Øye poliklinikk og operasjon, Bodø

Overflødig øyelokkshud - Dermatochalase

Overflødig øyelokkshud (dermatochalase) betyr at du har for mye løs hud som henger over øyevippene og innskrenker synsfeltet. Du må anstrenge deg for å få åpnet øynene og kan på grunn av dette få hodepine og nakkeplager. Har du for mye løs hud på nedre øyelokk kan dette bidra til "poser". Nedre øyelokkskant kan dermed dras nedover, og dette kan føre til tåreflod.

Innledning

Henvisning og vurdering

Det er fastlege, optiker og privatpraktiserende øyelege som kan henvise deg til Øyeavdelingen for utredning og behandling av overflødig øyelokkshud (dermatochalase). Henvisningen prioriteres av øyelege, som vurderer om du får tilbud om behandling på sykehuset eller ikke.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

For at du skal få raskest og best mulig behandling er det viktig at fastlege, optiker eller privatpraktiserende øyelege gjør nødvendige undersøkelser, og sender oss den informasjonen vi trenger. 

Henvisning ved til fjerning av overflødig øyelokkshud (dermatochalase) skal inneholde informasjon om

  • Medisinsk indikasjon for kirurgisk behandling av overflødig øyelokkshud på øvre øyelokk er at overflødig hud henger utover og nedenfor øvre øyelokkskant og innskrenker synsfeltet.
  • Medisinsk indikasjon for kirurgisk behandling av overflødig øyelokkshud på nedre øyelokk er at overskuddshuden trekker nedre øyelokkskant nedover og fører til tåreflod.
  • Den som henviser deg til operasjon for overflødig øyelokkshud må legge ved fotodokumentasjon og/eller synsfelt som dokumenterer innskrenket synsfelt
  • Synsstyrke (visus) og øyetrykk?
  • Andre sykdommer?
  • Faste medisiner?
  • Blodfortynnende medisiner?
  • Allergi?

Utredning

Det kreves ingen forberedelser i forkant av undersøkelser og utredning. Bruker du blodfortynnende medisin skal noen av disse ikke brukes før operasjon. Dette vil du få nærmere informasjon om når du kommer til undersøkelse.Dersom du bruker medisin mot høyt blodtrykk er det viktig at blodtrykket er under kontroll.

Før operasjon får du time til undersøkelse ved øye poliklinikk. En sykepleier eller lege vil måle avstandssyn og øyetrykk på begge øynene dine. Begge målingene er helt smertefrie.

Etter forundersøkelsene blir du undersøkt av øyelege.

Les mer om Måling av syn med autorefraktor

Måling av syn med autorefraktor

Undersøkelsen foregår ved hjelp av en maskin som kalles autorefraktor. Den måler hvor godt du ser på avstand med og uten korreksjon, og om du er langsynt, nærsynt og/eller har skjeve hornhinner.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Foto: St.Olavs hospital

    Når du ser inn i autorefraktoren vil du se flere linjer med tall og bokstaver. De øverste tegnene er størst, og blir mindre for hver linje nedover.

    Vi starter med å be deg lese fra toppen, først de største tallene og bokstavene, og deretter blir tallene og bokstavene blir mindre for hver linje du leser. Når tegnene er så små at du ikke klarer å se dem lenger, måler autorefraktoren hvilken korreksjon øynene dine behøver. Deretter justerer vi autorefraktoren slik at synet ditt korrigeres med den styrken du trenger, og ber deg lese tall og bokstaver for eventuell synsgevinst på nytt.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men krever litt konsentrasjon.

    Undersøkelsen tar ca. 5 minutter.

  3. Etter

    Legen informerer deg om resultatet av testen straks du er ferdig.

Gå til Måling av syn med autorefraktor

Les mer om Øyetrykkmåling med Icare tonometer

Øyetrykkmåling med Icare tonometer

Et tonometer er et apparat som måler øyetrykket på en skånsom måte. Øyet har en fasong som kan sammenlignes med en kule. For at denne kuleformen skal opprettholdes må det være et visst overtrykk i øyet. Dette trykket må ikke være for høyt da det kan skade synsnerven som igjen kan gi dårlig syn. 

  1. Før

    Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Foto: St. Olavs hospital

    Det er viktig at du sitter godt og finner et punkt å feste blikket på. For at det skal bli riktige målinger er det viktig at du puster normalt og klarer å holde øynene åpne.

    Et tonometer utfører 5 målinger på hvert øye. Dette vil du kjenne som en svak berøring.

    Etter målingene blir det regnet ut et gjennomsnittstrykk som kan leses av på displayet på måleapparatet.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men det kan svi litt på øynene når de holdes åpne i noen sekunder.

    Varighet på undersøkelsen er ca 1 minutt.

  3. Etter

    Resultatet av testen forevises lege som vil informere deg videre.

    Normalt skal trykket være mellom 8 mm Hg og 21 mm Hg. Dersom forhøyet trykk måles, må legen finne årsaken til dette.

Gå til Øyetrykkmåling med Icare tonometer

 

Behandling

Les mer om Overflødig øyelokkshud - operasjon

Overflødig øyelokkshud - operasjon

Overflødig øyelokkshud (dermatochalase eller blefarochalase) betyr at du har for mye løs hud på øvre øyelokk som henger over øyevippene og eventuelt innskrenker synsfeltet ditt. 

  1. Før

    Før inngrepet får du informasjon om selve behandlingen du skal igjennom, forventet resultat og de vanligste komplikasjonene.

    Viktig informasjon til deg som bruker blodfortynnende medisiner

    Vi vil at du slutter med Albyl, Plavix, Dispril, Efient, Brilique, Ticlid og Persantin syv dager før operasjonen.

    Marevan, Xarelto, Pradaxa, Arixtra og Eliquis slutter du med tre dager før operasjonen, om ikke annet er avtalt.

    Dersom du bruker blodfortynnende medisin på grunn av kunstig hjerteventil (mekanisk) eller medikamentavhengig stent, må du først snakke med fastlegen din for å høre om dette er greit.

    Er du ellers i tvil om du kan slutte med blodfortynnende medisiner før operasjonen, må du diskutere dette med fastlegen din.

    Dagen etter operasjonen starter du med blodfortynnende medisiner som før, dersom operatøren ikke har gitt annen beskjed.

  2. Under

    Du må ikke bruke ansiktssminke operasjonsdagen.

    Vi markerer øyelokkshuden som skal fjernes med tusj og legger snittføringen langs en naturlig hudfure slik at arret blir minst mulig synlig. Du får lokalbedøvelse i huden over øyet. Dette kan svi og presse i huden, men varer bare i et par minutter.
    Vi syr igjen snittet med ett langt sting som går i sik-sak langs operasjonssåret. Over stinget legger vi små, hudfargede plasterlapper.
    Operasjonen varer i cirka. 60 minutter.

  3. Etter

    Etter operasjonen kan du reise hjem.
    • De fleste blir blå og hovne rundt øynene etter inngrepet. Dette kan du begrense ved at du kjøler ned øyeregionen med en pose frosne erter eller isbiter i en klut også etter hjemkomst.
    • Noen opplever at de får tørre øyne etter øyelokksoperasjonen. Kunstige øyedråper hjelper mot dette.
    • Ha gjerne en ekstra pute i sengen når du sover.
    • Du må ikke løfte tungt eller være mye i fysisk aktivitet.
    • Du fjerner stingene etter én uke på øyepoliklinikken eller hos fastlegen.
    • Etter 2 - 3 uker er det meste av blåfargen borte. Det endelige resultatet ser du etter et par måneder.
    • Det er vanlig å være sykemeldt en uke - til stingene er fjernet.

Vær oppmerksom

  • Komplikasjoner forekommer sjelden.
  • Dersom øyelokket hovner kraftig opp, det kommer puss fra såret, du får feber eller du opplever synsforandringer, må du kontakte lege.

Gå til Overflødig øyelokkshud - operasjon

Les mer om Kuldebrille, Bodø

Kuldebrille, Bodø

Ved øyeoperasjoner kan det oppstå små blødninger. Dersom disse småblødningene går ut i vevet, blir det hevelse og blåfarge rundt øynene. Dette er ikke farlig, men kan kjennes ubehagelig. For å minske dette ubehaget behandler vi med kuldebrille. Disse brillene er laget i myk plast og er fylt med en flytende masse som stivner når de legges i fryseren.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelse før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Du får ligge i en god stol mens behandlingen pågår. Begge øynene dine blir dekket med en myk gasklut slik at det ikke skal bli ubehagelig kaldt på huden. Kuldebrillen festes med en borrelås på baksiden av hodet. Du får et teppe rundt deg slik at du ikke blir nedkjølt i kroppen.

    Denne behandlingen er ikke smertefull, men det kan kjennes kaldt på huden rundt øynene. Under behandlingen ser du ikke noe da kuldebrillen dekker begge øynene. For noen kan dette oppleves litt ubehagelig, men vi er sammen med deg hele tiden mens behandlingen foregår.

  3. Etter

    Etter behandlingen med kuldebrille kan du reise hjem.

Gå til Kuldebrille

 

Oppfølging

Kontroll etter operasjon

Etter en uke skal du fjerne stingene. Dette kan du få utført hos henvisende lege eller hos operatøren. Å fjerne stingene kan kjennes litt ubehagelig. 

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?