Perifere nerveblokader (lokalbedøvelse)

Lokalanestesi (lokalbedøvelse) benyttes ofte i forbindelse med kirurgiske inngrep og prosedyrer. Lokalbedøvelse virker ved å hindre at nervesignaler fra et smertefullt område i kroppen når sentralnervesystemet. Man kan sette lokalbedøvelse i det området man skal operere, men av og til er dette uhensiktsmessig. Da kan man sette lokalbedøvelsen ved de store nervene rundt omkring i kroppen, slik at man bedøver for eksempel en hel arm. Dette gjøres som oftest av anestesileger.

Innledning

Henvisning og vurdering

Henvisning fra fastlege er sjelden aktuelt.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Fastlege kan kontakte Smerteenheten hvis det er ønskelig med diagnostisk blokade.

Før

Forberedelsen er som for annen type kirurgi.

Under

Anestesilegen vil undersøke stedet som skal bedøves. Det vil bli målt blodtrykk, og du vil få veneflon og eventuelt intravenøs væske. Deretter vasker anestesilegen området sterilt og setter bedøvelsen rundt den nerven som en ønsker å bedøve. Nerveblokader utføres av anestesileger og det krever god kunnskap om anatomi. I de fleste tilfeller (men ikke alle) blir det benyttet ultralyd for å lokalisere nervestrukturene. I andre tilfeller kan man bruke såkalt nervestimulator.
I noen tilfeller kan man legge inn et lite kateter (en tynn slange) for at man kan fylle på med mer bedøvelse etter hvert. I slike tilfeller kan man være bedøvd over flere dager.

Nerveblokader kan ta noe tid, alt etter hvilken nerve som skal bedøves.

Etter

Ofte benyttes det langtidsvirkende bedøvelse og det er ikke uvanlig at bedøvelsen sitter opp mot et halvt døgn eller mer. Skulle man etter en slik bedøvelse oppleve rødme og hevelse på innstikkstedet og/eller at man får feber og generell sykdomsfølelse, må man ta kontakt med lege. Det er uvanlig at man får infeksjon etter en nerveblokade, men det kan skje.

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Fant du det du lette etter?