Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Respiratorisk syncytial-virus (RS-virus), Bodø

RS-virus er et vanlig forkjølelsesvirus hos både barn og voksne om vinteren. Voksne og store barn får lite symptomer, og blir fort friske ved RS-virus-infeksjoner. Dette gjelder også de aller fleste små barn. Hos noen små barn kan sykdommen gi infeksjon i de små luftveiene (bronkiene) eller lungebetennelse som gir hoste og pustevansker. Dette gjelder særlig hos de yngste under ett år, og spesielt barn under tre måneder. For noen få er det nødvendig med innleggelse i sykehus, og for noen vil det også være nødvendig med forskjellige typer pustehjelp.

Råd for å redusere smitte av RS-virus

RS-virus smitter gjennom dråper som frigjøres ved at en person som har infeksjon hoster, nyser eller snakker i nærheten av deg. Smitte kan også overføres dersom du tar på et sted en syk har berørt, hostet eller nyst på, og du deretter gnir deg i øynene eller tar deg i nesen.

Det er derfor viktig å opprettholde god håndhygiene også hjemme og mellom syke og friske barn.
Videre anbefales det
  • å holde syke barn hjemme fra barnehager og syke voksne hjemme fra jobb
  • at store søsken vasker hender når de kommer hjem fra barnehagen før de hilser på spedbarn i familien
  • at storesøsken som blir syke ikke er for tett på spedbarn i familien, spesielt de første dagene av en luftveisinfeksjon
  • at familier med nyfødte og spedbarn begrenser besøk. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas
  • at småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer
  • at barnehagebarn som er syke skal holdes hjemme fra barnehagen til allmenntilstanden er bedre og barnet har vært feberfri i minst 24 timer
 
De vanligste symptomene er som ved forkjølelse med hoste, nysing og rennende nese. Hos små barn kan sykdommen gi hoste, pustevansker og pipende pust. Pusten blir raskere og barnet bruker mye krefter på å puste. Barnet kan bli blekt og få en blålig farge rundt leppene. Barnet kan få feber, bli sliten, spise lite og vise mindre interesse for omgivelsene. De minste barna under 1-2 måneder kan i begynnelsen ha pustepauser av 5-10 sekunders varighet som eneste symptom. 

Henvisning og vurdering

Dersom fastlegen eller legevakten mener pasienten kan ha behov for innleggelse på sykehus, vil disse henvise til oss.

Indikasjoner for vurdering på sykehus: 
    
  • Lav metning (cirka < 92%)
  • Dårlig væskeinntak eller betydelig pustebesvær (økt respirasjonsfrekvens tross febernedsettende behandling, inndragninger og/eller apneer)
Barna vil vanligvis ikke trenge vurdering ved sykehuset dersom de    
  • drikker/spiser tilfredsstillende og ikke har symptomer på dehydrering
  • har en oksygenmetning cirka > 92%
  • ikke har betydelig pustebesvær 
    
Det er den kliniske statusen som er avgjørende. Mistanke om RS-virus gir ikke økt indikasjon for innleggelse/vurdering. Terskelen kan likevel være noe lavere for å sende de aller minste (< 2-3 måneder) inn for vurdering, men de fleste også i denne alderen vil kunne være hjemme dersom punktene over er til stede.    

    
    


  

Utredning

På sykehuset gjennomføres undersøkelser, og det vil blant bli tatt prøver fra nesen eller hals (som ved korona testing) for å se om RS eller et annet virus er årsaken til sykdommen. I noen tilfeller vil det være aktuelt å ta blodprøver og røntgenbilde av lungene.

Behandling

Det er ingen behandling som virker mot selve viruset, det må kroppen kvitte seg med selv. Behandlingen er derfor å behandle plagene ved å hjelpe til med å holde nesen og luftveiene åpne, tilføre ekstra oksygen hvis det trengs, og hjelpe barna med å spise. I noen tilfeller får barna mat gjennom en tynn slange gjennom nesen ned i magesekken (sonde).
 
Hvis barna strever mye med pusten får de ekstra oksygen. Vi kan også gi oksygen med noe økt trykk (highflow eller cpap/bipap), som gir enda mer hjelp til å holde luftveiene åpne. Er det mye seigt slim hender det vi gir inhalasjoner med saltvann.

Oppfølging

De fleste barna vil ha hoste som kan vare en til to uker etter utskrivelse. Noen barn trenger noen dager etter de har kommet hjem før de er like friske som før de ble syke. De fleste blir helt friske og trenger ingen spesiell oppfølging i etterkant.

Kontakt

Bodø, sentrum Barnemedisin, Bodø

Kontakt Barnemedisin, Bodø

Oppmøtested

Barnemedisin B5, i femte etasje i høyblokka.

En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.