Øre-nese-hals kjeve kirurgiske inngrep, Bodø

Operasjon ved kjevebrudd

Brudd i kjevene bør som oftest behandles, og operasjon er vanlig. Kjevebrudd er til en viss grad assosiert med andre alvorlige skader som hode- eller øyeskade, og dette må alltid undersøkes. Behandlingen av kjevebrudd skal sikre at bruddet gror i korrekt stilling, og bevare funksjon og ansiktsestetikk. Trafikk- og sykkelulykker, arbeidsulykker og skader under lek og idrett kan føre til kjevebrudd. En av de mer vanlige årsaker til brudd i kjevene er alkoholrelatert vold.

Innledning

Trafikk- og sykkelulykker, arbeidsulykker og skader under lek og idrett kan føre til kjevebrudd. En av de mer vanlige årsaker til brudd i kjevene er alkoholrelatert vold.

Et brudd i kjeven er ofte smertefullt, og du vil muligens kunne kjenne at bittet ikke passer. Ofte har man redusert gapeevne. For å sette rett diagnose utføres det en klinisk undersøkelse som sammenholdes med røntgenbilder.

Mange tannlegekontorer har såkalte OPG-røntgenapparater som er gode for å se brudd i underkjeven, ellers er CT en vanlig undersøkelse ved sykehus for alle kjeve- og ansiktsskader. For brudd som står stabilt i fin posisjon kan man velge å observere, men ofte blir det snakk om å behandle bruddet enten med en operasjon eller ved å låse kjevene sammen så bruddet gror i rett stilling.


Henvisning og vurdering

Skadens natur gjør at man ofte kommer akutt til enten legevakt eller sykehusavdeling, men ved mindre alvorlige brudd hender det at man ikke oppsøker lege før det har gått noe tid. Da henvises du gjerne enten til røntgen/CT-undersøkelse eller direkte til sykehusavdeling. Brudd som skal opereres bør behandles relativt raskt, men noen dagers forsinkelse betyr sjelden noe i forhold til prognosen. Skader på tenner kan haste mer, men ivaretas best hos tannlege.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

I tillegg til generell sykehistorie bør skademekanismen fremgå, samt vurdering av mulige andre skader, og særlig hodeskader. Pasientens symptomer, eventuell blødning eller bløtvevsskade, palpatoriske funn og visus er nyttige tilleggsopplysninger.  

For tannskader er ofte allmennpraktiserende tannlege bedre instans enn sykehusavdeling. 


Før

Ved kjevebrudd som skal opereres blir du lagt inn i sykehus. Klær og toalettartikler bør derfor tas med. Ved operasjon i narkose, som er det vanligste, kan du ikke spise eller drikke inntil 6 timer før operasjonen. Det er derfor en fordel om du møter fastende til konsultasjon.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før. Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.


Ved innkomst blir du undersøkt klinisk, det blir tatt blodprøver og nødvendige røntgenundersøkelser (OPG kjeverøntgen og/eller CT) blir gjort.


 


Under

Enkle kjevebrudd i fin stilling trenger nødvendigvis ingen behandling, men dette forutsetter tett oppfølging og minimal belastning på kjeven. Noen brudd kan behandles ved at kjevene låses sammen i korrekt posisjon mens bruddet gror. Dette tar ca 6 uker, men ofte kan man ha såkalt elastisk låsning med strikk det meste av tiden. Det betyr at man kan åpne og lukke munnen noe, men strikkene gjør at kjeven ledes tilbake til korrekt posisjon når man biter sammen.

I de fleste tilfeller blir imidlertid kjevebrudd operert i narkose. Man åpner da opp til bruddstedet, setter bruddflatene mot hverandre så nøyaktig som mulig og fester med tynne metallplater og skruer. Disse vil man normalt hverken kunne se eller kjenne etter operasjonen. Både over- og underkjevebrudd kan behandles slik. Ofte vil man kunne operere fra innsiden av munnen, men av og til går man igjennom huden. Hva man velger avhenger av hvor bruddet sitter og hvor omfattende skadene er. 

Varighet på behandlingen:

Dette er helt avhengig av hvor omfattende skader som foreligger. Enkle brudd kan opereres på en halvtimes tid, store skader kan ta en hel dag, samt ytterligere operasjoner senere.


Etter

Hvor lenge man blir liggende på sykehus avhenger av skaden. Etter utskrivelse vil du kunne ha behov for smertestillende tabletter og antibiotika. Ved kjevebrudd kan man også ha tannskader, og enkel tannbehandling for å unngå smerter og senkomplikasjoner kan være aktuelt.

Av og til passer ikke bittet helt sammen etter behandling. Dette kan skyldes hevelse eller små unøyaktigheter, og vil enten gå over etter en tid eller eventuelt justeres i etterkant med lett sliping på tannfyllinger el. Ved større avvik kan man enten operere på nytt før bruddet gror eller planlegge korrigerende kirurgi senere, se ortognatisk kirurgi.

Smerte og ubehag er vanlig en tid etter et kjevebrudd. Videre er det vanlig å ha begrenset gapeevne. Av og til er nerven(e) i kjeven(e) skadet, og du kan da oppleve nummenhet og nedsatt følelse i ansiktet. Dette kan være forbigående eller varig, avhengig av skaden.

Det er viktig å unngå belastning på kjevene mens bruddet gror, og myk mat anbefales i den nærmeste tiden etter skaden. Ved store skader kan restitusjonsperioden være betydelig, og det kan være behov for flere behandlinger for rehabilitering av f. eks. tenner, arrkorreksjoner osv.


Vær oppmerksom

Infeksjon forekommer relativt hyppig etter kjevebrudd. Du blir derfor kalt regelmessig inn til kontroll etter behandling.

Ved sammenlåste kjever må du alltid ha med en saks for å kunne klippe låsen i nødstilfeller. Denne får du utlevert på sykehuset i forbindelse med behandlingen. Du får samtidig råd om kosthold og hygiene.

Har du blitt utsatt for vold, bør du snakke med lege eller annet helsepersonell om dette. Du kan få hjelp til å finne ut hva du skal gjøre videre.

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 06.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-21.00
  • Søndag: 10.00-21.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?