deretter blir du snudd på magen og det legges et lite snitt i siden for ”kikkertinstrumentet”. Via denne tilgangen blir nyresteinen(e) knust og hentet ut. Operasjonstiden er vanligvis 2 timer.

    Etter operasjonen legges et dren (slange) gjennom huden til nyrebekkenet i kanalen til kikkertinstrumentet, og eventuelt et innvendig plastrør (ureterstent) som sikrer at urinen renner fra nyren og ned til blæren. Eventuelt kan det legges et tynt kateter, som kommer ut ved siden av blærekateteret.

  3. Etter

    Etter operasjonen

    Du blir liggende på oppvåkningsavdelingen til observasjonene av deg er stabile, da flyttes du tilbake til sengeposten. Du kan starte forsiktig med litt drikke, og du får mat når du er sulten.

    Kateteret fjernes vanligvis dagen etter operasjonen, mens drenet gjennom huden til nyrebekkenet beholdes noen få dager. Før drenet fjernes testes passasjen gjennom urinlederen mellom nyrebekken og urinblære ved at drenet stenges i perioder. Når drenet er avstengt og senere når det blir fjernet, er det viktig at du er mest mulig oppe.

    Etter at du har reist hjem

    Sykemelding er avhengig av arbeidssituasjonen din. Vanligvis vil det være et behov noen få dager etter utskrivning. Du har mest sannsynlig en stent liggende i urinlederen etter operasjonen og urinen kan være litt blodig den første tiden. Dette er normalt, men vil avta etter hvert. Det er derfor viktig å drikke rikelig (1 - 2 liter pr. dag) slik at du har god gjennomskylling i urinveiene.

    Fjerning av stent

    Dersom du fikk innlagt stent under operasjonen, får du time til å fjerne denne ved Urologisk poliklinikk noen uker etter operasjonen. Dette gjøres i lokalbedøvelse. Noen ganger gjøres en røntgenkontroll på forhånd.

    Reoperasjon

    Ved stor nyrestein, og stein inne i sidegangene i nyret, forekommer reststeiner som du får tilbud om behandling for. Dette kan både gjøres med samme teknikk, eller med ytre steinknusing, ESWL (Extracorporeal shock wave lithotripsy)

Vær oppmerksom

Infeksjon i urinveiene kan oppstå med symptomer som feber, smerter og endring i vannlatingen. Da må du oppsøke fastlege for å ta urinprøve og eventuelt få behandling. Gjør legen oppmerksom på at du er nyoperert og det er normalt og ha blod i urinen etter dette.

Smerter

Det hender at små biter av nyrestein glir ned i urinlederen og setter seg fast, eller gir smerter, under passasjen nedover. Da kan eventuelt bli behov for ytterligere behandling.

Gå til Nyre- og urinveisstein, perkutan knusing

Oppfølging

Etter utskrivning blir du fulgt opp av fastlegen.

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?