Avdeling for nevrologi og revmatologi

Polymyalgia revmatika og temporalisarteritt, Bodø

Polymyalgia revmatika (PMR) og kjempecellearteritt (KCA) er to revmatiske sykdommer som ligner hverandre og som kan være tilstede samtidig. Polymyalgia revmatika er preget av muskelsmerte i skuldre og bekkenområdet, mens kjempecellearteritt (KCA) er en betennelse i blodårer i tinningen som kan gi smerter i hode og tinning. Kjempecellearteritt kan også forekomme i andre blodkar i kroppen.

Innledning

Man mener at polymyalgia revmatika og kjempecellearteritt kan være ulike former for den samme sykdom. Kjempecellearteritt kan ha mange av de samme symptomene som polymyalgia revmatika. 

De mest typiske kjennetegnene ved polymyalgia revmatika er verk i begge skuldre eller begge hofter, eller i både skuldre og hofter samt plagsom følelse av at hele kroppen er stiv i minst en time om morgenen. Stivheten kan være så ille at mange kan ha problemer med å komme seg ut av sengen, kle på seg og løfte armene over hodet. Noen får også lette betennelser i andre ledd, som for eksempel hender, knær eller ankler. Det er også vanlig med tegn på generell sykdom der mange kjenner seg trøtt og slapp og har feber. Ved blodprøvetagning finner man ofte høy senkning. Symptomene blir raskt bedre under behandling med Prednisolon. 

De vanligste symptomene ved kjempecellearteritt er smerter i hode og tinning, tyggesmerte og synsforstyrrelser (dobbeltsyn, tåkesyn, skygge i synsfeltet eller forbigående synstap hos opptil 20%). Omkring 5% kan få et varig synstap. Noen kan få betennelse i andre blodårer i hodet eller armene. Derfor er kjempecellearteritt regnet som en mer alvorlig sykdom enn polymyalgia revmatika.

Om sykdommene

  • Polymyalgia revmatika/kjempecellearteritt oppstår nesten alltid etter fylte 50 år.
  • Kvinner blir rammet dobbelt så ofte som menn. Nye tilfeller av polymyalgia revmatika oppstår hos ca. 50-55 /100.000 personer per år (noen oppgir høyere tall). Kjempecellearteritt (KCA) er noe sjeldnere (ca. 25 per 100.000 per år).
  • Begge sykdommene blir vanligere desto eldre man blir, og har også blitt hyppigere de senere år. Polymyalgia revmatika og kjempecellearteritt er vanligere i Skandinavia enn i andre deler av verden.
  • Utviklingen av sykdommene skjer gjerne i løpet av uker til måneder.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Fastsetting av diagnose

Polymyalgia revmatika-diagnosen blir i all hovedsak stilt på grunnlag av sykehistorie og fravær av andre sykdommer som kan gi lignende symptomer. Typisk sykehistorie er:

  • Sykdomsstart etter 50 år og plager i mer enn 2 uker
  • Verk/smerter i begge skuldre eller begge hofter - eller i både skuldre og hofter
  • Morgenstivhet som varer mer enn 45 minutt
  • Høy senkning eller andre tegn på betennelse i kroppen

Diagnosen kjempecellearteritt stilles oftest på bakgrunn av symptomer og blodprøver, kombinert med vevsprøve og/ eller ultralydundersøkelse.  Man er forsiktig med å sette diagnosen om man ikke har positive funn ved vevsprøve eller ultralyd.

Symptomer og funn

  • Sykdomsstart etter 50 år
  • Nylig oppstått lokalisert hodepine
  •  Akutte synsforstyrrelser
  • Tyggesmerter
  • Feber, allmennsymptomer eller nedsatt blodprosent som ikke kan forklares på annen måte
  • Øm tinningspulsåre ved trykk (berøring) og / eller redusert puls i blodåren
  • Høy senkning
  • Positiv vevsprøve fra tinningspulsåren (som viser betennelse med spesielle kjempeceller). Prøven blir tatt ved et lite kirurgisk inngrep i lokalbedøvelse.
  • Ultralydfunn med hevelse (ødem) i den betente blodåreveggen; såkalt halotegn. 

Behandling

Prednisolon blir brukt ved begge sykdommene for å dempe betennelsen. Ofte ser man en dramatisk forbedring av tilstanden allerede få timer etter start av behandling.

Prednisolondosen må reduseres gradvis over tid, og det er svært viktig å følge nedtrappingen som legen setter opp for å unngå alvorlige bivirkninger. Det er vanlig at behandlingen varer minst ett år ved polymyalgia revmatika og minst 2 år ved kjempecellearteritt. Noen trenger behandling med lave doser (5-10 mg) i mange år fordi plagene kommer tilbake hver gang man stopper med medisinen. Det er viktig å kontakte lege straks ved økende hodeverk eller synsvansker.

Bruk av Prednisolon over lang tid øker risikoen for å få beinskjørhet. Det er viktig med daglig tilskudd av kalsium og vitamin D (f.eks Calcigran Forte®). Medisin mot beinskjørhet kan være nødvendig. Prednisolon kan øke risiko for diabetes og blodsukker skal kontrolleres ved høye doser.





Oppfølging

Polymyalgia revmatika kan bli fulgt opp hos allmennlege, mens kjempecellearteritt blir tatt hånd om av spesialist på sykehus. 

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Oversiktskart og parkering

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Planlegg reisen til Nordlandssykehuset

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved Nordlandssykehuset med buss. Sjekk ut reisnordland.no for rutetider.

Trenger du drosje? Ring Nordland taxi, tlf. 07550

Pasientreiser ivaretar organiseringen av rekvirerte reiser for Nordlandssykehuset, les mer om pasientreiser Nordlandssykehuset

Praktisk informasjon

Apotek

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Åpent alle hverdager fra kl. 09.00-15.00.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Frisør

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Gaver/donasjoner

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Kantine (Kafé Panorama)

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Kiosk

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Prest

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Nordlandssykehuset i Bodø sentrum og Rønvik har to prester tilgjengelig som står til disposisjon som et fortrolig menneske å snakke med enten du er pasient, pårørende eller personell. Prestene har taushetsplikt.

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


Røyking

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Zefyr hotell, pasienthotell

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.

Fant du det du lette etter?