HELSENORGE
Fysikalsk medisin og rehabilitering, Bodø

Overbevegelighet i ledd, tverrfaglig utredningstilbud, Bodø

Hypermobilitet, eller overbevegelige ledd, er vanlig og forekommer hos 10-20 % av befolkningen i de nordiske landene. En del personer med overbevegelige ledd har i tillegg smerter og funksjonstap fra muskel- og skjelettsystemet. Hos noen få er overbevegelige ledd tegn på arvelig bindevevssykdom og krever utredning i spesialisthelsetjenesten.

Innledning

Smerter og funksjonstap hos personer med overbevegelige ledd skal behandles på samme måte som smerter og funksjonstap i muskel- og skjelettsystemet generelt. Pasienter bør få individuelt tilpasset aktivitet og trening, eventuelt kombinert med medikamentelle og mestringsrettede tiltak. Enkelte pasienter kan ha behov for tilpasning av ortopediske hjelpemidler for å støtte opp under aktivitet og trening.

En sjelden gang er overbevegelige ledd et symptom på bindevevssykdom. Ehlers-Danlos syndrom er den av bindevevssykdomsgruppene som hyppigst er assosiert med overbevegelige ledd. Det finnes ulike undergrupper innenfor dette syndromet. Den vanligste typen er hypermobil EDS (hEDS). Denne tilstanden påvirker ikke indre organer og er ikke forbundet med kjent genmutasjon. Denne tilstanden kan derfor behandles på lik linje med øvrige smertefulle tilstander i muskel- og skjelettsystemet. De øvrige undergruppene av EDS og andre arvelige bindevevssykdommer kan gi øket risiko for organaffeksjon, og krever utredning.

Henvisning og vurdering

Personer med utbredt overbevegelighet i ledd og smerter i muskel- og skjelettsystemetmed funksjonstap, kan henvises til sin lokale fysikalsk medisinske avdeling. Hvis pasienten ikke får effekt av tiltak i primærhelsetjenesten kan man vurdere henvisning til en rehabiliteringsinstitusjon.

Voksne personer (over 18 år) med utbredt overbevegelighet i ledd og funn i andre organer og/eller familiens sykehistorie som kan gi mistanke om arvelige bindevevssykdommer som kan gi organaffeksjon, kan henvises til poliklinisk utredning og funksjonsvurdering.
 • Helse Sør-Øst: Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, Oslo universitetssykehus. 
 • Utenfor Helse Sør-Øst: Fysikalsk medisinsk eventuelt genetisk avdeling i egen helseregion.  

Personer <18 år henvises barneavdelingen.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

I henvisningen ønskes opplysninger om:      

 • familiære sykdommer (plutselig død hos personer under 50 år, bindevevssykdommer, annen sikker organaffeksjon)
 • pasientens tidligere sykdommer (sikre luksasjoner, tannstatus, utbredte smertetilstander)
 • Beigthon-skår, se Beighton-skår enkel veiledning,
 • eventuelle hudforandringer
 • gjerne beskrivelse av smerte og funksjonssvikt slik at utredningen kan planlegges best mulig.

Før

Noen ganger vil du bli bedt om å fylle ut et skjema før du kommer til timen. 

Hvis du har familiemedlemmer som er diagnostisert med arvelig bindevevssykdom, er det ønskelig at du innhenter samtykke fra dem til å ta med kopi av deres journal/utredning.

Under

Det er lege som gjennomfører den polikliniske utredningen. I utvalgte tilfeller gjør fysioterapeut funksjonsundersøkelser. Formålet med utredningen er å avklare om du har arvelig bindevevssykdom, og om du har behov for videre utredning hos andre spesialiteter. Vi kartlegger også om du har rehabiliteringsbehov, behov for tilrettelegging, eller behov for ortopediske hjelpemidler.

Etter

Etter gjennomført utredning blir du fulgt opp videre i primærhelsetjenesten i din hjemkommune.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.​

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?