Peniskreft og forstadier til peniskreft (PeIN), Bodø
Peniskreft er en relativt sjelden kreftform, med cirka 90 nye tilfeller per år i Norge. Risikoen øker med alderen, men kan også opptre hos unge menn. Majoriteten av peniskreft skyldes HPV-virus.
Prognose
Generelt er overlevelsen god dersom du kommer tidlig til behandling. Hvis sykdommen ikke har spredd seg til lymfene er 5 års overlevelse på over 90 - 95%. Utvikling av peniskreft kan ta lang tid, og akkurat som ved livmorhalskreft får man forstadier til peniskreft før man utvikler peniskreft. Det er derfor viktig å få diagnostisert og behandlet også forstadier til kreft. Generelt faller prognosene for overlevelse desto mer sykdommen har spredd seg ved behandlingstidspunkt.
Henvisning og vurdering
Når fastlegen har begrunnet mistanke om kreft skal du bli henvist direkte til et pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)
Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.
Utredning
Etter at henvisningen er sendt fra fastlegen til sykehuset, får du time på poliklinikken ved sykehuset i løpet av kort tid for utredning. Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen. Hva disse timene innebærer varierer litt, basert på om man mistenker kreft eller forstadier til kreft. I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft, forstadier til kreft, eller en ufarlig tilstand i penis.
Ved etablert mistanke om kreft eller forstadier til kreft blir du undersøkt av urolog. Vi tar blodprøver samt ulike røntgenundersøkelser. Vi tar også en vevsprøve av det mistenkte området for å stille riktig diagnose hvis ikke dette allerede er gjort.
Forstadier til peniskreft opptrer lokalt, og kan ikke spre seg til lymfeknuter. Har man peniskreft sprer denne seg vanligvis til lymfeknuter i lyskene først, før den sprer seg videre i kroppen. Derfor er det viktig å kartlegge lyskeområdet best mulig. For å gjøre dette brukes forskjellige bildeundersøkelser som MR, PETCT, CT og ultralyd. Noen ganger tar man også en prøve av en lymfeknute for å finne ut om det er spredning til denne.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi kunne oppsummere, og planlegge videre behandling. Dersom vi ikke kan påvise kreft, avsluttes pakkeforløpet.
Pakkeforløp hjem
Behandling
Hvis du har kreft eller forstadier til kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. De fleste pasienter må opereres, og noen pasienter må ha tillegg av onkologisk behandling, eller er i behov av palliativ behandling. Beslutning om behandling tar vi i samvalg med deg.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
For pasienter med peniskreft vil behandlingen stort sett være operasjon. Enkelte ganger bruker man cellegift i forkant av operasjon, såkalt neoadjuvant kjemoterapi, mens andre ganger gir man cellegift eller strålebehandling i etterkant av operasjon. Forstadier til peniskreft vil ofte kunne behandles medikamentelt i første omgang, men det kan også være aktuelt med operasjon for forstadier til peniskreft.
Kirurgisk inngrep på penis kan være alt fra et mindre inngrep som å fjerne forhuden, til større inngrep som amputasjon. Det finnes i dag mange kirurgiske teknikker som gir god organsparing, og organsparing er et av de viktigste prinsippene i dag ved kirurgisk behandling av peniskreft. Målet er å kunne opprettholde seksuell funksjon. Bivirkninger kan inkludere tap av penislengde og nedsatt følsomhet i penis. Det gjøres også en vurdering av din vannlatingsfunksjon i forkant av kirurgi for å bevare best mulig vannlatingsfunksjon i det enkelte tilfellet. Det er også mulig for enkelte pasienter å bli tilbudt rekonstruktiv kirurgi i etterkant av kreftbehandlingen.
Mistanke om spredning
Langtkommet sykdom
Cellegift og/eller strålebehandling er aktuelle behandlingsalternativer ved langtkommet sykdom, og hvor man ikke kan kurere kreften, såkalt palliativ behandling.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Målet med oppfølging er å oppdage tilbakefall så raskt som mulig. De første to årene skal det være kontroll hver tredje måned, deretter hver 6 måned i 3 år. Ved forstadier til kreft er det vanligvis oppfølging hver 3 måned i 1 år. Oppfølgingen innebærer klinisk undersøkelse og eventuelt ultralyd av lyskeområdet, avhengig av krefttype. CT og PETCT-undersøkelser er også aktuelt.
Oppfølgingen gjøres som et samarbeid mellom spesialist og fastlege og kan vanligvis avsluttes etter 5 år.
Det er viktig at du selv følger med og rapporterer om nyoppståtte symptomer i oppfølgingsperioden.
Du kan også etterspørre psykisk og sexologisk helsehjelp.
Kreftforeningen har et eget likepersontilbud for menn med peniskreft. Ved å kontakte Kreftforeningen kan du komme i kontakt med likeperson hvis du ønsker det.
Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom
Det finnes en rekke tilbud som kan være til hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med så god livskvalitet som mulig. Det finnes tilbud i form av kreftsykepleiere, psykologer, sosionomer, sexologer og fysioterapeuter i dag.
Vær oppmerksom
Du bør ta kontakt med fastlegen eller behandlende avdeling dersom du får nye sår på penis eller får sår som ikke vil gro. Du må også være oppmerksom på nyoppståtte kuler på penis og i lyskeområdet. Dette kan være tegn på tilbakefall.
Det er viktig at forhuden trekkes tilbake når penis undersøkes.
Kontakt
Bodø, sentrum
Kirurgisk poliklinikk, Bodø
Oppmøtested
Vi holder til i 1. etasje i K-fløya.Besøkstider
- I dag 08:00 - 16:00
Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Fatigue etter kreftbehandling - BodøTo dagers lærings- og mestringskurs for voksne med Fatigue etter kreftbehandling og deres pårørende.Fatigue etter kreftbehandling - BodøDato kommer
- Fatigue etter kreftbehandling - VesterålenLærings- og mestringskurs for voksne personer med fatigue etter kreftbehandling og deres pårørende.Fatigue etter kreftbehandling - VesterålenDato kommer